Zala megye hét csodájának egyike a Bazaltutca, amit jobb megnézni még a nagy tavaszi zöldülés előtt

És ha már arra jártunk, megmásztuk a zalaszántói sztupát is.

Az internet és az információs óceán korában nem is olyan nehéz érdekes helyszíneket találni. Elég, ha lecsípünk a napi rutinunkból egy kis időt, vagy esetleg amikor a telefonunkat nézegetjük, akkor nem elégszünk azzal a nem túl izgalmas válogatással, amit elénk tolnak a közösségi oldalak, hanem nekiállunk önállóan tartalom után kutatni.

Bármerre induljuk el, Magyarország gyakorlatilag végtelen számban tartogat meglepetéséket.

Kevesen tudják például, hogy a szomszédos Zala megyében egy Bazaltutca búvik meg a dombok között, amely egyben kiváló úti cél egy sétához.

A különleges természeti jelenség a Keszthelyi-hegység északi részén található, és úgy tartják, hogy Zala hét természeti csodáinak az egyike. (A többi hat: a bödei energiadomb, a Keszthelyi-öböl, a Cserszegtomaji kútbarlang, a Hévízi-tó, a Kis-Balaton és a zalaegerszegi Azáleás-völgy)

Zalaszántó, Sztupa
Az erdei út a sztupához
Józing Antal

Vindornyaszőlős felől egy néhány kilométeres turistautas, tanösvényes, gyaloglás után már a helyszínen lehetünk.

Mi mégis a hosszabb utat választottuk Zalaszántó irányából, egyrészt azért, mert hosszabb, másrészt mert még soha nem néztük meg közelebbről a település nevezetességét, a sztupát.

Az autót abban az erdei parkolóban tesszük le, ahol a sztupához és a bazaltutcához vezető utak elágaznak.

Először az előbbit tudjuk le. Jó egy kilométeres gyaloglás után érjük el a kilencvenes évek elején épült Buddha-szentélyt, amely mellé időközben egy meditációs központ is került.

Zalaszántó, Sztupa
Az erdei út a sztupához
Józing Antal

A komplexumhoz árusok és a pihenőhelyek is tartoznak, így nem meglepő, hogy elég sokan választják a kirándulási célnak, családok, szerelmesek, baráti társaságok gyalogolnak fel a hegyre és magára a sztupára is.

A 30 méter magas, 24 méter széles hófehér épületbe bemenni ugyan nem lehet, de lépcsők segítségével megmászni igen.

Hogy kinek mit ad a helyszín, az természetesen egyénfüggő. Mi 15-20 percet töltünk itt, aztán az erdei úton visszaereszkedünk a parkolóhoz, és elindulunk a másik irányba a bazaltutca felé.

Zalaszántó, Sztupa
Az erdei út a sztupához
Józing Antal

Erre már jóval kevesebb túrázó jár, gyakorlatilag alig találkozunk sétálókkal az erdőben, ami egyelőre még tavasz előtti állapotban van, de ahogy a képek is bizonyítják, még a nagy tavaszi lombosodás előtt érdemes a helyszínre jönni. Az erdő ilyenkor kevésbé látványos ugyan, főleg, ahol fakitermelés is történik, viszont a sziklákat még egy pár hétig sem takarja el semmi.

Útba esik egy régi kőbánya is, odafelé a bekukkantunk a bányaudvarba, ami mindig élmény, majd nem sokkal később elérjük a bazaltutcát is.

Zalaszántó, Sztupa
A kőbánya
Józing Antal

Ne dőljünk be az egyes útleírásoknak, nagy drámaiságra ne számítsunk, elvégre ez nem az Alpok vagy a Grand Canyon.

De ettől függetlenül, vagy éppen ezért, tényleg roppant különleges a helyszín. Több száz méter hosszan megyünk egy ösvényen az 5-15 méter magas szilák között, miközben a lábunk alá is kell néni, mert ott is akad méretes kődarab bőven.

Zala megye, Bazaltutca
Ez már a bazaltutca
Józing Antal

A kihívásokat kedvelők megmászhatják a bazaltoszlopokat és falakat, bekukkanthatnak a hasadékokba, szökellhetnek, egyensúlyozhatnak a nagy köveken. Azért javasoljuk, hogy ezt óvatosan tegyék, egyrészt mert nagyot lehet pottyanni róluk, másrészt mert a kövek egy része instabil. Ha itt baleset ér bennünket, nem egyszerűen keverednek el hozzánk a mentősök.

Zala megye, Bazaltutca
Ennyire komoly az ügy
Józing Antal

Mint kiderül, a hely központja egy, a bazaltutca Vindornyaszőlős felőli végén lévő barlang (Vadlány-lik), amely mellett kiépített pihenő és szalonnasütő helyek is vannak, és amelyek láthatóan erős kihasználtsággal működnek.

A hasadékban a mozgékonyabbak és a bátrabbak leereszkedhetnek, a mobiltelefon zseblámpájának a fényében gyorsan megnézhető a barlang bejárható szakaszának néhány métere. A gyerekeknek biztos, nagy élmény, de talán még a felnőtteknek is.

Zala megye, Bazaltutca
A barlang belülről, mobitelefonnal megvilágítva
Józing Antal

Visszafelé a felső úton megyünk, így lenézhetünk azokon a bazaltfalakon, amelyeket alulról már megcsodáltunk idefelé.

Nagyjából ugyanez a helyzet a már említett kőbányával is, annyi kiegészítéssel, hogy nemcsak a fejtést látjuk felülről, de a fakorlátok mögül nagyon szép ízelítőt kapunk Dunántúl szépségéről.

Zala megye, Bazaltutca
Kilátás a kőbánya tetejéről - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Visszafelé, a hegyről lefelé már sokkal gyorsabban haladunk, és még egy kis kitérőt is megengedünk magunknak.

A teljes túra - beleértve a sztupát is – 14 és fél kilométeres gyaloglást jelentett, amit 4 és fél óra alatt tettünk meg.

Tökéletes kora tavaszi vagy késő őszi program.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek