Zacher szerint rengeteg ember van, akire veszélyes a „száraz november”

Van 900 ezer magyar ember, akinek gyakorlatilag tilos nem inni.

"Népszokássá" vált az úgynevezett száraz november kihívás, a hónap, amikor a felnőtt emberek egy elszánt csoportja egyáltalán nem fogyaszt alkoholt - írja az infostart.hu. Az ügyben egy rövid videó formájában szót kért Zacher Gábor toxikológus orvos is.

Ebben elmondja:

"Van legalább 900 olyan honfitársunk, aki abszolút mértékig ne próbálja ki ezt a kihívást. Ők az rma-k. Mi az az rma? Rendes magyar alkoholisták."

Számukra szerinte azért nem jó, ha hirtelen abbahagyják az ivást, mert 4-6 óra múlva jelentkezik is náluk az izzadás, az izgatottság, a szaporább pulzus, ezt követően az állapot egyre súlyosbodik, másfél-két nap múlva pedig kialakulhat a "klasszikus delirium tremens", vagyis az alkoholmegvonási tünetegyüttes, ebbe pedig az érintettek akár 3-5 százaléka is belehalhat.

De mi a helyzet a "szociális ivókkal"?

"Érdemes elgondolkodniuk, hiszen ha már a harmadik nap eszükbe jut, hogy hoppá, ma még nem ittam semmit, akkor az elgondolkodtató; nincs még baj természetesen, ők még nem alkoholbetegek, de valahol már ott állnak az előszobában, és majd - ha így megy tovább - kopogtatni fognak azon az ajtón, amire az van kiírva, hogy alkoholbetegek gyűjtője" - vázolta.

Ha valaki "csak huszadika körül gondol arra, hogy ebben a hónapban még nem ivott semmit", ott "semmi baj nincs".

Figyelmeztetett arra is, hogy a száraz november után "nedves december" jön, céges bulikkal, évzárókkal, karácsonyi ünnepségekkel, ahol a különböző eseményeken a kérdés, hogy "mit iszol", nem arra irányul, hogy "buborékos vizet-e".

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód