Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem csak a fővárosban, a falvakban is gyengült a Fidesz az önkormányzati választások után

A kormánypárt tábora a teljes választókorú népességen belül 35-ről 32 százalékra csökkent - írja elemzésében a Závecz Research.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormánypárt tábora a teljes választókorú népességen belül 35-ről 32 százalékra csökkent - írja elemzésében a Závecz Research. Az intézet egy hónappal az önkormányzati választások után, november 8. és 16. között végzett közvélemény-kutatást a pártok támogatottságáról, az eredményeket ma publikálták.

A legfontosabb megállapítások

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

 • Az elmúlt két hónapban a Fidesz tábora a teljes választókorú népességen belül 35-ről 32 százalékra csökkent.
 • A Momentum ugyanebben az időszakban bővítette táborát, 5-ről 8 százalékra.
 • A legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért a Momentum a Demokratikus Koalícióval van szoros versenyben.
 • A DK -nak szeptember óta nem változott a támogatottsága – 9 százalékos.
 • A Jobbik őrzi a 6 százalékot, az MSZP-nek két hónapja ugyanennyi híve volt, most 5 százalékon áll.
 • A Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapár t 2-2 százalékon állt szeptemberben és novemberben is.
 • Az LMP legutóbb 2, most 1 százalékot ért el.
 • A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos,
 • a pártnélküliek aránya 33 százalék.
 • Forrás: Závecz Research
  Forrás: Závecz Research

  Az elemzés szerint az önkormányzati választások nem hagyták érintetlenül a pártpreferenciákat, a Fidesz tábora számszerűsítve 2,8 millió főről 2,5-2,6 milliósra csökkent .

  A csökkenés korántsem egyenletes, vannak olyan társadalmi csoportok, ahol az átlagos aránynak több mint kétszeresét veszítette el a Fidesz.

  A harmincas-negyvenes-ötvenes korosztályokban 9, 11, illetve 10 százalékponttal lett kevesebb a támogató, az érettségizetteknél 8, a diplomásoknál 9 százalékponttal.

  A fővárosban is látványos a visszaesés, itt 15 százalékponttal csökkent a párt tábora.

  Szeptember óta a falvakban is sok szavazót veszített a kormánypárt, 8 százalékponttal lett kisebb a támogatók aránya.

  A Fidesztől távozók egyébként nem találhatók meg más párt hívei között, bizonytalanná váltak.

  Van néhány társadalmi csoport – a 30 év alattiaké, a szakmunkásoké – ahol nem változott a Fidesz-tábor mérete, vagy – mint a 60 év felettieknél, az alapfokú végzettségűeknél, a vidéki városokban élőknél –, amelyekben valamelyest, 2-4 százalékponttal még nőtt is.

  A Fidesz-tábor egyenletes társadalmi beágyazottsága most kevésbé érzékelhető. Amíg korábban például az egyes iskolázottsági csoportokban hasonló arányban találtak Fidesz-szavazókat, ezúttal az alapfokú végzettségűek és a szakmunkások körében 36-37 százalék,

  az érettségizettek és diplomások körében 26-27 százalék a Fidesz szavazóinak aránya.

  Ugyanakkor a Fidesz minden rétegben magasan vezet, legkisebb előnye a 30 év alattiak körében van, ott 25 százalékuk van, a Momentumnak pedig 14 százaléka.

  Az ellenzéki párt főleg itt, a fiatal választók csoportjában erősített, 7 százalékponttal több támogatója lett. A többi társadalmi rétegben is erősödött valamelyest a Momentum, általában 1-3 százalékpontot, az érettségizetteknél 4-et.

  Iskolázottság szerint egyébként viszonylag kiegyensúlyozott a Momentum tábora a kutatóintézet szerint: az alapfokú végzettségűek 7, a szakmunkás képzettségűek 6, az érettségizettek 9, a diplomások 7 százaléka támogatja őket.

  Módszertan

  Az adatfelvétel ideje: 2019. november 8-16. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés