A 20 évvel ezelőtti fejlettségi szintre esett vissza a Nyugat-Dunántúl

Ismét leszakadó régió lettünk, és Magyarországon belül is átrendeződnek az erőviszonyok.

A hét elején jelentette meg az Eurostat az európai régiók fejlettségi rangsorát.

A 2021-es adatokat tartalmazó számok első pillantásra nagy meglepetést nem okoznak: a gazdagok maradtak gazdagok, a szegények pedig szegények.

Vásárlóerő paritáson (azaz a helyi árakat is beleszámolva) Magyarország jelenleg az Európai Unió 75 százalékát „tudja”, de ez önmagában kicsit félrevezető.

A szegények a narancssárgák
Eurostat

Merthogy az a szám úgy jön ki, hogy Budapest az uniós átlag 156 százalékát könyvelheti el, míg az Észak-Alföld mindössze 49-et. Ezek kívül - a HVG számításai szerint - két másik (Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl) került be a legszegényebb 20 uniós régió közé, ráadásul, amint az a térképen jól látszik, az egyik román régió már beelőzte az összes magyar vidéki vetélytársát.

Ezzel együtt az ország – és a régiók zöme -, ha csigalassúsággal is, de felfelé halad.

Kivétel a Nyugat-Dunántúl, amely 2015 óta masszív visszaesésében van.

Ekkor még az EU-átlagának 76 százalékát hozta, 6 százalékkal az országos átlag felett, 2021-re viszont az arány 68 százalékra (és az masszívan országos átlag alá) esett.

Így már nemcsak a főváros, hanem a Közép-Dunántúl (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye) is megelőzi.

A grafikon egyrészt megmutatja, hogy Budapest mennyire más pályán mozog, mint a vidék, másrészt Nyugat-Dunántúl hanyatlása is jól látszik
Józing Antal

Ha megnézzük a hosszabb távú adatsort, azt látjuk, hogy Nyugat-Dunántúl már 2002-ben, azaz két évtizeddel ezelőtt is elérte ezt az uniós fejlettségi szintet.

Józing Antal

Lapunk korábban részletesen foglalkozott Évtizedekig hűséges alkalmazottak mondanak fel egyik napról a másikra Vas megyében, hogy Ausztriába menjenek dolgozni 2022. October 19. 07:10 Nyugat-Dunántúl munkaerőgondjaival, de gyanítjuk, hogy mindez nem magyarázza a leszakadás okait.

Megtorpanás és elbizonytalanodás tapasztalható a régió zászlóshajójának számító gépjárműiparban, és az sem mellékes, hogy a nyugati határszél soha nem volt a kormányzati fejlesztések fókuszában.

Az Eurostat számai nem tartalmazzák 2022-t, amikor Magyarország nagyobb növekedést (4,6%) produkált ugyan, mint az EU (3,6%), viszont elszabadult az infláció, amit azóta sem sikerült megfékezni. Az árak emelkedése és a reálbérek csökkenése pedig nagyon rosszul fog majd mutatni a vásárlóerő alakulását mutató rubrikákban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Évtizedekig hűséges alkalmazottak mondanak fel egyik napról a másikra Vas megyében, hogy Ausztriába menjenek dolgozni

Soha ennyi magyar nem dolgozott még a határ túloldalán. A munkaerő-elvándorlás pedig soha ennyire nem fojtogatta Nyugat-Magyarország gazdaságát. Összegyűjtöttük a legfrissebb adatokat is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság