Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Száztíz éves a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola

A születésnapot kiállítással és koncerttel ünnepelték meg.

Csütörtökön ünnepelték a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola alapításának 110. évfordulóját. Az ünnepségen kiállítást nyitottak az iskola történetéről, és koncertet adtak a zenetanárok.

Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Az iskolát a város részéről Horváth Soma alpolgármester köszöntötte.

Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Az iskola története

A szombathelyi zeneiskolát 1909-ben alapították, korábban a Zenekedvelők Egylete oktatott zenét a városban. 2016-ban vették át a korábbi zeneegyleti iskola vagyonát, személyi állományát, azóta a város intézményeként működik.

Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Egy ideig a Kultúrpalotában működött az iskola, az épületet 1919-ben az állam lefoglalta múzeum céljára, ma is itt működik a Savaria Múzeum. 1932-ben kapott Önálló kétemeletes épületet a Szily J. u. 4. szám alatt: kamarateremmel, 9 tanteremmel, igazgatói szobával, előtérrel és altiszti lakással.

Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Miután az 1945. márciusi nagy bombatámadáskor megsérült a Városháza, és hely kellett a polgármesteri hivatalnak, a zeneiskolát átköltöztették a Hollán Ernő utca 11. alatti egyemeletes épületbe. 1949-ig tanítottak itt, majd rövid időre visszakapták eredeti épületüket. Még ugyanebben az évben ismét költözködniük kellett, ezúttal az építészetileg nagyon szép, copf stílusú Eölbey-házba, a Szily J. u. 2-be.

Húsz évig itt működött a zeneiskola, amikor elkészült az új, jelenleg is használt épület. Az iskola 1956 óta viseli Bartók Béla nevét.

A zeneiskola és a mellette álló Bartók Terem, egykori zsinagóga épületeit pár éve bemutattuk már Szombathely régen és ma - A zsinagóga és a zeneiskola épületei 2014. August 08. 17:56 .

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra