100 millióért megveszi az egyház a Brenner-villát, de még nem tudják pontosan, mit kezdenek vele

Első körben az a cél, hogy tető alá kerüljön a szebb napokat is látott villa. Ezt adományokból szeretnék finanszírozni.

100 millió forintért tényleg megvásárolja a szombathelyi Brenner-villát a Szombathelyi Egyházmegye – jelentette be Székely János megyéspüspök egy hétfői sajtótájékoztatón.

Ezzel várhatóan rendeződik a hányatott sorsú villa ügye, amely a helyi figyelem központjában áll már hosszú évek óta.

Hogy jutottunk el idáig?

A Brenner-villa Szombathely egyik ikonikus épülete. Elődje már a 19. század elején állhatott. Legkorábbi tulajdonosai a Batthyányiak voltak, később a Brenner-család tulajdonába került, így a villának olyan lakói voltak, mint a város egyik első polgármestere, Brenner Tóbiás, vagy unokája, a 2018-ban boldoggá avatott Brenner János.

A 20. század második felétől állami kézbe került az épület, amelyben később működött iskola és úttörőház is. 1989-ben egy magáncég felújította az addigra már lerobbant villát. 1993-tól hat éven keresztül kaszinó működött a Brenner-villában. A bezárás óta viszont nem történt itt semmi, azt leszámítva, hogy egyre romlott az épület állapota. Kétszer le is égett, 2016-ban hajléktalanok, 2022-ben pedig fiatalok gyújtották fel.

Brenner villa 2023.10.02.
Így néz ki ma az épület
Mészáros D. Zsolt

A Brenner-villa a város központjától nem messze, a Gayer- és a Kresz-park között helyezkedik el. Mivel egy ismert, történelmi épületről van szó, ezért a város is fontosnak tartotta, hogy megoldást találjanak a helyi védelem alatt álló villa megmentésére. 2007-ben ezért az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztetett be rá.

2021-ben kiderült, hogy a néhai kaszinót működtető Service Immoblien Kft. felszámolás alatt áll, a cég tulajdonában lévő ingatlanokat pedig elárverezik. Az árverést aztán a GM Elektro-Mechanika Kft. nyerte meg 28 millió forintos ajánlatával. Ez a cég később egy Pécsen bejegyzett céget, az Office Immo Kft.-t jelölte meg vevőként.

Az önkormányzat ekkor jelezte, szeretne élni Az önkormányzaté lehet az egykor kaszinóként is működött, kétszer leégett szombathelyi Brenner-villa 2021. July 24. 12:08 elővásárlási jogával, de nem volt ilyen egyszerű a dolog, több bírósági per is indult az ügyben. Végül idén májusban kiderült, hogy a város mégsem veheti meg az épületet, mivel későn jelezte vételi szándékát.

A múlt heti közgyűlésen bejelentették, tulajdonosváltás történik az ingatlannál, a korábbi ár közel négyszereséért, nettó 100 millió forintért cserél gazdát az épület. Ennyit viszont az önkormányzatnak már nem ért meg, így lemondott Itt a történet vége: a Szombathelyi Egyházmegye veheti meg a volt Brenner-villát 2023. September 28. 15:46 elővásárlási jogáról.

Még nem tudják, mi lesz benne

A hétfői sajtótájékoztatón Székely János megyéspüspök elmondta, nem szeretnék, ha az egyház és a város számára is ugyanolyan fontos épület kárba veszne, ezért döntöttek úgy, hogy az „utolsó pillanatban” megveszik a Brenner-villát. Azért az utolsó, mert bár az épület statikailag rendben van, ha nincs tető, folyamatos „veszélynek” van kitéve az épület. A tervekről a megyéspüspök nem szólt sokat, ennek oka, hogy még pontosan ők sem tudják, mit szeretnének kialakítani a villában.

Azt azonban elmondták, mindenképp vissza szeretnék adni a városlakóknak az épületet, tehát

közösségi funkciót kapna a villa.

Abban egyébként már most biztosak, hogy szeretnének egy emlékhelyet kialakítani Brenner Jánosnak.

Ugyanakkor ettől még messze vannak. Ahogy arra már korábban utaltunk, az elsődleges cél, hogy újra legyen teteje a villának. Az egyházmegye számításai szerint ez nagyjából 50 millió forintba kerülne, amit elsősorban adományokból szeretnének finanszírozni. Székely János azt is bejelentette, erre nyitnak egy külön számlát is hamarosan „Mentsük meg a Brenner-villát” névvel. Az új tetőt viszont már úgy szeretnék tervezni, hogy konkrét elképzeléseik vannak a hasznosítást illetően, hogy ne kelljen újból lebontani.

Brenner villa 2023.10.02.
Az elsődleges a cél a tető
Mészáros D. Zsolt

A tájékoztatón elhangzott, az adásvételi szerződést még nem írták alá, mert még várják a hivatalos dokumentumot arról, hogy az önkormányzat lemondott az elővásárlási jogáról. Amint ez megérkezik, úgy az egyházhoz kerül az ingatlan.

Melega Miklós városi képviselő elmondta, többször is beszélt a mostani tulajdonossal, aki egy szombathelyi céggel közösen hasznosította volna az épületet. Elmondta, szerinte azért döntött a cég a továbbadás mellett, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben nem biztos, hogy érdemes lett volna nekiállni a felújításnak. Ha pedig nem cselekszik az egyház, évekbe is kerülhetett volna, mire valamelyik gazdasági társaság megvette volna a villát.

Nem akartak egy újabb épületet „behúzni”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Vas megyében is majdnem felére zuhant a magukat katolikusnak vallók száma 2023. September 27. 20:40 a KSH friss adatai szerint jelentősen csökkent a katolikusok száma Vas megyében (is). Lapunk kérdésére, miszerint nem tartják-e aggályosnak, hogy ennek fényében az egyház csak egy újabb épületet akar „behúzni”, Székely János elmondta, nem gondoltak erre. A cél az volt, hogy megmentsék az épületet, ami Brenner János miatt az egyházhoz is erősen kötődik.

A megyéspüspök egyébként azt is elmondta, korábban már hallottak arról, hogy tovább akar adni az épületen a jelenlegi tulajdonos, azt viszont, hogy megveszik, csak két héttel ezelőtt döntötték el. Közölte, az önkormányzat biztosította az egyházat arról, hogy ha kell, segíteni fognak az épület rendbetételében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet