Tudja hova kell utazni, ha Európa legmagasabb felhőkarcolóját akarja látni?

Igaz, már nekünk is van felhőkarcolócskánk.

A világ legmagasabb épületei nem túl nagy meglepetésre Ázsiában vannak, az abszolút rekorder a dubaji Burdzs Kalifa, ami majdnem egy kilométer magas. Érdekes módon az amerikai One World Trade Center csak a tizedik helyen áll.

wi

Az Európai Unió legmagasabb épületét a közelmúltban adták át Lengyelországban, Varsóban. Ez a Foster + Partners Studio által tervezett 310 méter magas Varso Tower, ami az Európai Unió legmagasabb épülete most. Oké, de mi van Európa többi részén? Nézzük is!

10. Fővárosok városa

Wikipedia

A tizedik helyet a Fővárosok városának nevezett két felhőkarcoló foglalja el Oroszországból. A nagyobbik tornyot Moszkva tiszteletére nevezték el, 77 emeletes és 301,8 méter magas. A kisebbet Szentpétervár tiszteletére és csupán 256,9 méterre sikeredett. Az egész komplexumot 2009-re fejezték be. Érdekesség, hogy egészen 2012-ig Európa legmagasabb felhőkarcolója volt. Most listánk utolsó helyén áll.

9. Neva Tower 1

Wikipedia

A Neva tornyokból mindjárt kettő is van. A Neva Tower 1 a kisebbik, ezért a nyolcadik hely jutott neki, hiszen mindössze 302 méterre emelkedik ki a földből, a nagytestvér árnyékában 65 emeletet kapott. Az építkezést 2013-ban kezdték el és nem is oly rég, 2020-ban „verték be az utolsó szöget”.

8. Stalnaya Vershina

Wikipedia

Nos a meglepetés most még elmarad, mert a Stalnaya Vershina, avagy régebbi nevén az Eurasia Tower szintén Oroszországban, a Moscow-City üzleti központban található. A 72 emeleten szálloda, adminisztráció, irodák, rezidenciák, étterem, fitneszközpont osztozkodik. A 2007-ben indult építkezést jelentős csúszással, 2015-ben sikerült befejezni. 309 méterével még így is csak a nyolcadik.

7. The Shard of Glass

Wikipedia

Végre ugrunk egy nagyot, egészen az Egyesült Királyságba, Londonba. A fantáziadús nevet viselő Üvegszilánk, vagyis a The Shard of Glass Renzo Piano tervei alapján készült és a templomtornyok, valamint a Temzén úszó hajók formái ihlették. A 72 emeletes függőleges város fazettás üvegfelületei felfelé keskenyednek, ám nem érnek össze. Ennek technikai okai vannak. Európa hetedik legmagasabb épülete 309,7 méter magas.

6. Varso Tower

wi

Lengyelország is villantott egyet, és felhúzta gyorsan a Varso tornyot, amit egy brit tervezőiroda, a Foster + Partners tervezett. Az 53 emeletes komplexum nagy részében irodák találhatók, de a tetején azért kialakítottak bárt, éttermet és egy 16 fából álló kertet is. Viszont érdekes csavar, hogy míg a déli oldalról unalmas szimmetrikus toronynak látszik, a másik oldalról feltárul a lépcsőzetes kialakítás. Bár a Varso Tower az Európai unió legmagasabb épülete, de 310 métere Európában csak a hatodik helyre volt elég.

5. Mercury City Tower

Wikipedia

Ezek a felhőkarcolók úgy nyúlnak egyre feljebb, mint a higanyszál a hőmérőben. Talán ez ihlette a Higany torony, vagyis a Mercury City Tower nevet. Kitalálják hol található? Segítek: ez is Moszkva. Itt azért már ugranak a méretek, nomen est omen. A 338,8 méter egészen listánk ötödik helyére repítette ezzel. A felhőkarcoló építése Frank Williams nevéhez fűződik és mind a 75 emeleten irodák sorakoznak. Ez nem túl meglepő, ha azt vesszük, hogy a város egyik fontos üzleti központja. Építészeti stílusa az úgynevezett high-tech architektúra és 2009-2013 között építették.

4. Neva Tower 2

wi

A Neva tornyokról már beszéltünk. A negyedik helyre a nagytestvér a Neva torony 2 futott be 345 méterrel és 79 emelettel. Ez azért már tekintélyes.

3. OKO – Déli torony

Wikipedia

Jöjjön egy kis csavar. Az OKO – Déli torony, amit mindössze négy év alatt húztak fel, kapaszkodjanak meg, szintén Moszkvában található, de az épületet az amerikai Skidmore, Owings és Merrill cég tervezte és építette fel. Egészen szédületes, 354 méter magasra. A posztmodern stílusban készült felhőkarcoló 400 apartmant és 160 szállodai szobát foglal magába, mindezt 85 emeleten.

2. Föderáció torony

Wikipedia

A listánk második helyét elfoglaló és valóban tetszetős Föderáció torony Moszkvában található és két részből áll. A Zapad torony 243 méter, míg a Vosztok-torony 373 méterre nyúlik a magasba 95 emelettel. A válság miatt azonban meg kellett kicsit nyirbálni, ezért az eredetileg a tetejére tervezett 500 méteres antenna sem került rá. Ráadásul 2012-ben még egy tűzeset miatt is csúszott a befejezés. A majdnem 10 évig épült tornyon lakások és irodák osztozkodnak.

1. Lakhta Center

Wikipedia

Elérkeztünk a dobogó legfelső fokára. Ez is orosz, de kivételesen Szentpétervár, és a Lakhta Center nevet viseli. A majdnem kétmilliárd dolláros beruházás tulajdonosa ki más lenne, mint a Gazprom, mely Moszkvából 2021-ben tette át székhelyét ide. Ezen kívül azonban rengeteg más is található benne: orvosi központ, sportkomplexum, gyermek tudományos oktatási központ, valamint egy hatalmas planetárium, amire 8K-s csillaggép vetít. Az épület rengeteg elismerést és díjat söpört be, többek között az energiahatékonyságáért is. És a számok: 87 emelet, 462 méter, 40 felvonó.

+1 ráadás: MOL Campus

wiki

Na, azért nekünk is van magas épületünk, bár a felhőkarcoló titulus erősen vitatott. Kitalálja kié Magyarország legmagasabb tornya? Úgy van, a MOL-é, vagyis a MOL Campus Budapesten. Az épületet a brit Foster + Partners, valamint a magyar FintaStudio tervezte. Az összesen 143 méteren és 28 emeleten kizárólag a MOL alkalmazottai fognak dolgozni.

És még egy érdekes összehasonlítás a végére: a világ, Európa és Magyarország legnagyobb felhőkarcolóinak méretéről.

wiki
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech