Áll a bál a Rejoyce 2004. fesztivál körül?!

Az egy hetesre tervezett fesztivál helyett egy napos programmal ünnepli Szombathely a Bloom centenáriumot. Hogy miért?! Hivatalos válasz nincs.
Mint múlt héten részletesen beszámoltunk róla, ReJoyce 2004: Az igazi Blum, avagy az ír példa címmel Joyce Ulyssesének centenáriumát júniusban egy nagyszabású kulturális fesztivállal kívánta megünnepli Szombathely. Az egy hetesre tervezett fesztivál helyett azonban úgy tűnik, egy napos programmal kell beérnie a városnak. Hogy miért?!

Találgatni persze lehetne, általunk is ismert például, hogy a Blomm nap utolsó pár évének szervezői - köztük Abajkovits Péter városi képviselő - nem támogatták, sőt, támadták az új szervező, Najmányi László elképzeléseit. Bár úgy tűnt, hogy dr. Ipkovich György polgármester Najmányi mögött áll, a az utolsó pillanatban a városatyák mégis elvetették az új terveket. Lehetne emlegetni gazdasági okokat is, és főleg meg kellene kérdezni az ügyben az illetékeseket, de ezt nem tudjuk megtenni. Az utolsó közgyűlésen hírzárlatot rendeltek el az ügyben, és az érintettek nem nyilatkozhatnak. Mindenesetre szomorú, ide jutott a város egyik legnevesebb rendezvénye.

Azonban ígérjük, mihelyst módunkban áll, visszatérünk a témára:) Biztos ami biztos, közöljük a megkurtított programot…

 

Június 11, péntek:

10 H
Leopold Bloom Virágkötő Verseny és Kiállítás
Művészetek Háza

11 H
Les Fleurs du Mal: Az igazi Blum
Első rész: Szombathely  Lipótot
Köreműködnek: Ladik Katalin, Kósa Béla, Gőz István, Tóth Imola, W. Farkas László, Molnár Judit, L. Kicsu, Márffy Lajos, Peltzer Géza, Cselényi Nóra és Najmányi László
Művészetek Háza

15 H
Az igazi Blum
(Egy képzeletbeli fesztivál emlékei)
Kiállításmegnyitók a Szombathelyi Képtárban és az Irokéz galériában

17 H
Bloom
Shawn Walsh angol nyelvű filmjének vetítése
Művészetek Háza

20 H
Les Fleurs du Mal: Az igazi Blum
Második rész: Pszt!
Művészetek Háza

22 H
BloomBusted
Party a Premier Billiárd és Padlás Music Klubban (Uránia udvar)
Közreműködik DJ Keyser & DJ Shuriken

Június 12, szombat:
11 H

1904
Vas megyéhez kötődő művészek aukcióval egybekötött kiállítása
Irokéz galéria

Június 16, szerda:
11 H

James Joyce szobrának felavatása
Veres Gábor szobrászművész alkotása

Dr. Ipkovich György, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere és Őexcellenciája Brendan McMahon, az Ír Köztársaság magyarországi Nagykövete mond avató beszédet.
Fő tér 40-41

12 H
Az ír Nagykövet fogadása
Művészetek Háza

A ReJoyce 2004 fesztivál támogatói:

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata - Vas Megye Közgyűlése - Nemzeti Kulturális Alapprogram - Music Network Ireland (Írország) - The Department of the Arts, Sport & Tourism (Írország) - Az Ír Köztársaság budapesti Nagykövetsége – Berzsenyi Dániel Főiskola (Szombathely) – James Joyce Társaság (Magyarország) – Szombathelyi Képtár - ACB Galéria (Budapest) - Irokéz Galéria (Szombathely) – LogoMotív (Szombathely) - Premier Biliárd és Padlás Music Club (Szombathely) – McDonald’s Étterem, Szombathely – Vasi Lovasegylet - Julia Wallace (New York, USA) - Allan McIntosh (Toronto, Canada)

Médiatámogatók:
Magyar Rádió - Szombathelyi Televízió - nyugat.hu - Vas Népe - index.hu - exindex.hu

A fesztivál Rendezősége külön köszönettel tartozik Orbán Róbert helytörténésznek, aki rendelkezésünkre bocsájtotta a szombathelyi Blum családra vonatkozó kutatásainak eredményeit és pótolhatatlan erkölcsi támogatást nyújtott a fesztivál létrejöttéhez, valamint Barták Balázsnak, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola adjunktusának, aki a szervezési munkákban nyújtott felbecsülhetetlen értékű segítséget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra