Itt a kísérletező művészet!

Kíváncsi arra, mit jelent a modern művészet? Milyen új technikákkal dolgoznak az alkotók? A szombathelyi Írókéz Galériában most megnézheti!

Bodó Sándor-
Horváth Tibor:
Magyarán (Dante
Alighieri)

A szombathelyi Pados Gábor és Pajor Zsolt műgyűjtők és mecénások (A Nyugat velük készült interjúját itt olvashatják) kortárs művészeti kollekcióját 2001-ben láthatta először a közönség. A tárlatnak először az Irokéz Galéria adott otthont, amely Szombathelyen a Thököly utcában, egy kétszáz éves ház rusztikus tetőterében található.

A kollekció, valamint annak katalógusa és folyamatosan bővülő weboldala az 1990-es években bemutatkozó művészgenerációk alkotásait tartalmazza, többek között Ádám Zoltán, Braun András, Farkas Gábor, Haffner László, Komoróczky Tamás, Korodi János, Németh Hajnal, Ravasz András, Szarka Péter, Szigeti András és Uglár Csaba műveit. Agyűjtemény kivételes a maga nemében, hiszen a tradicionális műformák mellett digitális printeket, fotókat és videókat is magába foglal.

A nagy sikerű szombathelyi bemutatót követően ugyanabban az évben a kollekció legjelentősebb műveit a Műcsarnok is bemutatta, s 2002-ben meghívták az Arte Fiera című nemzetközi művészeti vásárra, Bolognába. A művészeti sajtó számos alkalommal beszámolt a gyűjtemény létrejöttéről és profiljáról.

Előd Ágnes: Pókember

A két gyűjtő a Szombathelyi Önkormányzattal és további szponzorokkal (például a Raiffeisen Bankkal) összefogva az Irokéz Galériát a kortárs képzőművészet egyik jelentős helyszínévé szeretnék tenni. Mivel a kortárs művészet mecénálására, támogatására és gyűjtésére egyre több cég és magánszemély vállalkozik, az Irokéz Galéria 2004-es, négy kiállításból álló sorozata kortárs alkotók műveiből álló magán- és közgyűjteményeket mutat be.

Elsőként az Új szerzemények az Irokéz Gyűjteményben 2001-2004 című anyag, majd nyáron Rejtett gyűjtemények címmel fiatal műgyűjtők kollekcióiból egy
válogatás kerül a közönség elé. Ősszel Spengler Katalin és Somlói Zsolt gyűjteménye, valamint a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet kollekciója lesz látható az Irokéz Galériában. A sorozat célja az, hogy további lendületet adjon a művészet minél szélesebb körben való megismertetésének, s hogy példákat mutasson be a képzőművészeti produktumok gyűjtőiről és azok gyűjteményének koncepciójáról.

A sorozat első kiállítása tehát, amely az új szerzeményeket mutatja be, május 14-én, vagyis ma, 18.00-kor nyílik meg az Írókéz galériában. (A megnyitót dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere, és Najmányi László
tatja majd.)

Komoróczy Tamás:
Ne búsulj, nagyfiú!

Aki ellátogat Thököly u. 36. emeletére, azt Braun András festményei, Előd Ágnes szobrai, Fuchs Tamás festményei,  Bodó Sándor és Horváth Tibor fotói, Bodó Sándor videója, Komoróczky Tamás printjei, Korodi János festményei, Kovách Gergő szobrai, Németh Hajnal digitális tapétával borított paravánja, Szigeti András printjei, Uglár Csaba szobra, a TNPU (St.Auby Tamás) makettje és fotó-dokumentációi várják majd.

A megnyitót afterparty követi majd a Premier Billiárd és Padlás Music Clubban. A zenét DJ Müller adja, a belépés ingyenes.


A kiállítás május 28-ig, hétköznapokon 14.00-18.00 között tekinthető meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra