Egy 12 éves gyerek fékezheti meg a TikTokot az adatgyűjtésben

Az eset precedenst teremthet a sokat vitatott közösségi oldal használatában.

Egy brit kiskamasz szerint haszonszerzés céljából használta fel adatait a ByteDance tulajdonában lévő TikTok. Szerinte a cég megszegte az Egyesült Királyság és az EU adatvédelmi törvényeit.

A bíróság úgy döntött, hogy a lány névtelen maradhat, ha az ügy folytatódik - írja a BBC .

A brit gyermekjogi ombudsmann azt reméli, hogy az eset jobb védelmi intézkedésekhez vezet a 16 éven aluliak számára. Úgy véli, hogy jelenleg az alkalmazás összegyűjti és feldolgozza a gyermekek adatait a videó-ajánlási algoritmus működtetése, a nézők figyelmének lekötése és hirdetési bevételek előteremtése érdekében.

A lány - illetve a jogi képviselője - azt szeretné elérni, hogy minden ilyen adatot töröljenek róla. A TikTokra amúgy is csak 13 éves kortól lehet regisztrálni, az applikáció emiatt nyomon követi a viselkedésünket, hogy kiderüljön, ha fals adatokat adtunk meg.

Ebben az esetben ki is zárhatják a jogosulatlan felhasználót.

Amennyiben a lány javára dönt a bíróság, precedensként szolgálhat majd az eset, ami elősegítheti, hogy a TikTok (és a hasonló szolgáltatók) kénytelenek legyenek alapjaiban megváltoztatni a fiatalkorúak adatgyűjtési és adatkezelési rendszerét.

A TikTokot már érték kemény kritikák, melyekről korábbi cikkünkben írtunk Trump betiltotta a TikTok és a WeChat letöltését 2020. September 18. 21:05 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Trump betiltotta a TikTok és a WeChat letöltését

A két kínai cég reméli, hogy meggondolják magukat az amerikaiak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech