Beindult a forgatag

Augusztus 20. környékén csak néhány bágyadt lobogó szenvedett a 38 fokos kánikulában, járókelőknek nyomuk sem akadt és autóval sem lehetett sűrűn találkozni. Most valószínűleg nem hisznek a szemüknek azok, akik korábban Szombathelyt az unalom posványának nevezték.
Augusztus 20. környékén csak néhány bágyadt lobogó szenvedett a 38 fokos kánikulában, járókelőknek nyomuk sem akadt és autóval sem lehetett sűrűn találkozni. Most valószínűleg nem hisznek a szemüknek azok, akik korábban Szombathelyt az unalom posványának nevezték.

Péntek délután négy órakor érkeztem a Fő térre. Már messziről barokk zene ütötte meg a fülemet és egyre gyakrabban botlottam fakarddal és pajzzsal vívó gyerekekbe, akik hősiesen védték papír légiós sisakjukat. A téren aztán már javában zajlott az élet. A kirakodóvásár forgatagában a hagyományos áruk mellett felbukkantak "igazi" céhes legények is, akiktől a magyarok íjaitól kezdve a páncélzaton át a kikészített bőrökig minden megvásárolható. Jó ötlet, hogy sok árus középkori, vagy még régebbi ruhában kínálja portékáját, ahogy illik ez karnevál idején.

Megjegyzem, elismerés illeti a szervezőket, mivel gondoltak az apróságokra is. Például az éttermek szabadtéri asztalai körüli kerítést nádfonat álcázza, szalmabálákkal vegyítve, megspékelve némi kukoricatővel. Így a látvány egészen egyedi - Bár néha vegyes eredményű: Mc Donald’s és nádkerítés. Hűha! - és ha még azt is felfedezzük, hogy a pincérek tógában szolgálnak fel, akkor már ismét közelebb kerülhetünk a régmúlt érzéséhez.

Már ma is találkozhattunk jónéhány jelmezes szereplővel, akik felettébb nagy népszerűségnek örvendtek a látogatók és turisták körében. Csattogtak is a fényképezőgépek. Egy osztrák kirándulócsoport nagy ovációval fogadta a Meinl-be hűsítőért betért római hölgyeket. (Csak halkan, zárójelben jegyezném meg: arra viszont oda kellene figyelni, hogy a jelmezes szereplők derekán ne villogjon a Vodafone-os övtáska, vagy a karóra sem éppen a rómaiakra volt jellemző.)

Egy kicsivel arrébb, a Ferences kertben éppen főpróbát tartottak, ami szintén sokakat vonzott. Bemenni ugyan nem lehetett, de a kerítés mellett mindenki megpróbált jó helyet találni magának. A legnagyobb sikerük tagadhatatlanul az immár híressé vált római légiósoknak van. Csillogó felszerelésük, marcona kinézetük félelmetes. A nézelődők legnagyobb bánatára az ő táborukat nádfonat-kerítés rejti a kíváncsi tekintetek elől - betekintés mától, némi pénzért -, azonban a karnevál alatt többször is összefuthatnak velük az érdeklődők.

Néhány szót az árakról: az első benyomások alapján nem "szálltak el" az árusok és a vendéglátósok, tehát nem kell hungaroringes árakra számítani. Információink szerint a mai Ferences kerti előadásra már elővételben elfogyott minden jegy. A szállodák forgalma megélénkült ugyan, de lehet még szobát találni.
Summa summarum: aki még a nyár végén vágyik egy jó kiadós pezsgésre, az nyugodtan látogassa meg a Savaria Karnevált Szombathelyen. Vasárnapig garantált a nyüzsgés...

 

Tánczos

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra