Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bár 2014-ben már volt rá terv, de egyelőre még képlékeny a szombathelyi KRESZ-park felújítása

De legalább a víztorony újra szép lesz.

Célegyenesben a szombathelyi víztorony felújítása, hamarosan helyreáll a rend a KRESZ-parkban – írtuk Célegyenesben a szombathelyi víztorony felújítása, hamarosan helyreáll a rend a KRESZ-parkban 2020. April 22. 18:56 még áprilisban, amikor felkerestük kérdéseinkkel a szombathelyi városházát, hogy befolyásolta-e valamiféleképpen a koronavírus-járvány a víztorony felújítását és nyitását.

Károlyi Ákos, a város jegyzője azt válaszolta, hogy szerencsére nem okozott fennakadásokat a járvány miatti vészhelyzet és az ezzel járó rendeletek, korlátozások sem. A munkavégzés tehát folyamatos, a szerződésben leírtak és az ütemterv szerint zajlik minden.

Kiss Tamás

Alig egy hónappal ezelőtt aztán körbe is vezettek minket Galéria: A szombathelyi víztorony üres tartályába is bemásztunk 2020. May 06. 17:22 az akkor még felújítás alatt álló víztoronyban és még nyitás előtt megnézhettük, mi fogadja majd a látogatókat. Akkor már az utolsó simításokat végezték, a munkálatok befejezésének határideje május 31. volt, a várva-várt nyitást pedig most júniusra tervezik.

Most pedig újra kimentünk megnézni, hogy mi a helyzet a Gayer-parkban és a látvány magáért beszél. Teljesen új köntöst kapott a víztorony és úgy tűnik, már tényleg készen is van. Ráadásul a parkban is helyreállt a rend, hűlt helye a pusztításnak, amit egy olvasónk jelentett még februárban, Rendesen feltúrták a szombathelyi Víztorony környékét 2020. February 26. 21:06 amikor végre nekiálltak a munkának.

Kiss Tamás

Már csak egy valami maradt a parkban, amire igazán ráférne már egy jól megérdemelt ráncfelvarrás. Ez pedig nem más, mint a híres-nevezetes KRESZ-park, mely még a XIX-XX. század fordulóján született meg a „nagy szombathelyi parképítési láz” egyik eredményeként. 1996-ban a park déli oldalán alakították ki a szombathelyi gyerekek számára azt a közlekedési szabályokat játékosan gyakoroltató oktató- és játszóparkot, mely jelenleg 600 méter hosszú, kanyargós, lámpákkal és táblákkal, vasúti átkelővel és zebrákkal is fel van szerelve.

Kiss Tamás

A kis úthálózaton bármekkora kerékpárral, pedálos kisautóval és rollerrel is lehet gyakorolni a kulturált és másokra is figyelő közlekedés szabályait. Ezeket a kis járműveket pedig kölcsönözni is lehet, egészen áprilistól októberig a park hivatalos nyitvatartási idejében.

Az idő múlása azonban nem volt jó hatással a kis játszóparkra. Az úttest bár még állja az időjárás és a természet viszontagságait, finoman fogalmazva, nincs éppen a legjobb állapotban. Mint azt a városházától megtudtuk, a KRESZ-park és a mellette lévő játszótér felújítására még

2014-ben készültek tervek, a tervezői költségbecslés pedig bruttó 66 millió forint volt.

Kiss Tamás

Azóta viszont nem történt semmi. Valószínűleg sokan reménykedtek abban, hogy ha végre hozzálátnak az 1978 óta használaton kívül lévő víztorony felújításához, a KRESZ-park is kap egy kis ráncfelvarrást, de ez sajnos még várat magára. Szombathely ugyanis 500 millió forintot nyert egy uniós pályázat keretében a város szégyenfoltjaként is emlegetett emblematikus építmény és környékének felújítására, a közbeszerzési pályázatra érkezett tervek viszont túl nagyra törők voltak, mindegyiknél átlépték ezt a keretet.

Így végül tavaly februárban arra jutottak, hogy jobb lesz egy kicsit összébb húzni a nadrágszíjat Ez meg itt a legfrissebb terv a szombathelyi víztorony felújítására 2019. February 07. 15:10 és új tervek készültek, hogy nyáron végre elkezdhessék a munkálatokat. Elkezdődik a szombathelyi víztorony felújítása, zárva lesz a KRESZ-park 2019. April 17. 13:47 Az új tervben továbbra is szerepelt a játszótér felújítása, viszont a KRESZ-park kiszolgáló épülete helyére tervezett új, kétszintes épületről le kellett mondani. Helyette marad a régi, a korábbi funkciójával együtt, de azért egy kis ráncfelvarrást ez az épület is kapott.

Víztorony és a Kresz-park felújítása
Még több képért kattints!
Kiss Tamás

És hogyan tovább? Mikor következik a KRESZ-park? Az még a jövő zenéje.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra