Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Évezredkezdés az Örökmozgóban

Talán egyik utolsó hagyományos és megszokott szezonját kezdi február 12-én, hétfőn este a South Park című animációs opusz vetítésével a Szombathelyi Örökmozgó Művészmozi. A hamarosan felépülő helyi Plaza üzletközpontba tervezett multiplex mozi alapjaiban rendezheti át a város mozizási szokásait.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Talán egyik utolsó hagyományos és megszokott szezonját kezdi február 12-én, hétfőn este a South Park című animációs opusz vetítésével a Szombathelyi Örökmozgó Művészmozi. A hamarosan felépülő helyi Plaza üzletközpontba tervezett multiplex mozi alapjaiban rendezheti át a város mozizási szokásait.

A többtermes "mozicirkuszok" eddigi gyakorlatát ismerve ne legyen kétsége senkinek: európai, ázsiai filmmel, magyar mozgóképpel, igényesebb és független gyártású produkcióval ott nem sűrűn találkozunk majd! Ez persze így van rendjén: a mozi annak idején vásári látványosságnak született, ám közben az is kiderült róla, hogy a szórakoztatatás fontos szerepe mellett valóság élvezetes megközelítésére is alkalmas. Ez utóbbi igénynek igyekszik megfelelni az immár tizenegyedik éve működő Örökmozgó is. A multiplexet üzemeltető céggel és a városvezetéssel történő egyeztetések még csak mostanában esedékesek, annyi azonban már biztos: a művészmozit eddig is működtető főiskola és a megszállott stáb igyekszik megteremteni a lehetőségét, hogy az országba bekerülő "művészfilmek" eljussanak Szombathelyre. Tehát a városban esetleg lábra kapó rémhírekkel ellentétben az Örökmozgó nem szűnik meg, a Plaza-korszakban is itt lehet majd színvonalas filmeket nézni!

Lássuk, mi kerül a vászonra  tavaszi szezonban!
A legújabb filmekből válogató hétfői sorozat - amely most a Premier címet viseli - a Savariában már nagyrészt bemutatott, nagy sikert aratott darabokat kínál a legutóbbi egy-két év terméséből. A fentiekben már említett felnőtt-animáción kívül innen a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregényből is ismert Tim Roth első rendezését, a Hadszíntér című kemény drámát és a Coen-fivérek 1984-es debütáns thrillerének rendezői felújítását, a Véresen egyszerű címkéjű darabot ajánljuk, meg talán Szőke András "igazi" honfoglalás-filmjét (Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele).

A főiskolások mozgóképes képzéseit is segítő, filmtörténeti aranykorokat idéző keddi válogatás több filmtörténeti alapmű között olyan csemegéket kínál, mint az egyik első európai szuperprodukciónak számító Száguldó kerék (Abel Gance vasutas "akciós melodrámája"), vagy a Dracula-filmjével elhíresült Murnau Faust-adaptációja.

Lejáró jogdíjak miatt néhány év alatt eltűnő, magyar mozikban sokáig vagy soha többet nem látható filmekből csemegéz a Fogyasztható 2002-ig elnevezésű sorozat. Kedvelőik utoljára találkozhatnak egyebek között Leigh Titkok és hazugságok vagy Gothár Péter Hagyjállógva Vászka című remekműveivel, az amerikai Varrattal és a vietnami-francia A riksás fiúval.

Az elmúlt év nagy sikere a Hatodik érzék volt az ötletadója a csütörtöki sorozatnak ("Az igazság odaát van"), amely csavarosan és a nézőt furfangosan megvezető történetekből (Harcosok klubja, Gyóntatószék, Játsz/ma) és ezoterikus "lila ködökben", legbelső félelmekben matató próbálkozásokból (az alapfilmen kívül a Stigmata és Polanski A kilencedik kapuja) áll.

A privát vonzódások és választások kevésbé romantikus, inkább keservesebb oldalait szórakozatóan bemutató mozikból állta össze a pénteki sorozat. Ebből a spanyol Az Északi sarkkör szerelmesei és a féltucatnyinál is több remek színész alakítást felvonultató amerikai Magnólia mellett három független produkciót emelünk ki: emlékezetes karaktereket és homoszexuális téma új megközelítését ígéri az angol Hálószobák és előszobák, az embergyűlölő Neil LaBute Barátok és szomszédok (más variációban: Gyere, csere!), és jól csengő nevű kanadai Fitzgerald rafinált történetvezetésű Függőkert című munkája.

V.A.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés