27 hektár nyugalom

Ha a városi ember le akarja vezetni a feszültségét falhoz vág néhány tányért, szitkozódva rádudál a gyalogosokra, vagy éppen elvonul a világ szeme elől. Mi az utóbbit javasoljuk. Szombathely híres arborétumában jártunk.Vigyázat: nem kámi, kámoni arborétum!

A bejáratnál magyar és osztrák autók parkolnak, jelezvén, nem csak nálunk van híre ennek az arborétumnak. Néhány méter és már csak a madárcsicsergés, a virág- és erdőillat marad. A gyalogút fehér kavicsai megnyugtatóan ropognak a talpam alatt, miközben már el is értem a patakon átívelő fahidat, aminél fatáblák jelzik, mi merre. Régi emlékeim a tó felé visznek. A jellegzetes esőbeálló - olyan, mint Füles háza - most is megvan. Még emlékszem, tizenhárom éve iskolástársaimmal ültem azon a padon, ahol most három fiatal uzsonnázik. A tóba nyúló félszigeten egy osztrák család fényképez, nagy fekete kutyájuk mindenáron úszni szeretne, csak a póráz nem engedi.
A park szélén csordogáló Gyöngyös patak a napokban jócskán megáradt, sok uszadékot sodort magával, amelyek sorban fennakadnak a rom-malom duzzasztóján. A látványtól zörgés tereli el a figyelmemet. Tíz méterre tőlem megnyílik a bozótos és akkora hanggal, mint egy elefánt előtrappol egy termetes mezei nyúl, majd követi társa is, végül a túloldalon eltűnnek a magas fű között.

A fenyők paradicsoma

A Kámoni Arborétum vezetője Csuka István. Őt kérdeztük  
- Mivel találkozhatnak itt a látogatók?
- A fenyőfélék alkotják a törzsgyűjteményt, de vannak idősebb, ritka fáink is. Gyakorlatilag az országban a mi klímánkon érzik legjobban magukat a fenyők. Gond a magas talajvíz, ezért túl magas kort ezek a fák nem élnek meg, csak kb. 100-150 évet.
- Pótolják a kipusztult fáknak?
- Részben igen, de a kertnek ugyanaz a problémája, mint hasonló társainak: sűrűn lett telepítve. Ilyenkor megindul az öntisztulási folyamat.
- Beszélgetésünk előtt árgus szemekkel körbejártam a parkot. A tisztaság szembetűnő, karbantartottak az utak, azonban gyerekkori emlékeim alapján az egyik fő hiányosság...
- A táblák.
- Pontosan.
- Sokan nem becsülik az arborétumot. Tavaly kiraktunk kétszáz táblát, másfél hónap alatt eltűnt. Ahol viszonylag nagy rálátásunk van a területre, ott még érintetlenek. Pedig sokat segít, hogy szerepel rajtuk az adott növény családja, latin neve, származási helye, kora - magyar neve csak a közismertebb fajoknak, fajtáknak van. Jövőre tervezzük a pótlásukat.
- Mi a helyzet a randalírozó fiatalokkal, motorosokkal?
- Néha megjelennek. A fából készült új szeméttárolóinkat három nap után mind szétverték. 1998 őszén felújítottuk a padokat. Karácsony-Szilveszter között valaki huszonöt padról leszerelte a támlákat és elvitte. Vagy kutyaházat épített belőle, vagy eltüzelte...
- Növényeket is rongálnak?
- Nem jellemző, még a rhododendron virágzáskor sem. A látogatók maximum felszedik a lehullott szirmokat.
- A Gyöngyös-patak partján sétálgatva szembetűnő a régi malom épülete. Mi a helyzet most vele?
- Egy része állami tulajdon, a másik pedig az ÉDÁSZ Rt.-é. Le van zárva, hogy baleset ne legyen. A bejárati ajtó be van hegesztve, az ablakokon vasrácsok. Senki nem tudja, mi lesz vele. Igazság szerint már csak négy szürke fal, eladni szinte lehetetlen. Nagyon sok pénz kellene a felújítására.
- Hallani lehetet arról, hogy a szombathelyi elkerülő út kihasít egy darabot a kertből. Hogyan áll most ez az ügy?
- A nagyforgalmú  út az arborétum öregpark részéből érintett volna egy részt, de mivel  megtorpedózták, most kisebb forgalmú városi utat építenek helyette. Ez a nyomvonal már nem érinti az arborétumot, a kerítés mellett megy el.

Vadnyúl és mókus  

- Láttam, hogy itt is, akár az egész országban: pusztulnak a tuják. Miért?
- Rovarfertőzés miatt. A tuják annyira fertőzöttek lettek, hogy már a faiskolákban is védekezni kell többek között moly, rozsdagomba ellen, holott öt éve még egyáltalán nem volt szükség ilyesmire. Az arborétumban a látogatók miatt szinte lehetetlen így védekezni, mivel nagyon erős szerekkel kellene kezelni a fákat.
- Jelent-e problémát az azonos megyében található kámoni és kámi (jeli) arborétum névhasonlósága?
- Nagyon is. Amikor az érdeklődők idetelefonálnak, először mindig azt tisztázzuk, tényleg minket keresnek-e? Ezért ki kell hangsúlyoznunk, hogy a kámoni arborétum Szombathelyen található.
--Dr. Saághy István - az arborétum alapítója - fatörzsbe faragott portréja szinte minden kámoni arborétummal foglalkozó kiadványban megjelenik, én mégsem találtam. Hol van most ez a szobor?
- A madarak-fák napján kirakjuk, utána viszont rövid időn belül visszaszállítjuk a dendrológiai múzeum elé.
- Ellopnák?
- Nem, viszont a gyerekek ebbe "csatabárdozták" bele a növényeket jelölő táblákat.
- Az állatok közül mely fajták élnek itt?
- A gyerekek nagyon kedvelik a mókusokat, és ha szerencséjük van vadnyúllal is találkozhatnak. Néha betéved egy-egy őz is annak ellenére, hogy az arborétum szinte már teljesen körbeépült. Amatőr ornitológusok is szívesen látogatják a parkot, hiszen sokféle madár talál menedéket a város ezen zöld szigetében, ahol erdők mellett tisztások, patak és tó is található.

 A fenntartás nehézségei

- A város  támogatja önöket?
- Tavaly igen, bruttó négymillió forinttal. Az idén még nem kaptunk támogatást, és az is bizonytalan, hogy kapunk-e egyáltalán. Mi egyébként nem is Szombathelyhez tartozunk, az arborétum állami tulajdon, a kezelője az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI).
- Gondolom négymillió forint nem elég a fenntartásra.
- A minimális fenntartási költség tíz-tizenkétmillió forint. A központi költségvetésből három millió jut nekünk a többit pályázatokon szerezzük meg.
- Egy ekkora park szintentartása sok munkát igényel. Hányan dolgoznak jelenleg az arborétumban?
- Kilencen. Három állandó alkalmazott, egy szerződött fizikai-, három közhasznú munkás és két polgári szolgálatos katona alkotja a park kiszolgálószemélyzetét. Öt évvel ezelőtt még tizenketten dolgoztak itt egész évben.  Most a közhasznú munkások csak május 1-től október 31-ig dolgoznak nálunk, másfél hónap mire betanítjuk őket, és szakmunkára csak akkor alkalmazhatók, ha ott vagyunk mellettük. Ez a felállás csak állagmegőrzésre elegendő.
- Említette az Erdészeti Tudományos Intézetet. Az arborétum tulajdonképpen a kutatást, vagy a látogatókat szolgálja?
- Is-is. Vannak erdészeti kísérleti részek az arborétum területén, ezen kívül itt található az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet által nyilvántartott fenyőfajta-gyűjtemény, 571 fajtával. Igazából az arborétum egyik legfőbb vonzereje a fenyőkben rejlik.
- Ez a vonzerő hogyan nyilvánul meg a látogatók számában?
- Enyhén növekedett az elmúlt évekhez képest. Éves szinten 6-7 ezer fizető vendégünk van és 2-3 ezer fő, akik a városból csoportosan - óvodákból, iskolákból, főiskolákból - ingyen látogathatják a parkot.
- Ezek szerint csoportok ingyen jöhetnek?
- Szombathelyiek igen.

Tánczos

Belépő:
Diák: 100 Ft
Felnőtt: 150 Ft

Éves bérlet:
Családi 1500 Ft
Felnőtt: 1000 Ft
Diák 500 Ft

 

Látnivaló-naptár:
Január-február: farkasboroszlán, hunyor, tajvani erécia, tündérfa, varázsmogyoró
virágzása. Tű és lomblevelű örökzöldek.
Március-április: sáfrány, nárcisz, aranyfa, babérhanga,  díszcseresznye, harangvirágfa, korai hangarózsa, lilomfa (magnolia) virágzása.
Május:  a legnagyobb színpompát adó örökzöld és lombhullató rhododendronok (hangarózsák) fő virágzási ideje a hónap első felében.
Június-július: arália, hárs, nyári orgona, szivarfa, szömörce virágzása.
Augusztus-szeptember: leszpedéza, kerti rózsák, trombitacserje, végzetfa virágzása.
Október: ámbrafa, lombhullató fenyők, tupelófa, varázsfa, vöröstölgy levélszíneződése.
November-december: a lombjukat vesztett fák és cserjék tömegében különösen szépen díszlenek a tű-és lomblevelű örökzöldek.

 Adatok:

Kámoni Arborétum a belvárostól 4 km-re, északra található. Területe 1642-ben került a Saághy család birtokába. Az első díszfákat Saághy Mihály telepítette, de az arborétum tulajdonképpeni kialakítása fia, István nevéhez fűződik, aki 1890-es évek elején, alig 4 hektáron kezdte meg a park kialakítást. A növényeket többségét külföldi faiskolákból szerezte be. Az arborétum jelenlegi nagysága megközelítőleg 27 hektár és 1950 óta természetvédelmi terület.  Ha kilátogatunk, elsősorban a mérsékelt és hideg égöv fa- és cserjefajait tanulmányozhatjuk igényeiknek megfelelő, természetszerű környezetben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra