Zöldkönyvtár nyílt Kámonban

Új korszak kezdődött ezzel Vas megyében.

2021. május 25-én kedden délelőtt, a járványügyi korlátozások miatt szűk körben és szolidan, de ünnepélyes keretek között megnyitott a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár új kámoni fiókkönyvtára – derül ki a könyvtár lapunkhoz is eljuttatott közleményéből.

A kámoni városrész olvasói egy sok évtizedes múlttal bíró, de leromlott állapotú épülettől búcsúztak el 2020 márciusában, amikor a Szófia utcai könyvtár végleg bezárt. Ekkor már javában folytak a munkálatok a Kámoni Arborétum önkormányzati tulajdonban lévő telekrészén, ahol Nagy Éva könyvtárigazgató 2018-as szakmai programja és Bajkai Gábor építészeti tervei szerint a szombathelyi önkormányzat elindította az új fiókkönyvtár kivitelezési munkáit.

2019 októberében megvolt az első kapavágás is, aztán jött a koronavírus-járvány, ami kicsit átírta a forgatókönyvet, így végül csak most jött el a nagy pillanat, hogy a könyvek szerelmesei meghódíthatják az új, hatalmas fenyőfákkal körbevett zöldkönyvtárat.

Vágvölgyi Bálint

Az új helyszínnel pedig közel 9000 embert tud kiszolgálni a könyvtár, hiszen a vonzáskörzetébe tartozik Kámon mellett Herény és a Derkovits lakótelep is. Ráadásul az új fiókkönyvtárnak a nyitvatartási ideje is hosszabb, mint a korábbinak és még szombaton is várja az olvasni vágyókat.

Ha pedig ez még nem lenne elég csábító, ott van a mindössze 600 forintos beiratkozási díj, amit ugyan évente meg kell újítani, de egy folyamatosan megújuló, 3000 kötetes könyvállományhoz lehet vele hozzáférni. A könyvek mellett kölcsönözhetők zenei CD-k, DVD-filmek, ingyenes a számítógép- és internethasználat, van gyereksarok, illetve helyben olvasható hetilapok és magazinok is.

Az ökoszemlélet jegyében a gyűjtemény kiegészül természetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó könyvekkel, a jövőben pedig a különböző fiókkönyvtári rendezvények is a téma fontosságát igyekeznek majd hangsúlyozni, támogatni. A Berzsenyi Dániel Könyvtár Kámoni fiókkönyvtára a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Látogatóközponttal szorosan együttműködve, egymást és a közös célt támogatva szeretné terjeszteni a zöld szemléletet, a környezettel és a természettel való harmonikus együttélés fontosságát – írják.

Vágvölgyi Bálint

Berzsenyi Dániel Könyvtár | Kámoni fiókkönyvtár
9700 Szombathely, Szent Imre herceg útja 84/B.

 • Nyitvatartás: kedd, szerda, péntek, szombat 13-18 óráig
 • Beiratkozási díj: 600 Ft/év
 • Beiratkozási kedvezmények: fogyatékkal élők, 16 éven aluliak és 70 éven felüliek, diák, nyugdíjas, pedagógus, Szent Márton kártya
 • Könyvtárosok: Tóthné Gyuricza Ágnes (kedd, szerda) és Nagy Marianna Zsuzsanna (péntek, szombat)
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra