Sakáltanya

Egy lány vagyok csupán a sok közül, ki vidékről a városba kerül - énekelhetné a film énekes főhőse Eszményi Viktória egykori slágerét. Na persze, ha magyar volna, és nem amerikai. De a felállás így is ismerős. Elindulni a big szitibe, befutni, sok pénzt keresni, és azt csinálni, amit szeretsz.

Egy lány vagyok csupán a sok közül, ki vidékről a városba kerül - énekelhetné a film énekes főhőse Eszményi Viktória egykori slágerét. Na persze, ha magyar volna, és nem amerikai. De a felállás így is ismerős. Elindulni a big szitibe, befutni, sok pénzt keresni, és azt csinálni, amit szeretsz.

SakaltanyaViolet (Piper Perabo) huszonegy évesen repül ki a New Jersey-i családi fészekből, hogy valóra váltsa álmát: dalszerző legyen belőle. Eleinte persze ez az álom rémálom: egy lepusztult bérház ötödik emeletén talál New Yorkban lakást, amit nem sokkal később annak rendje-módja szerint ki is rámolnak, és legértékesebb ingóságának, a dalszerzéshez elengedhetetlen szintetizátornak is lába kél. Ráadásul egyre inkább úgy tűnik, hogy a zenei élet nagymenői nem túlságosan kapkodnak szerzeményei után. Hiába kilincsel demó-felvételeivel minden elképzelhető és elképzelhetetlen független kiadónál, dalai - mondhatni - süket fülekre találnak.

Márpedig valamiből élni kell. Igaz, a munka, amit felhajt magának, egyáltalán nem olyan, amilyenről álmodott, de szép lassan azért belejön. Bártender lesz, amit ha valaki nem értene, nyugodtan fordíthatunk úgy, hogy bártündér. Tudják, olyan szexi, belevaló és mégis elérhetetlen bombázó - amilyennek lenni "illik" mostanában. Violet nemcsak felszolgál, hanem táncol is a bárpulton, amely néha kigyullad, aztán dől a lé. Víz az égő szeszre, Johnny és Jack a torkokon le, a bélás meg a dezső pedig a pénztárcákból ki. Így lesznek a vendégek kanosok, de a táncosnők sem unatkoznak. Mert állati jók a ritmusok: Billy Idol, ír tánc, rockzene, country.

A Sakáltanya (New Yorkban tényleg működik egy ilyen nevű szórakozóhely) túlfűtött hangulatában Violet lámpaláza és önbizalomhiánya hamarosan elillan. Igaz, kis híján átesik a ló túloldalára, de szerencséjére akad egy kitartó pártolója: a kezdetben érdeklődő klubmenedzserként bemutatkozó Kevinről (Adam Garcia) hamaroson kiderül, hogy csakugyan érdeklődik - ha másért nem, hát iránta. Bár séfként maximum a konyhát menedzseli, de ő az egyetlen, aki hisz a lány tervében és megpróbál segíteni neki.

És láss csodát (ha ezt egy amerikai filmben még lehet annak nevezni): kettejüknek együtt sikerül. Csak épp azt nem tették hozzá a film végén, hogy azóta is boldogan élnek, ha meg nem haltak. Valóságot, meg realitást, meg egyéb ilyesmit meg kár keresni. Azt az öt lány külseje hivatott pótolni. Köztük a színészi szárnyait bontogató fekete modellé, Tyra Benks-é.

Havassy Balázs

A filmet november 1-ig játssza a Savaria mozi

További filmkritikáink:
Asterix, Obelix és az isteni Laetitia ť
Agyatlan apartman
Tudom mit ettél tavaly nyárson
Bérgyilkos a szomszédom
Én és én, meg az Irén
Flinstones-2
Hi-Lo Country
Az én házam az én váram
Ég veled
Viharzóna
Nicolas Cage - Tolvajtempó
Jackie Chan: Új csapás
Egy kapcsolat vége
Patrióta
Sikoly 3
Mission Impossible 2
Ember a Holdon

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra