Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az idei végzősök csak reménykedhetnek benne, hogy eljárhatják a búcsútáncot

Kérdőjelek sora a szombathelyi szalagavatók körül.

Január végéhez közeledünk, ha nem lenne járvány, már javában zajlanának a szalagavató ünnepségek. Csakhogy most teljesen elképzelhetetlen, hogy a sok szülő összezsúfolódjon egy légtérben, vagy hogy a járvány miatt távoktatásban tanuló diákok egyszer csak táncra perdülnek egymással.

A járványhelyzet napról napra változik, nem lehet tudni előre, mikor milyen korlátozást hosszabbítanak meg, oldanak fel vagy hoznak-e újakat. Ebben a bizonytalanságban sok iskola inkább bele sem kezdett a szervezkedésbe, gyakorlatilag a diákokra van bízva, hogy kitalálnak-e valami eseményhelyettesítőt.

Vannak azonban sulik, ahol még reménykednek

Hallottuk, hogy egyes iskolákban a kényszer adta lehetőségeket kihasználva online szalagavatót szerveznek az osztályok, ahol a családtagok biztonságos távolságból, akár otthonról, a karosszékből nézhetik, ahogy szemük fénye eljárja a búcsútáncot.

Megint máshol - a biztonsági szabályokat betartva - megtartották az ünnepélyes szalagfeltűzést, "csak" a bál maradt el. Valahol sikerült annyira előre gondolkodni, hogy már ősszel, az online tanrend bevezetése előtt lebonyolították a szalagavatót.

A legtöbb középiskolában mégis a reménykedés szó írja le legjobban azt, ahogy a szalagavatóra gondolnak.

Lapunk kérdésére Szombathelyen a Hefele, a Nagy Lajos és a Bolyai iskolák igazgatói, igazgatóhelyettesei is arról számoltak be, hogy a legtöbb, amit most tehetnek, a várakozás. Várakozás a kormányzati döntésekre, és reménykedés abban, hogy legkésőbb márciusra oldódnak annyira a korlátozások, hogy megtarthassák a szalagavató bálokat.

Orlay szalagavató 2020
A volt Orlay 2020-as szalagavatója
Reiber Nikoletta

Bartha Gábor, a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese azt is elárulta, hogy az ő szalagavatójuk az első tervek szerint január 30-án, épp ezen a hétvégén lett volna megtartva, de sajnos ez most elúszott. Kitűztek viszont egy következő időpontot márciusra, addigra talán már lehet kisebb eseményeket rendezni.

„Mindenképpen azon vagyunk, hogy így vagy úgy, de ne maradjon el teljesen a szalagavató, mert tudjuk, hogy a végzős diákoknak ez mennyit jelent” – tette hozzá Bartha Gábor.

Mennyit is jelent?

Nem tudom, kinek milyen rég volt már a szalagavatója. Nekem még nem olyan rég, hogy ne tudjam felidézni azokat a tanítás utáni tánc- és műsorpróbákat, amik sokszor a hét fénypontjai voltak. Ezek a heti kétszer két órák – persze ez mindenhol változó – jelentették a kiszakadást az érettségi hajrájából, mikor egy kis időre még újra megélhettük felhőtlen kamaszkorunkat.

Hetente néhány órára azt érezhettük, hogy van fontosabb dolgunk is a végeláthatatlan tanulásnál, és valami olyan dolgot hozhatunk létre közösen, ami nekünk is, és családunknak is örömet okoz.

Hivatalosan ugyan a ballagás a végzős diákok búcsúja az iskolától, de tegyük szívünkre a kezünket. Ki emlékszik a ballagására? Az olyan formális és unalmas. Na de a bál! Meg persze a műsorok, melyekben négy év után végre gúnyolódhattunk tanárainkon, nosztalgiázhattunk és megmutathattuk a nagyközönségnek, milyen jó kis csapat kovácsolódott össze. A diákok többségének a szalagavató az igazi búcsú.

Aki pedig nem hiszi, nézze meg a tavalyi fotógalériáinkat, melyek a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium és Brenner-iskola szalagavatóján készültek.

Orlay szalagavató 2020
A képre kattintva tekintheti meg a galériát!
Reiber Nikoletta
Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium szalagavató
A képre kattintva tekintheti meg a galériát!
Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra