Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miért halt meg az a bácsi?

Nehéz időszakot élek át, mert Bence fiam a miért korszakában jutott és mindenre illő kérdését minden alkalommal fel is teszi. A válasz időnkét könnyű, gyakorta nehéz, illetve sokszor reménytelen. Ha csak arra lenne kíváncsi, miért van a lónak négy lába, és ennek ellenére miért botlik meg - mindig kivágom magamat valami tetszetőssel.

Éppen Welsz Tamás fotóját nézegetem, amin egy dél-amerikai autócsoda előtt álldogál, amikor Bence odafurakszik elém és kérdez:

- Miért nézed ezt, api?
- Mert meghalt a képen látható bácsi.
- Miért halt meg az a bácsi, api?
- Nem tudom, kisfiam, és attól félek, soha nem is fogjuk megtudni.

Ebből is látható, hogy ha gyermekemnek mindig őszintén válaszolok, akkor nem biztos, hogy attól okosabb lesz. Különben is, elég nehéz arra válaszolni nagyobbra nőtt gyerekeknek is, mi volt az olajszőkítés, hova tűnt Farkas Helga, vagy miért kellett meghalnia Rózsa Flores Eduárdónak? Most meg itt van a Simon ügy koronatanúja, Welsz Tamás, aki kerekperec meghalt, méghozzá minőségi hatósági tanúk előtt, vagyis egy rendőr kocsiban.

Míg Bence csodálattal bámulja az áldozat melletti uruguayi old timert, Hamletként belebonyolódom a kérdésbe:

Tudod, a bácsi több országban is kapcsolatot tartott veszélyes emberekkel. Bissau-Guinea a titkosszolgálati szuperhősök paradicsoma, ahol könnyen szerez az ember hamisított útlevelet. A bácsinak több ilyen passzusa is volt. Miért? Ilyenre főleg azoknak van szüksége, akiknek hátrányos, ha ismerik a valódi személyazonosságát. Miért? Talán azért, mert a bácsi magán kívül másoknak is segített. Miért? Talán pénzt kapott érte. Miért? A pénzért az emberek sok mindent kockáztatnak, még az életüket is. Miért? Na, itt fogtam a kis Bakácsot és bezavartam játszani Pókember és Vasember közé, őket idegesítse tovább.

Ha filozófiailag szemlélem a történéseket, nem lehet kizárni ötven százalékosan, hogy véletlen volt az, hogy Welsz utoljára egy járőr kocsi belső borítását nézve hunyta le szemét. Nem tudjuk soha sem az órát, sem a percet, ami az utolsó. Matematikailag már kényesebb a helyzet, mert igencsak kicsi az esélye annak, hogy valaki, (én, vagy Welsz, mindegy), éppen azon az úton hal meg, amikor segíteni akarja a magyar rendőrség munkáját. A mesélőktől úgy tudom, hogy ő telefonált a zsaruknak, hogy jöjjenek érte, mert a házkutatás nem volt precíz (?!), és még szívesen átadna további hamis útleveleket.

Ha most nem megyünk bele, vajon hogyan lehetséges, hogy Welszet nem tartóztatták le, mikor az ő lakása bizonyítékok tárháza volt, az továbbra is kérdés marad, miért nem számított a rá vonatkozó Interpol körözés? Magyarország nem tagja az Interpolnak? Hogyan tudnék válaszolni bármi kérdésre Bence fiamnak, ha erre sem tudok. Még jó, hogy nem kérdezett mélyebbre. Például azt, hogy kinek is állt érdekében Welsz halála.

Tudom, hogy a rendőrség már kizárta az idegenkezűséget és az öngyilkosságot is ebben a halálesetben, vagyis morfondírozásom minden valóság alapot nélkülöz. De engem azért foglalkoztat a főszerkesztőm, hogy olyasmiken is törjem a fejem, amin nem illik. Nem akarok az összeesküvés-elméletek vallásos társaságába tartozni, de az nyilvánvaló, hogy a Simon ügy ezen rendőrségi, ügyészi szakaszában sokan voltak, akiknek a halott Welsz a jó indián.

Természetesen gyanú vetül az MSZP-re, hisz az ő politikusainak tett szívességeket. Vajon csak nekik? Pártpolitikai elkötelezettségét mégis megkérdőjelezi, hogy szívesen működött együtt a hatóságokkal. Ha Welszt kalandornak tekintjük, akkor feltételezhető, hogy másoknak is tett szívességet, de ezt már nem tudjuk meg, mert meghalt.

Az öngyilkosság is érthető volna, mert van az a félelem, ami pánikot okozva, rossz döntéshez vezet. Például, ha én átbasznám a maffiát fejét, akkor szívesen választanám a cián kapszulát, minthogy árammal megkínozzanak, majd betonba öntsék a lábamat, mielőtt a Balatonban végső nyughelyet kapok.

Még valamit. Meghalt egy ember. Ahogy mindenkire ez vár. De most részvét és együttérzés a barátoknak, rokonoknak. És talán válaszolni tudni kéne egy jogállamban arra az egyszerű kérdésre, hogy az idő előtt történt, vagy pont jókor?!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra