Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Apple-nek köszönhetően már az autisták is szavakba önthetik érzéseiket

Mert attól, hogy valaki nem tudja kifejezni magát, még nagyon is lehet mondanivalója.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dillan Barmache azon autisták egyike, akik egész életükben falakba ütköztek. Ezeket a falakat többnyire saját testük állítja, ugyanis a betegség miatt képtelenek szavakba önteni érzéseiket és gondolataikat. De ahogy Dillan édesanyja is mondja, attól, hogy fia nem tudja kifejezni magát, még lehet mondanivalója. Ebben segített az Apple és az új iPad alkalmazás, melynek segítségével már az autisták is kommunikálhatnak környezetükkel.

Dillan és édesanyja beszélgetnek
YouTube
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Mint ahogy arra a legutóbbi kampány is felhívja a figyelmet, autizmussal élni közel sem olyan, mint a hollywoodi filmekben. Nem mindannyian kezelhetetlenek és nem is feltétlenül zsenik, de egy biztos – értékes emberi lények, akik bár nehezen kommunikálnak velünk, megérdemlik a lehetőséget. Ezt a lehetőséget most (is) az Apple adta meg, azzal a bővített és alternatív kommunikációs alkalmazással, melynek segítségével az afáziás zavarokkal küzdők is beszélhetnek.

A Dillanről készült két kisfilm végre az autizmus igazi arcát mutatja, nem pedig azt, amit a sztereotípiák láttatnak velünk. A fiú egyébként ismerős lehet azoknak, akik nyomon követik a cég esélyegyenlőségért folytatott programját, ugyanis Dillan 2014-ben szintén egy iPad segítségével mondott ballagási beszédet. A mostani videókból kiderül, hogy „autizmussal élni maga a pokol” és ha valakinek van fogalma a magányos létről, akkor az ő.

Dillan hangja

Dillan édesanyja és terapeutája is megszólal a második videóban. Az anyukától megtudjuk, hogy most ismerheti meg igazán fiát, hogy mennyire kreatív és milyen összetett gondolatai vannak. A terapeutának is mérföldkő volt a program. Dillan nemrég egy óra közepén, látszólag ok nélkül, sírógörcsben tört ki. A terapeuta ekkor úgy döntött, hogy megmondja a fiúnak – lehet, hogy nem ő a megfelelő személy, lehet, hogy nem tud többet segíteni. Mire Dillan a program segítségével csak annyit mondott: "értékelem, amit teszel, mindig."

Dillan útja

Az almás cég ismét bebizonyította, hogy a technika nem mindig rossz és nem is feltétlenül megy az emberi kapcsolatok rovására. Alig várjuk 2017. április 2-át, amikor az autizmus világnapja alkalmából talán újabb forradalmi applikációról számolhatunk be.

Via Mashable

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tech

Hirdetés