Felkéredzkedtünk egy hótolóra

És lenyomtunk egy péntek délutáni műszakot. Fárasztó munkakör a narancssárga angyaloké. Agresszív autósok, robbanó hó - riport a fülkéből, videóval.
 
 

Felkéredzkedtünk egy hótolóra

És lenyomtunk egy péntek délutáni műszakot. Fárasztó munkakör a narancssárga angyaloké. Agresszív autósok, robbanó hó - riport a fülkéből, videóval.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Felkéredzkedtünk egy hótolóra

És lenyomtunk egy péntek délutáni műszakot. Fárasztó munkakör a narancssárga angyaloké. Agresszív autósok, robbanó hó - riport a fülkéből, videóval.

Tegnap minden időjárásról szóló cikkünkben megemlítettük, hogy még azok se keljenek útra, akiknek muszáj, ennek ellenére mégis így tettem.

A Magyar Közút szombathelyi telephelyén várakozom, kint a szél vízszintesen hordja a havat, miközben épp felkészítik a hótolónkat a következő órákra. Kiszúrok egy kávéautomatát a folyosón, de még előszedni sem tudom az aprót, amikor egy narancssárga ruhás, bajszos úr szól: ogy menjek, nála van igazi kávé. Máris előkapja a termoszt, s tölt egy pohár gőzölgő feketét a sajátjából. Aztán megérkezik Takács Csaba is, sofőr, vele mehetek ki egy körre, s már int is, hogy menjünk mert "sok a dolog a 89-esen". Kint vár minket a Mercedes hótoló, felmászunk a magas fülkébe és pár perc múlva már az elkerülő úton toljuk a havat.

Csaba 55 éves, ez a tizenharmadik tele a sofőrülésben, magabiztosan tekeri a kormányt azokban a kanyarokban, ahol én feleakkora sebességgel is ijedten mennék. Lepucoljuk a körforgalmakat, eligazítjuk a rendőröket, hogy meddig járható az út, majd robogunk is a 89-esre. „Szombathely és Bucsu közt kell tisztítanunk az utat, sokan jönnek haza délután Ausztriából, nekik is haza kell érniük, itt pedig sok a hóátfúvás.” - kiáltja Csaba, mert néha annyira hangos az eke, ahogy tolja előttünk a havat, hogy szinte füldugóért nyúlnánk. Az első forduló után vészvillogókra leszünk figyelmesek, le intik a hótolót. Amikor elmentünk autójuk mellett, egy felverődő jégdarab megrepesztette a szélvédőjüket. Már telefonáltak, a biztosító intézi.

Told már le b*zd meg!

Fordulunk a körforgalomban, megint gyorsabban, mint én mernék, s ismét az úton. Fura, hogy alig 20-30 perce toltuk el innen a havat, s már hordja is vissza a szél. - A múltkor is egész éjjel oda-vissza jártam, mert akkora szél volt, és annyira esett, hogy folyamatosan kellett takarítani. 12 órás egy műszak, persze közben van pihenő, amikor lehet enni, teát inni, de ha olyan a helyzet, akkor végig az úton van az ember - mondja, majd aszfaltig ereszti az ekét. Meg is kérdem, hogy miért a szemközti sáv felé dobjuk a havat. Kapom a magyarázatot: így megyünk két-három kilométert, fordulunk, aztán kidobjuk a havat az útról szélirányban. „Azért kell így, hogy ne építsünk hófalat az út mellé, mert azt újra az aszfaltra hordaná a szél.”

Megfordulunk az úton, egy kombi kikerül minket, s a szemközti, tiszta sávban megy tovább. Öt perccel később torlódás, a kombi nem tudott visszajönni a sávba, középen akadt. Várjuk, hogy kitolják, közben valaki felénk jön, Csaba mondja is, hogy segítünk neki, ha ad a többi autós egy kis helyet. Aztán a sofőr odaér hozzánk és leüvölti Csabát, hogy miért itt tolja a havat, és kotorja el sürgősen középről, hogy vissza tudjon menni.
„Sokféle ember van” - mondja sóhajtva a hókotró ura, miközben felszabadítja az utat. „Az a baj, hogy Pattogi úr nem érti meg, miért így kell ledobni a havat. Ha úgy csinálom, ahogy ő gondolja, akkor holnap reggel nem mennek az emberek munkába.”

Újabb forduló, helyenként ismét úgy tűnik, mintha órák óta nem jártunk volna arra. Egy nagyobb hókupacokba ütköző eke hirtelen megrántja az egész autót, s bombaként robban a szélvédőre a hó. „Ha megkeményedik, akkor jól megfogja az autót” - mondja, miközben én a nagy kijelzős kezelőszerveket vizslatom. Az egyik a gépeket vezérli, a másik a sómennyiséget és a szórási területet szabályozza. Zörög előttünk az eke, zúg tőle a fülke, de Csaba szerint ezekkel az autókkal nagyon kényelmes dolgozni. Légrugós ülés, állítható kormány, s minden modern. „A régi Skoda/Liazokban már nagy volt a huzat, és ott nem lehetett hallani semmit sem” - jegyzi meg, miközben lekanyarodunk Sénél, hogy Torony felé elindulva Bucsuig megtisztítsuk az aszfaltot.

Video: Nézze meg videónkban milyen volt a délutáni műszak a néhol derékig érő hóban!

Ha hókotrót vezet az ember, annyira nem féltik

Visszafelé az úton újabb vészvillogó, egy Mercedes kisbusz csúszott meg, apa, anya, három gyerek. Segítünk nekik. Amíg a férj kötelet szerez, elbeszélgetek feleséggel. Ausztriai síelésből jöttek, ahol egy hete esik a hó. A határig zavartalanul haladtak, de itt megcsúszott az autó. Közben Csaba ráakasztja a kisbuszra a láncot, majd könnyedén kihúzza a kisbuszt. „Örök hálám, köszönjük!” - mondja a férj, megveregetve Csaba vállát. A fülkébe ülve meg is kérdem, hogy érte mennyire aggódnak otthon. „Annyira nem. Ha hókotrót vezet az ember, annyira nem féltik” - mondja, majd úgy húsz perc múlva csörög a telefonja, felesége hívja, kérdezgetve, hogy minden rendben van-e. „Na jó, egy kicsit aggódnak” - teszi hozzá a beszélgetés után.

A harmadik óra után kissé monoton a fehér utat nézni, a sofőr is mondja, hogy szereti ezt csinálni, de tud unalmas is lenni, főleg éjszaka. Nyáron egyébként általában fűkaszás traktort vezet. Közben csörög párszor a telefonja, kollégák jelentik, hogy a 86-os úton pokoli a helyzet, több hótoló is elakadt, de tűzoltóautó és mentő is beragadt, őket nagyobb munkagépekkel szabadítják ki. Hiába a figyelmeztetés, még mindig sokan indulnak útnak otthonról személyautókkal, aztán pár kilométer után vége, beragadnak.

Az utolsó fordulót tesszük, sok helyen már fekete az aszfalt, egy darabig járható marad. Este nyolc múlt, félreállunk, Csaba ismét írja a menetlevelet (ugye azt is kell), közben kiszállok könnyebb dolgaimat intézni. Mondja, hogy hátratolat, hogy segítsen, én az ablakon kinézve jelzem, hogy nem kell. No igen, személyautóhoz szoktam. Kipattanok a fülkéből a combig érő hóba, autók fénye világít rám.
„Az eke mögött feltűnés nélkül lehet!” - kiáltja a jó tanácsot, majd kissé fagyosan mászok vissza, hogy induljunk haza.

„Ma lehet, hogy a telephelyen alszom, a Mesterháza felé vezető út hó alatt van” - mondja, majd azt is megtudom, hogy reggel épp egy munkagép tolta ott el a havat, azért tudott csak bejönni kisautójával. „Nem különleges eset ez, tegnap is bent maradt egy-két kolléga, akik nem jutottak el hazáig, ma sem lesz ez másképp. A munkával jár, és hát sajnos nem mehetünk haza a hótolóval...”

[/p]
 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 
 

 
 • 1fontosember2013január19.14:32ÚjVálasz

  Köszönjük!

   
 • 2bobek2013január19.15:54ÚjVálasz

  Egy ilyet én is kipróbálnék!!!

   
 • 3bacardi2013január19.16:02ÚjVálasz

  Nem kellene ilyen időben a hótolót előzgetni, de ha megtetted, legalább utána ne üvöltsd le mikor ki akar menteni. Nagy az isten állatkertje, de sajnos alacsony a kerítés.

   
 • 4nemyisti2013január19.16:53ÚjVálasz

  Két perc után az igazi tetőpont. Egy igazi, arrogáns türelmetlen, unintelligens, embernek nem nevezhető egyén,aki letegezi a számára ismeretlen embert, aki megpróbál rajta segíteni.

   
 • 5gaius2013január19.17:19ÚjVálasz

  Magyarázzátok el legyetek szívesek! Az elméletet értem, miért útközépre kell a havat tolni. Csak azt nem, hogy ha szemben jön x darab autó, akik aztán megakadnak a hóban, és a középre szórt hótól nem tudnak átjönni az éppen most tisztított sávba, akkor 2-3 kilóméter után megfordulva hogyan fogom a másik sávot is letolni?

   
 • 6tekking702013január19.18:04ÚjVálasz

  Ebben az országban csak szakértők élnek, akik pontosan tudják, hogy mit csinál rosszul a másik.
  Ezért tartunk itt, ahol..
  Jó cikk, grat. érte és a videóért külön!

   
 • 7brutus2013január19.18:14ÚjVálasz

  Javaslom Kovács Ferencnek, mivel már járt Kínában és az Azori-szigeteken tök feleslegesen közpénzből, tankolja meg a szolgálati autót, én állom ha hozza a számlát és az eredményt, és húzzon ki a Vas megyei közutas főf@sszal Ausztriába tanulmányozni, hogy ott mitől ilyen hatékony a hó elleni védekezés!
  Takács Csabának és a hasonló beosztású kollégáinak, a vonuló tűzoltóknak és minden takarításban, mentésben résztvevőnek köszönet és elismerés, a sziszifuszi idegtépő munkáért, ami lehet hogy hatékonyabb lehetne, ha a főnökeik is értenék a dolgukat.

   
 • 8micra2013január19.19:09ÚjVálasz
  Idézet: brutus
  Javaslom Kovács Ferencnek, mivel már járt Kínában és az Azori-szigeteken tök feleslegesen közpénzből, tankolja meg a szolgálati autót, én állom ha hozza a számlát és az eredményt...
  ...

  Bólogatás!!!

  Bár gondolom a négykerekes szolgálati audi terepjáró nem akad el :D

   
 • 9tolgyesk2013január19.19:30ÚjVálasz

  KÖSZÖNET MINDEN KÖZÚTKEZELŐNEK, RENDŐRNEK, MENTŐSNEK, ÉS MINDENKINEK, AKI AZ ELMŰLT NAPOKBAN KINT VOLT, ÉS MINDENT MEGTETT AZÉRT, HOGY NORMALIZÁLÓDJON A KÖZLEKEDÉS !

   
 • 10edermester012013január19.21:21ÚjVálasz

  Mekkora egy gyökér a kombis. Pofája nagy, vezetési tudása (vagy az ítélőképessége?) kicsi. Kiváncsi vagyok, ő hogy adta elő a történteket az ismerőseinek. Biztosan nem így.

  Nagyon menő ember (ha jól láttam oszták rendszámú az autója), remélem Ausztriában is ilyen nagy a pofája.

  Kár, hogy nem volt arra rendőr, adhatott volna neki egy jó nagy bírságot.

  Végeztül köszönöm én is a közutasok, a traktorosok, a tűzoltók és a rendőrök munkáját.

   
 • 11okidoki2013január20.09:38ÚjVálasz

  kedvesviktor!

  már megint írok bocsi de te biztosan nem olvasod ezeket a sorokat hogy kapnádbeatelefaxomat itt nálunk VAS bocsánat VAZS megyében három-négy napig volt egy kis fennakadás a hó miatt, de lassan normalizálódik a helyzet. KÖSZÖNJÜK az álltalad nyújtott hathatós segítséget (magyarhonvédség) amit szépen ki is használt a nagyrabecsült operatívtörzsed (hogytörnederékbamind) mert ugye, ha már AFRIKÁBA ismétlem AFRIKÁBA fognak menni HARCOLNI ismétlem HARCOLNI a nagy nemzetközi békéért akkor előtte jól jönne egy kis hideg edzés gyanánt. Mert ugyebár mint Kovácseltárs mondotta "kötelező szerepvállalás van az ENSZ-ben és nem lehet csak úgy ellenni, mert akkor nekünk nem fog segíteni a kutya sem, amikor szeretett országunkat megtámadja a csabaikolbászra éhes afgán horda" mivel ez a kicsiny ország európa közepén akkora stratégiai jelentőséggel bír, hogy az AFRIKAI szerepvállalásunk természetes. Szóval menjenek csak a pénzéhes katonáink hősi halált halni, teljesen értelmetlenül.

  Toivábbá volna egy javaslatom, mert az itt hozzászóló egyik úriember felvetett egy dolgot, miszerint kellene egy közbeszerzési eljárást indítani terepjáró képességekkel felvértezett állami szolgálati gépkpcsi parkra, amivel az elmúlt napokhoz hasonló vicces helyzetekben tudnátok az országot járni, és csodálkozni a magyar ember leleményességén, hogy mindenféle kormányzati segítség nélkül is milyen szépen megállja a helyét.

  Köszönet mindenkinek!!!

   
 • 12okidoki2013január20.09:39ÚjVálasz

  mégmielőtt...

  tudom, azafgánok nemafrikábanvannak

   
 • 13kiskamionos2013január20.12:05ÚjVálasz

  Én nem tudom ki járt a mult héten ausztriába de ott sem igen voltak toppon a hó takaritásba.A21es autoút lezárva a2 s6 a9 csak hóláncal volt járható Linztöl Bécsig tiszta fehér volt pálya,mellék utakról ne is beszéljünk.kint sincs kolbászbol a kerités.

   
 • 14tolgyesk2013január20.18:26ÚjVálasz
  Idézet: kiskamionos
  Én nem tudom ki járt a mult héten ausztriába de ott sem igen voltak toppon a hó takaritásba.
  ...

  Hát igen! Én is tudok olyanról, aki Burgenlandban csúszott árokba, hiába téli gumi, meg hólánc. Gondolom ott se jut minden 20 km-re egy hótoló. A tomboló szél pedig tényleg 1/2 óra alatt emelt gátakat, és fújta be újra az utakat.

   
 • 15tom332013január20.21:30ÚjVálasz

  Szép cikk.Csak azt nem értem,hogy így újságíróval,fotóval,videóval mentik az elakadt autókat. Én Csütörtök este lecsúsztam az útról Táplánszentkeresz után Vaszécseny felé. Biztos sokan látták az autót,mert csak Szombat reggel tudtuk kiásni. A lényeg hogy elcsíptem a hókotrót és azt mondta hogy simán ki tudna húzni,meg szívesen is tenné,de megtiltották hogy autókat mentsenek ki.Na erről ennyit.
  Ja és elég szépen eltemette a kotró másnapig, van róla pár fotóm.

   
 • 16till2013január21.11:40ÚjVálasz

  Köszönjük a cikk írójának! Végre egy olyan írás, melyen keresztül egy kis bepillantást nyerhetünk a Közútkezelő dolgozóinak munkájába. Sajnos kevés ilyen van. Mindenhol szerepelnek a tűzoltók, mentők, katasztrófavédelem (akiknek a munkáját természetesen én is elismerem), pedig ők legalább annyira megérdemlik a dicséretet, elismerést. Főleg az ilyen kemény napokon. Remélem a sok rosszindulatú ember is olvasta és nézte, akik a pénteki napon elárasztották az internetet a helyenként moderálásra szoruló hozzászólásaikkal.
  Gondolom a mentést meg azért tiltják meg, mivel az ő feladatuk az utak tisztítása lenne és a mentés során esetlegesen felmerülő kárra anyagi felelősséget nem tudnak vállalni. Ennek ellenére van, aki segít, és mint azt "Pattogi Úr" esete is mutatja, nem minden esetben a "Köszönöm" az, amit kapnak érte.
  Köszönöm a Közútkezelő dolgozóinak áldozatos munkáját!

   
 • 17brutus2013január21.12:45ÚjVálasz

  "Remélem a sok rosszindulatú ember is olvasta és nézte, akik a pénteki napon elárasztották az internetet a helyenként moderálásra szoruló hozzászólásaikkal." És akik kihangsúlyozták, hogy nem a dolgozókra mérgesek, hanem a felelőtlen, hozzá nem értő vezetőikre. Gépkocsivezetőt, a munkában résztvevőt senki nem "bántott", sőt, többen köszönetünket fejeztük ki. Csak nem egy érintett vezetőhöz van szerencsénk?

   
 • 18till2013január21.14:18ÚjVálasz

  Nem az itt hozzászólókra gondoltam. Voltak más jellegű, hangvételű hozzászólások máshol. Vezetni vezetek, de csak mint magánszemély.

   
 • 19brutus2013január21.14:52ÚjVálasz
  Idézet: till
  Nem az itt hozzászólókra gondoltam. Voltak más jellegű, hangvételű hozzászólások máshol. Vezetni vezetek, de csak mint magánszemély.
  ...

  Akkor viszont bocs.

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

 

Hirdetés