Márton Savariában

Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza hazánkban is virágzott, emlékét helynevek és oltárképek egyformán őrzik. Hazai kultusza elsorvadt, feltámasztásával pár éve a szülőhely, Szombathely kísérletezik

Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza hazánkban is virágzott, emlékét helynevek és oltárképek egyformán őrzik. Hazai kultusza elsorvadt, feltámasztásával pár éve a szülőhely, Szombathely kísérletezik, azonban az eredményen az európai tradíciókhoz képest még van mit javítani. A hírneves tours-i püspök emléknapját a szülőváros idén is egy hetes kulturális és egyházi programmal ünnepli. Lássuk!

Szent Márton hete Szombathelyen

Bár a rendezvény elvileg hét vége óta, eddig sem plakáttal, sem szórólappal vagy programfüzettel nem találkoztam, azért sikerült egy s mást kiderítenem. Szent Márton-hete rendkívül gazdag programokban, azonban gyanítom, a hivatalos műsorok közé a szervezők mindenféle, egyébként is megrendezésre kerülő programot betettek. Így kerülhetett például november 5-e kiemelt eseményekei közé a jáki templom "hagyományos" vasárnapi Szentmiséje, amely nem volt "ünnepi", és semmi köze sem volt Mártonhoz, a műsorfüzetben kiemelt énekkar pedig most is, mint máskor a szokásos vasárnapi mise részeként munkálkodott. (A ingyen-reklámot az egyház azért köszöni.)

A hét persze azért néhány, a püspök emlékére rendezett műsort és kiállítást is kínál, ezekből ollóztunk:

Könyv, vásár, kitüntetések

Márton hétfőjén 17 órától a Művészeti Szakközépiskola együtteseinek előadásában Palestrina, Rauch, Mozart és Mendelssohn műveit hallhattuk a Szent Márton templomban. Csütörtök este 17.45-kor fiatalok és iskolások vonulhatnak lampionnal a kézben a Székesegyháztól a Szent Márton szoborhoz, ahol végignézhetik 18.30-kor Márton szobrának megkoszorúzását. Közben a Művészetek Házában 18 órától "Szent Márton egyházmegyéje" címmel láthatjuk a 2 D Videostúdió legújabb filmjét. A Székesegyházban 19 órától Szent Márton tiszteletére a BDF Zenei Tanszékének végzett egyházzene szakos hallgatói adnak koncertet.

Keddtől a Savaria Múzeumban Andrea Neest fotóművész kiállítása: "Szent Márton ábrázolása" címmel. Szent Márton napján, november 11-én a Vasi Múzeumfaluban újra megrendezik a Márton napi országos vásárt. Délután 16.00-kor a Savaria Szálló Télikertjében a B.K.L. és a Pannon Lapok Társasága közös kiadványát: a "Szent Márton, Savaria szülötte" című könyvet maga Dávid Ibolya ajánlja majd az olvasók figyelmébe. Este hatkor az MSH-ban Gálaműsor keretében adják át a város kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárainak a Szent Márton díjat. A körítő műsorban újra láthatjuk majd a Karnevál egy-egy elemét, majd Vukán György játssza a Kék rapszódiát zongorán. Az MMIK Dödölle Fesztivált rendez szombaton , az este hatkor kezdődő gálaműsor vendégei: Türei Lengyel László énekes, Czilika György prímás, Ötvös Sándor bőgős, Lőrincz Albert brácsás lesznek.

A rendezvény zárónapjára a szervezők a Szentháromság-szobor Fő téri avatása mellett Jancsi és Juliska előadást (MMIK, 10.30), valamint a Mozgássérültek Regionális Találkozóját (Székesegyház, 15.00) kínálja.

(A programokról részletesen tájékozódhatnak Hová menjek? nevet viselő napi ajánlónkban.)

pst

Márton élete

Márton az egyházatyák által "arany századnak" nevezett korban élt: 315-ben született, egy esztendőben Szent Hiláriusszal, ugyanabban az évben, 397-ben halt meg, mint Szent Ambrus. Szent Bazil, Aranyszájú Szent János, Szent Jeromos és Szent Ágoston kortársa volt.

Szent Márton, Gallia nemzeti szentje Pannóniából, Sabariából származott. Szülei pogányok voltak, atyja a császári hadsereg tribunusa. Márton egészen kicsi, amikor szülei Sabariából átköltöztek az itáliai Páviába, az ókori Ticiniumba.

Tizenkét évesen, a család akarata ellenére jelentkezett katechumennek, ekkor kapott először keresztényi nevelést, a keresztséget hat évvel később vette fel. Tizenöt évesen - amikor a császárok parancsára, mint veterán apa fiát besorozták a császári seregbe - lovas testőrtiszt lett. Már ebben az időben kitűnt katonatársai közül, elismerést váltott ki az egyszerűsége, életének tisztasága, önfeledt felebaráti szeretete. 334-ben Amiens-ben történt, hogy télvíz idején tiszti köpenyének felét odaadta egy ruhátlan koldusnak. Hamarosan megkeresztelkedett, elhagyta a hadsereget, és a poitiers-i püspökhöz, Szent Hilariushoz csatlakozott, aki exorcistává szentelte.

Nem sokkal ezután Márton Poitiers-ből hazalátogatott a szüleihez, otthon megvalósította régi vágyát: először Milánó közelében, majd a Genova előtti Gallinaria-szigeten lett remete.

Amikor Hilariust elűzték Poitiers-ből, Márton is elhagyta szigeti remeteségét, és visszament a püspök mellé. A városon kívül épített magának egy remetelakot, hogy visszavonulhasson a magányba. Hamarosan tanítványok gyűltek köréje. Amikor a tours-i püspök meghalt, a nép, a papság és a többi püspökök mind Mártont kívánták püspöknek. Ő azonban nem akarta vállalni ezt a nagy tisztséget és a püspökségre hívó küldöttség elöl a libák óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal elárulták.

Fölszentelése napjától Márton, mint jó pásztor látogatta nyáját és prédikált. A nép atyjaként szerette őt, aki úgy élt közöttük, mint a legszegényebbek, és csak segíteni, békességet teremteni akart mindenütt. Szent Márton temetését a Jeromos-féle Martirológium november 11-ére teszi.

A kereszténység történelmében Márton szentsége különleges helyet foglal el: ő az első nem mártír szent, akit a hívők halála után ugyanazzal a tisztelettel öveztek, mint korábban a vértanúkat. Így vele kezdődően van jelen az Egyházban a keresztény élet új modllje. S bár nem szenvedte el a mártíriumot, életrajzírója szerint "szenvedett ettől".

Márton ünnepe Rómából indult, a hatodik század óta él.

 

Márton napi szokások

November 11. a 14. századi krónikákban még határnapként szerepel: a tisztújítás, a fizetés, a jobbágytartozás lerovásának napja. A népi időjóslás szerint kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön, ha barnán érkezik, enyhe télre számíthatunk. A Dunántúlon e napon vágják le a Márton lúdját, és kóstolták meg az új bort. Vépen, Márton előestéjén a kanász sorra járta a házakat és köszöntőt mondott: "Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, békességet, lelkünknek üdvösséget!" A kanászt a háziak túrós- vagy mákos-rétessel és pénzzel kínálták.

 

Szent Márton-dal

Szent Márton hóban lovagolt,
lova a szélnél is gyorsabb volt.
Szent Márton lovagolt vígan,
meleg köpenybe burkoltan.

A hóban koldus vacogott,
nem viselt mást, hitvány rongyot.
"Ó, légy a segítségemre,
vagy megvesz az Isten hidege!"

Húzza Szent Márton a gyeplőt,
megáll a didergő előtt.
Szent Márton éles szablyája
a meleg köpenyt szétvágja.

Felét Szent Márton od'adja,
koldus hálásan fogadja,
de Szent Márton már vágtat el
köpenye másik felével.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra