X-men: Mutánsok márpedig vannak...

Az X-men egy megfilmesített képregény. A készítők a Dick Tracey nyomán indultak el, újrahasznosították az ott látottakat: a képregényszerű fotózást. Ebben a filmben egy-egy jó beállítás többet ér, bármelyik effektbombánál.

Az X-men egy megfilmesített képregény. A készítők a Dick Tracey nyomán indultak el, újrahasznosították az ott látottakat: a képregényszerű fotózást. Ebben a filmben egy-egy jó beállítás többet ér, bármelyik effektbombánál.

A történet egyszerű és közérthető: a földön léteznek mutánsok, akik ellen az amerikai kongresszus egyik szenátora vérbő támadást indít, azaz követeli, hogy hozzák nyilvánosságra, ki tartozik közéjük és ki nem. Hiszen milyen kellemetlen, hogy a szomszéd kislány a falakon keresztül járkál, mi meg egyszerű óvodásnak nézzük.

Az ülésteremben két mutáns is jelen van, az egyik gyermekként már átélt egy holokausztot a negyvenes években. Érthető, hogy zsigerből tiltakozik, a megbélyegzés ellen, és az embereket mutánssá akarja változtatni. Hátha így jobban megértik a mássággal járó küzdelmeket. Ő Erik Magnus Lehnsherr, azaz Magneto, akit elektromágnesként is foglalkoztathatnának egy nagyobb MÉH telepen. Alakítója Ian McKellen, aki játszotta már III. Richard-ot, a való életben pedig igazi lovag.

A másik mutáns Prof. Charles Francis Xavier, azaz Professzor X. (Patrick Stewart) Ő békés együttműködést szorgalmaz, a mutánspalántáknak magániskolát alapít, ahol megtanulnak élni, és nem visszaélni a képességeikkel. Xavier professzor gondolatolvasó, egy szerkezet segítségével pedig minden mutánst képes megfigyelni. Stewart a Star Trek sorozat, Jean-Luc Picard kapitánya, aki közel három és fél évtizedes házasságot hagyott ott Wendy Neuss-ért, aki véletlenül a Star Trek filmek co-producere.

És most lássuk a beosztottakat: Magneto balkezei: A kaméleon Mystique, akit Rebecca Romijn-Stamos, alakít. Ő ’97-ben és ’99-ben benne volt abban az ötven emberben, akik - legalábbis a People magazin szerint -, a legszebbek a kék bolygón. Ebben a filmben inkább ő kékült, azaz lilult el, női mivoltára csak a kontúrok emlékeztetnek.

Varangy (Ray Park) egészen más tészta. Az ő nyelve bármeddig elér és itt ne gondoljunk holmi főnök-beosztott relációra. Az ízlelőbimbóit falmászásra, fojtogatásra és egyéb mutatványokra használja. Előélete kapcsán említést kell tenni a Star Wars soklógiában nyújtott Darth Maul megszemélyesítésre, vagy az Álmosvölgy legendájában - a forgatókönyv szerint másnak tulajdonított - fejvesztett lovaglásokra. Merthogy Ray kaszkadőr is egyben.

A csapat izomtagja Victor Creed, azaz Kardfog. Ő keveset beszél, még kevesebbet kérdez, azt a keveset is csak ütés után. Nem véletlen tehát, hogy a szerepre Tyler Mane-t a profi wresztlert választotta a stáb.

Professzor X csapatát erősíti Farkas, aki karjaiban elnyűhetetlen fémkéseket hordoz, melyek szinte maguktól pattannak elő kényes helyzetekben. Mellesleg sebei szinte azonnal gyógyulnak és érző szív is dobog a fém erősítések alatt. Az ő története bonyolult. A gyorsgyógyulás képességét a génjeiben hordja, de a fémeket egy közelebbről nem említett gonosz csapat ültette a testébe. Legjobb barátja Vadóc, aki az emberek életerejét szívja el akaratán kívül, ráérő idejében pedig tizenéves kislány.

Jean Grey (Famke Janssen) különleges képességei a telepátia és a telekinézis, azaz gondolatokban olvas és tárgyakat mozgat Xavier professzor első számú bizalmasa és Küklopsz szerelme.

Küklopsz (James Mardsen) gyilkos pillantással bír. Ha kinyitja a szemét, a sugarak két méteres acélon is lyukat ütnek. Speciális szemüvege segítségével azonban nemcsak néz, lát is.


Végül, de messze nem utolsósorban Ciklon (Halle Berry) is a csapat tagja, a viharkeltés és csendesítés mestere, a villámok gerjesztésének ismerője. Emlékezhetünk rá: Az utolsó cserkészben ő játszotta a kissé ütődött rögbijátékos barátnőjét. A valóságban a Revlon modellje és szószólója, túl van egy autóbaleseten, mely akár derékba is törheti karrierjét, hiszen a tökéletes külalak Hollywoodban majdnem minden.

A film vége egyébként igazi rejtély, eszembe jutnak a klasszikus akció trilógiák, melyeket egyben néztünk videóról, így nem volt feltűnő a félbehagyott cselekmény az első rész végén. Nos az új X-men már készül, a siker pedig garantált. Az előbb megismert állandó típusokat újabbak egészítenek ki, megjelenhet az új plakát, újság, óra, gyerekmenü és minden egyéb, ami az állandó beszédtémák között tartja az X-men-t.

Havassy Balázs

A filmet november 8-ig játssza a Savaria mozi

További filmkritikáink:
A második legjobb dolog
Sakáltanya
Asterix, Obelix és az isteni Laetitia

Agyatlan apartman
Tudom mit ettél tavaly nyárson
Bérgyilkos a szomszédom
Én és én, meg az Irén
Flinstones-2
Hi-Lo Country
Az én házam az én váram
Ég veled
Viharzóna
Nicolas Cage - Tolvajtempó
Jackie Chan: Új csapás
Egy kapcsolat vége
Patrióta
Sikoly 3
Mission Impossible 2
Ember a Holdon

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra