Star Wars Egerben

A Magyar Televízió közkívánatra ismételten lenyomta az Egri csillagokat. Buzoghat bennünk a honfiúi büszkeség: akkor még vertük Hollywoodot.

A Magyar Televízió közkívánatra ismételten lenyomta az Egri csillagokat. Buzoghat bennünk a honfiúi büszkeség: akkor még vertük Hollywoodot.

Most már biztos, hogy Lucas innét lopta a Star Wars alapelemeit, Jumurdzsákra csak egy fekete vödröt meg egy szovjet gázálarcot kellett szerelni, aztán máris kész volt Darth Vader. A mi Leila hercegnőnk sokkal jobb, Bornemissza Gergely ellenben ugyanolyan színtelenre sikeredett az ifjú Skywalker. Dobó István tagadhatatlanul kenterbe veri az öreg Ben Kenobit, ráadásul úgy túlfűti az érzelmeit, hogy mindenki látja, a várkapitány (leendő Jedi-lovag) hosszan vívódik, mielőtt belelövetne saját embereibe, majd pedig kanna borba fojtja elkeseredését.
A mellékszereplőkben aztán végképp nem ér nyomunkba Amerika. Az ő császáruk gonosz, ördögi és remekül cselsző, nekünk viszont csak egy hülye, biggyedt szájú Habsburg jutott, aki a Roland Garrost nézi, amíg a törökök egri vártúrát szerveznek. Arról nem is szólva, hogy az amerikai változatban tökéletesen működik a birodalom, meg a felkelők is roppant szervezettek, Eger viszont igazi Middle-Europe. Kevés a katona, időnként felrobban a lőporraktár, mindenféle fortélyt és ármányt be kell vetni, nem úgy megy a dolog, hogy beszállunk a vadászgépbe, aztán lelövünk mindenkit. Először is fel kell találni a gépet, aztán úgyis kiderül, hogy tíz dolog hiányzik hozzá, kilenc ugyan pótolható, de a tizedik a török birtokában van, s bolond lesz átadni.
Hogy a félbalkáni feeling teljes legyen, van még széthúzás, árulás, az idegenszívűek egyszerűen át akarják játszani a török privatizátoroknak az erődítményt, ámde a népnemzetiek résen vannak. Egy apró gikszer a logikában: hát nem az etnikum képviselője nyomja fel az árulókat...
Azt már meg se említsük, hogy a filmhez külön vár épült Pilisborosjenőn, igazi, nem virtuális, mint például a Halálcsillag, nyugodtan felmászhatunk a falra, aztán integethetünk a felvonuló török ármádiának, hogy húzzatok el Sztambulba, és bőrkabátokkal gyertek vissza. Amit Hollywood tíz számítógéppel megold, az itt komoly szervezőmunkába került, ránézésre úgy tűnik, hogy az akkori Néphadsereg jelentős hányada átlényegült Ali pasa seregévé, s hosszú napokig vonulgatott a pilisi lankákon.
Olyan apróságokkal ne foglalkozzunk, mint a Tisza cipőben és kvarcórában rohamozó aszabok és janicsárok, a film az ilyen apróságoktól lesz a miénk. Meg a színészparádétól, igazi legendákkal, az akkori ifjaknak - például Bujtor István - be kellett érniük az egyszerű fegyverkovács szerepével.

Úgy nézzük, ilyen filmet maga George Lucas sem forgat többet.

(Krámer)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra