Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem megy a bíróságra az elbocsátott szombathelyi zenetanár, a tankerülettől vár igazságos döntést

Lejárt a 30 nap, amin belül Rác Gábor bírósághoz fordulhatott volna elbocsátása miatt. Levélben indokolta, miért nem tette.

"Dr. Czeglédy Csaba ügyvéd úr nem azért vállalta védelmemet ingyenesen, hogy pert veszítsen. Ő tudja (és más ügyvédek is), hogy elbocsátásom indoklása gyenge lábakon áll. Ennek ellenére úgy döntöttem, állásom visszaszerzése érdekében nem fordulok bírósághoz.

Ezzel a döntésemmel tehát nem megfutamodok, hanem ellenkezőleg, újabb kockázatot vállalok. A jogi út kihagyásával a kártérítés lehetőségét is veszni hagyom.

Az igazságot feltártam, a nyilvánosság számára minden világos. A tanügyi vezetők is kimerítően megismerhették az ügy részleteit, tudnak a kollégák, a szülők és támogatók petíciójáról is, tőlük várok igazságos döntést! Nem elégszem meg egy számomra kedvező bírósági döntéssel, ennél többre van szükség: a vezetők álláspontjának kell megváltoznia!

Volt olyan pont, mikor elfogadtam, hogy a zeneiskolai igazgató súlyos erkölcsi vétsége ellenére a helyén marad, de az általa elgáncsolt igazgatóhelyettes lefokozása, majd a másik igazgatóhelyettes kényszerű lemondása új szakaszt indított az ügyben.

Szakmai múltjukhoz, az intézmény életében betöltött szerepükhöz méltatlan és igazságtalan ellehetetlenítésük, megalázottságuk, anyagi veszteségük felháborít, fájdalmas, elfogadhatatlan számomra!

Meg kell érteni, hogy míg a szívességet, a segítséget általában szelíden kérjük, az igazságszolgáltatást nem kérjük, hanem megköveteljük! Sajnálatos, hogy a tankerületi igazgató a jogos követelést a tanári "hatásköröm" túllépéseként kezeli.

Különös, hogy három nemzeti ünnepünk (márc. 15., aug. 20. és okt. 23.) kétharmada elvesztett harcok győzelemittas ünnepe. A mi küzdelmünk ugyan nagyságrendekkel kisebb jelentőségű, mégis, erőt adhat ez a tény. Lehet, hogy az igazság most is elbukik, nem tudjuk érvényre juttatni, de feladni, és nem megpróbálni méltatlan lenne! Megígérem, hogy nem ez az utolsó hír az üggyel kapcsolatban!"

A fenti levelet Rác Gábor írta lapunknak. Ő az a zenetanár, akit nemrég elbocsátottak a szombathelyi Bartók Béla zeneiskolából, miután kritikus véleményt fogalmazott meg az iskola igazgatójával és a tankerület vezetőjével szemben. Rácnak harminc napja lett volna, hogy bírósághoz forduljon, de ezt nem tette meg, még mindig az érintettektől vár igazságos döntést.

Rác Gábor
Kiss Tamás

Előzmények

Május 15-én írtunk arról, hogy a zeneiskola tavaly kinevezett igazgatója a mestervizsgán úgy lepontozta helyettese, Pulay Teréz munkáját, hogy a vizsga sikertelen lett.

A vizsga után Rác Gábor, az intézmény egyik oktatója juttatta el szerkesztőségünknek az ügy részletes leírását, mely szerint a tantestület döntő többsége kiáll az igazgatóhelyettes mellett, és követelték az igazgató, Czenek László leváltását.

Cikkünk olyan nagy port kavart, hogy arra a szakma, a közélet és a tankerület is reagált, majd sikerült megegyezniük, de ez a megállapodás nem volt hosszú életű.

Rác Gábor ugyanis egy mondattal reagált a történésekre, a nyilatkozat miatt a tankerület igazgatója azonnal hatállyal elbocsátotta a pedagógust, és leváltották az igazgatóhelyettest a posztjáról.

Sok szülő, akinek gyerekét tanítja, vagy tanította a zenetanár, mélységesen felháborodott, mikor hallott eltávolításáról. Petíciót indítottak, melyben azt követelték, hogy a tankerületi vezető vonja vissza Rác elbocsátását.

A szülői tiltakozással párhuzamosan egy másik petíció is született Tiltakozás és petíció indult a szombathelyi zenetanár elbocsátása ellen 2020. June 16. 09:32 , amit Prof. dr. Kalló Zsolt, Liszt-díjas hegedűművész a Bartók Béla Zeneiskola pedagógusai közt írt ki.

A tanári petícióban azt kérték, hogy Rác Gábor kapja vissza állását a szombathelyi zeneiskolában, Pulay Terézt pedig helyezzék vissza vezetői munkakörébe.

Biztosak vagyunk benne, hogy az ügynek lesz még folytatása.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra