Szürrelaista szombat és vasárnap

Különleges filmfesztivált rendeznek a hétvégén a Szombathelyen. A száz éve született Bunuel emlékére felidézik a századelő művészeinek szürrealista megmozdulásait, a polgárpukkasztó, emberekkel kísérletező, néha megrázó élményt nyújtó kiállítások, filmvetítések, performance-ok, filmek, eladások hangulatát.

Szürrelaista szombat és vasárnap 

Különleges filmfesztivált rendeznek a hétvégén a Szombathelyen. A száz éve született Bunuel emlékére felidézik a századelő művészeinek szürrealista megmozdulásait, a polgárpukkasztó, emberekkel kísérletező, néha megrázó élményt nyújtó kiállítások, filmvetítések, performance-ok, filmek, eladások hangulatát.

Mint Zsíros Pétertől, az egyik szervezőtől megtudtuk, céljuk, hogy bizonyítsák, a szürrealizmus módszerei, eszméi és célkitűzései nem avultak el, hogy az emberéleten át besulykolt gondolatok levetkőzésének ez a módja, a sok lehetetlen képzettársítás, a megértés határain túl eső logika ma is hatékony eszköz az emberek meggyőzésében. Olyan eszköz, mely szabadságvágyukat feléleszti, megdöbbentő kérdéseket intéz hozzájuk, esetleg katarzist okoz a számukra.

A szervezőknek a levetítendő filmekkel nem célunk Bunuel munkásságának teljes feltérképezése, hisz a fesztiválon bemutatandó kilenc Bunuel-film csak önkényes válogatás lehet a hatalmas életműből. A válogatásában kétféle vezérlő elv működött: egyfelől bemutatni a rendező talán leghíresebb alkotásait, másfelől három olyan filmjét, amelyek Magyarországon eddig még kerültek vetítésre. (Hogy ebben a cenzúra mekkora szerepet játszott, az most már nem megítélhető...) A két előadás
pedig megpróbálja elemezni, értelmezni, bemutatni Bunuel világát, életét és filmjeit.

A fesztiválon bemutatnak egy anno betiltott John Waters-filmet is, amely - Zsíros Péter szerint - méltó zárása a szombati napnak, no és a nézők film közbeni tojásevő akciója különleges közös élménnyé teheti a vetítést... A két nap során két kiállítást bemutatnak a publikumnak, az egyik az elismert festőművész, Kolozsvári Grandpierre Miklós képeiből áll, a másik a
század eleji szürrealisták kedvelt tárgyainak gyűjteménye. Mint megtudtuk, szombat délutántól egy újabb meglepetés a résztvevőknek: egy furcsa újság 50 példányát osztogatják a közönségnek. A fesztivál ideje alatt folyamatosan kapható továbbá egy frissen megjelent, erotikus versekből álló kötet is. Szombat este aztán különösen szürrealista lesz! A Központi Álomhivatal fogadóóráján az álomtörvénnyel és annak betartatásával foglalkozik, a szürrealista konyha bepillantást ad a különféle szürrealista ételek elkészülésébe. (A kész ételeket a közönség ingyen fogyaszthatja, már ha bírja). Este nyolckor egy hatalmas zsiráfot gyújtanak meg Dalí emlékére a főiskola "A" épülete előtti. Ezután performance következik Bunuel néhány jelenetének, gondolatának, érzésének bűvöletében. Végül titokzatos édességek tűnnek fel, majd a főtt tojások kiosztása után a nézők megtekinthetik a már említett amerikai filmet. A második nap valamivel komolyabb lesz, ezt csak két akció töri meg, egy fura "zenemű" és egy rendhagyó kiállítás, ahol nem nézni kell...

(A részletes program cikkünk végén taláható)

Bunuel, Luis (1900 - 1983)

Calandában született spanyol rendező. A madridi egyetem filozófia szakán szerzett diplomát. 1923- ban Franciaországban, Párizsban kezdte filmrendezői pályafutását. Előbb J. Epstein rendező asszisztense, majd Salvador Dali híres festőművész társaságában készítette el első filmjét. Az andalúziai kutya (1928 ). Ezzel a filmjével vált világhírűvé. A következő munkája Az aranykor (1930). Művészetében a szürrealizmust felváltotta a realista dokumentumfilm a Föld kenyér nélkül -A hurdok (1932). 1933-1935 között Párizsban az amerikai Paramount cégnek szinkronizált. 1935-ben a Warner cégnek dolgozott Madridban.1938-1946 -ig az USA-ban él emigrációban, itt szinkronizálással, dokumentumfilm készítéssel foglalkozik.1946-ban Mexikóba költözött, itt készítette el: A nagy kaszinó (1946), A nagy halálfej (1949), Susana (1950), Az elhagyatottak (1950), Az elveszett lány (1951), Ő (1952), A folyó és a halott (1954), Archibald de la Cruz bűnös élete (1955), Nazarin (1958) című filmjeit . Időközben Franciaországban is készültek filmjei :Hajnalodik (1956), Halál a kertben (1956), El Paóban nő a láz ( 1960), illetve USA koprodukciók Robinson Crusoe (1952), A fiatal lány ( 1960) Az 1960-as években jutott föl ismét a csúcsra, s vált elismerten a világ filmművészetének óriásává. a spanyol -mexikói együttműködésben forgatott , és hazatérésnek is szánt remekmű a Viridiana (1961) Cannes-ban nagydíjat kapott de a vatikáni kiátkozás miatt évekig nem vetíthették Spanyolországban. További filmjei: Az öldöklő angyal (1962), Egy szobalány naplója (1963), A nap szépe (1964),Oszlopos Simeon (1965), A nap szépe (1966), Tejút (1969), Tristana (1970), A burzsoázia diszkrét bája (1972), A szabadság fantomja (1974), A vágy titokzatos tárgya (1977).

Bunuel 100
Szürrealista fesztivál a 100 éve születet rendező tiszteletére

Helyszín: Berzsenyi Dániel Főiskola, A épület, díszterem és környéke. Időpont: november 11-12.Napijegy: 300 Ft

 

November 11. szombat

1000 A fesztivál megnyitása a szemek átvágásával

1015 Kiállítások megnyitása:

1. kiállítása

2. Kiállítás szürrealista rekvizítumokból (Női cipők, tojások, pohár vizek, esernyők)

1030 Bunuel: Az andalúziai kutya (filmvetítés)

1100 Bunuel Magyarországon még nem vetített filmjei: A vágyak villamoson utaznak (filmvetítés)

1230-1400 Ebédszünet (apácák, papok, korbácsok)

1400 Bunuel: Viridiana (filmvetítés)

1530 Bunuel Magyarországon még nem vetített filmjei: Robinson Crusoe (filmvetítés)

1700 Bikácsy Gergely filmesztéta rendhagyó előadása: Hogyan próbáljuk megérteni Bunuelt? (Az előadás alatt élő állatok tűnnek fel, hogy demonstráljanak és cáfoljanak minden teoretikus megközelítést.)

1830 A Központi Álomhivatal fogadóórája (performance az ipiapacsok közreműködésével)

1930 Szürrealista konyha (az ételek a helyszínen ingyen fogyaszthatók)

2000 A Zsiráf meggyújtása és lobogtatása

2100 "A vágy titokzatos bája" - performance Bunuel motívumai alapján. Az Antibeton Csoport előadását csak erős idegzetű nézőknek ajánljuk.

2145 A főtt tojások kiosztása

2200 John Waters Rózsaszín flamingók c. betiltott filmjének vetítése, közben tojászabálás

 

November 12. vasárnap

1000 Bunuel Magyarországon még nem vetített filmjei: Mennybemenetel (filmvetítés)

1130 Bunuel: A vágy titokzatos tárgya (filmvetítés)

1300-1400 Ebédszünet (gyónás mosószerrel)

1400 Bunuel: Föld kenyér nélkül (filmvetítés)

1445 Bunuel: Aranykor (filmvetítés)

1530-tól: Az ötödik érzék birodalma (titokzatos kiállítás a 28-as teremben)

1545 Sezlon-szimfónia (A Bútor BT előadása 3 tételben)

1600 Eörsi István író előadása Bunuelről (az Aranykor bűvöletében)

1700 Zárás, Bunuel: A szabadság fantomja (filmvetítés)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra