Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

A 20 évvel ezelőtti fejlettségi szintre esett vissza a Nyugat-Dunántúl

Ismét leszakadó régió lettünk, és Magyarországon belül is átrendeződnek az erőviszonyok.

A hét elején jelentette meg az Eurostat az európai régiók fejlettségi rangsorát.

Megmutatjuk, mi van a színfalak mögött!
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A 2021-es adatokat tartalmazó számok első pillantásra nagy meglepetést nem okoznak: a gazdagok maradtak gazdagok, a szegények pedig szegények.

Vásárlóerő paritáson (azaz a helyi árakat is beleszámolva) Magyarország jelenleg az Európai Unió 75 százalékát „tudja”, de ez önmagában kicsit félrevezető.

A szegények a narancssárgák
Eurostat

Merthogy az a szám úgy jön ki, hogy Budapest az uniós átlag 156 százalékát könyvelheti el, míg az Észak-Alföld mindössze 49-et . Ezek kívül - a HVG számításai szerint - két másik (Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl) került be a legszegényebb 20 uniós régió közé, ráadásul, amint az a térképen jól látszik, az egyik román régió már beelőzte az összes magyar vidéki vetélytársát.

Ezzel együtt az ország – és a régiók zöme -, ha csigalassúsággal is, de felfelé halad.

Kivétel a Nyugat-Dunántúl, amely 2015 óta masszív visszaesésében van.

Ekkor még az EU-átlagának 76 százalékát hozta, 6 százalékkal az országos átlag felett, 2021-re viszont az arány 68 százalékra (és az masszívan országos átlag alá) esett.

Így már nemcsak a főváros, hanem a Közép-Dunántúl (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye) is megelőzi.

A grafikon egyrészt megmutatja, hogy Budapest mennyire más pályán mozog, mint a vidék, másrészt Nyugat-Dunántúl hanyatlása is jól látszik
Józing Antal

Ha megnézzük a hosszabb távú adatsort, azt látjuk, hogy Nyugat-Dunántúl már 2002-ben, azaz két évtizeddel ezelőtt is elérte ezt az uniós fejlettségi szintet.

Józing Antal

Lapunk korábban részletesen foglalkozott Évtizedekig hűséges alkalmazottak mondanak fel egyik napról a másikra Vas megyében, hogy Ausztriába menjenek dolgozni 2022. October 19. 07:10 Nyugat-Dunántúl munkaerőgondjaival, de gyanítjuk, hogy mindez nem magyarázza a leszakadás okait.

Megtorpanás és elbizonytalanodás tapasztalható a régió zászlóshajójának számító gépjárműiparban, és az sem mellékes, hogy a nyugati határszél soha nem volt a kormányzati fejlesztések fókuszában.

Az Eurostat számai nem tartalmazzák 2022-t, amikor Magyarország nagyobb növekedést (4,6%) produkált ugyan, mint az EU (3,6%), viszont elszabadult az infláció, amit azóta sem sikerült megfékezni. Az árak emelkedése és a reálbérek csökkenése pedig nagyon rosszul fog majd mutatni a vásárlóerő alakulását mutató rubrikákban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Évtizedekig hűséges alkalmazottak mondanak fel egyik napról a másikra Vas megyében, hogy Ausztriába menjenek dolgozni

Soha ennyi magyar nem dolgozott még a határ túloldalán. A munkaerő-elvándorlás pedig soha ennyire nem fojtogatta Nyugat-Magyarország gazdaságát. Összegyűjtöttük a legfrissebb adatokat is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra