Ez jó mulatság, férfimunka volt

Minden aggodalmaskodás és kétely ellenére dögös kis kulturális rendezvény született Szombathelyen. Sok ember, jó hangulat, kicsit döcögő, de élvezhető történelmi játék, bulis felvonulás. Jövőre várjuk a folytatást!
Minden aggodalmaskodás és kétely ellenére dögös kis kulturális rendezvény született Szombathelyen. Sok ember, jó hangulat, kicsit döcögő, de élvezhető történelmi játék, bulis felvonulás. Jövőre várjuk a folytatást!

savkarf7.JPG (19348 bytes)A Savaria Karnevál kiemelkedő rendezvénye volt a szombat délután és ma délelőtt megtartott Savaria Történelmi Játékok. A legérdekesebbnek természetesen a nyitó előadás számított, zsúfolt lelátók és "prominens személyiségek" előtt. A köszöntőt Szabó Gábor polgármester mondta, talpig tógában - gyér taps. A megnyitót pedig Dávid Ibolya igazságügy miniszter - római hölgynek öltözve - jóval nagyobb taps. (Itt jegyeznénk meg, hogy a miniszter asszony átlátszó ruhájának köszönhetően kellemes percekhez jutatta a szép női lábak kedvelőit.)

A kicsit hosszúra nyúlt bevezető után aztán megkezdődött az előadás, amely arra volt hivatott, hogy hat színben felidézze Szombathely történetét a római városalapítástól a magyar államalapításig. Híven egy nyári szabadtéri játékhoz, mindezt megpróbálták látványosan és izgalmasan előadni. Masíroztak a római légionáriusok, küzdöttek a gladiátorok - jó, nem túl sokáig -, tüzes paripáikon vágtattak a magyarok és táncoltak a lenge ruhás lányok.

savkarf4.JPG (15060 bytes)Az összekötő keretet egy vándorszínész társulat szolgáltatta, akik időről időre megjelentek, és hol maguk, hol a többi szereplő játszott el egy-egy történetet. A darab narrátora is a vándorszínészek vezetője volt - Gáti Oszkár megszemélyesítésében. A színésznek jól állt a sokszor ironikus, szöveg, és a Luciferes imázs. A hangosítás időnként recsegett, máskor meg sípolt, a táncok, szövegek néha túl hosszúak voltak - poénkodtak is mellettem, hogy vajon nem rádiójátékot hallgatunk-e -, de legalább igyekeztek belevinni némi tudományos ismeretterjesztést is. No és nem kísértett Koltay Gábor szelleme...

Szóval voltak bakik, de elsőre korántsem volt rossz a dolog. A nézők is erre gondolhattak, mert türelmesen végigvárták az előadás végét, és tapssal jutalmaztak, amit csak lehetett. A felvonulás pedig már igazi örömünnep, nagy buli volt. És végre alig lehetett mozdulni a Fő téren a sok érdeklődőtől. Hátha a szervezők még arra is gondoltak volna, hogy az "utcabál" ne egy kis sátorban megtartott táncházat, hanem a nagyszínpadon örökzöld slágereket játszó zenekart jelentsen.

Utánam a fáklyásmenet

A apró porszem a sikeresen pörgő gépezetbe...

savkarf6.JPG (16961 bytes)Óriási tömeg és ováció kísérte a jelmezes felvonulókat Szombathely utcáin egészen este nyolc óráig, amikor is a szereplők visszatértek a Ferences kertbe, a központjukba. Követte őket a közönség egy része is, akik jegyet váltottak, hogy közelebbről is megszemlélhessék többek között a római települést és a légiósok életterét. Ekkor érte őket a hideg zuhany, ugyanis a legió területére senki nem nyerhetett bebocsátást, mert sötét volt. A holtfáradt legiósoknak tucatszor kellett elmondaniuk az összeverődött embereknek: a saját érdekükben nem engedik be őket, hiszen a sötétben a kihegyezett dárdák, karók, fegyverek és az árkok komoly veszélyt jelenthetnek a látogatókra, savkarf1.JPG (16321 bytes)de főleg a gyerekekre. Némi egyeztetés után a pénztár visszavásárolta a jegyeket is, de többen mégis keserű szájízzel távoztak. Fél kilenc után pedig a rendezők már senkit nem engedtek be a Ferences kertbe.

Kérdésünkre dr. Szele Györgyi, a rendezvény egyik főszervezője elmondta: sajnálatos félreértésről volt szó. Az történt ugyanis, hogy az éjszakára tartalékolt fáklyákat is kiosztották napközben, így sötétedéskor már nem volt annyi világítótest, ami elegendő lett volna a tábor teljes kivilágítására. A veszélyeket mérlegelve döntöttek inkább a jegyek visszavásárlása mellett.

A látogatók nagyobb része egyébként nem panaszkodott, sőt, akadtak olyanok is, akik péksüteménnyel egészítették ki az egész napjukat húszkilós felszerelésükben töltő legiósok ellátmányát.

Tánczos

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra