Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavaszi ébredés, színházzal

A plakátokon zöldellő hóvirág, mint matyó-hímzés hirdeti: jön a kultúr - kikelet, egy-két este és itt van a "szombathelyi színházi esték" tavasza. Premier február 19-én, hétfőn, a Tatabányai Jászai Mari Színház Antigoné című előadásával.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A plakátokon zöldellő hóvirág, mint matyó-hímzés hirdeti: jön a kultúr - kikelet, egy-két este és itt van a "szombathelyi színházi esték" tavasza. Premier február 19-én, hétfőn, a Tatabányai Jászai Mari Színház Antigoné című előadásával.

A pár éve induló, kiflicsücsökkel szimbolizált sorozat annak idején még öt bérletet, benne közel harminc előadást kínált. Az idei, a hóvirágos már jóval szűkösebb. Újdonsága a három előadást tartalmazó zenés bérlet, amely opera és operett (Don Pasquale Melis Györggyel, a János vitéz és a Cigánybáró) előadásokat foglal magába. Azonban továbbra is hiányzik (nekem) az ifjúsági és a nyugdíjasoknak szóló válogatás.

A két állandónak mondható, Márkus Emília és a Weöres Sándor nevét viselő sorozat, (MMIK) mint ősszel, most is hat-hat előadást tartalmaz. A bérletek között tematikai különbség továbbra sincs. Bár más darabokat kínálnak, lényegében mindkettő hasonló. Az ok érthető: vidékről gyakorlatilag lehetetlen tematikus sorozatot összeállítani, az igényeket a megvehető darabokhoz és a lehetséges dátumokhoz kell igazítani. Így a két bérlet leginkább az időpontokban tér majd el egymástól.

A Márkus Emília bérlet a Radnóti Színház sikerdarabjával, Csehov drámájával, a Ványa bácsival indul. A köszvényes művészettörténész szerepében Bálint Andrást, a feleségében Kováts Adélt, Ványaként Kulka Jánost, a professzor lányaként Schell Juditot, a mindennapi szürkeségben felőrlődő doktorként pedig Szervét Tibort láthatjuk viszont. A bérlet következő előadása Murray Schisgal darabja, a New York, New York lesz. A történet a keleti és a nyugati oldalról szól, de játszódhatna akár északon vagy délen, Sopronban vagy Nyíregyházán is. A magányos és elesett embereket Bencze Ilona és Haumann Péter alakítja. A szarvasi Weöres Sándor Regionális Színház Moliére komédiájával a Tartuffe-fel mutatkozik be. Örkény tragikomédiáját, a Tótékat a soproni társulat viszi színre. Akik ezúttal dobozolnak: Incze József, Bács Ferenc, Molnár Zsuzsa és Rácz Brigitta, no meg sokan mások. A Vidám Színpad előadásának, a Charley nénjének címszereplői Voith Ági és Bodrogi Gyula lesznek. A záródarab az egerszegi társulat Mirandolina című Goldoni- előadása lesz.

A Weöres Sándor bérlet évadkezdő előadása a február 19-ei Szophoklész-dráma. A következő darabot Görgey Gábor írta és rendezte, címe: Mikszáth különös házasságai. Az író szerepében Mikó István, a zsörtölődő asszonyéban Piros Ildikó. A Várszínház Székhelyi József rendezésével, a Gyászkirálynővel vendégszerepel. Wouters színművét Varga Mária, Bede Fazekas Annamária és Benkő Nóra jeleníti meg. A zalaegerszegi társulat Bagó Bertalan rendezésében Miller drámáját, a Salemi boszorkányokat mutatja majd be. A szarvasi Weöres Sándor Regionális Színház Shakespeare vígjátékával, a Sok Hűhóval jelentkezik. A bérlet utolsó előadásában a veszprémi társulat lép majd színre, Vándorfi László rendezését, Agatha Christie Tíz kicsi néger című bűnügyi játékát mutatják be.
A Művelődés és Sportház is indít külön tavaszi bérletet, mely Kálmán Imre nagyoperettjével, a Marica grófnővel indul. A következő előadás Miguel de Cervantes három egyfelvonásos komédiáját tartalmazza Szószátyárok címmel, az Új Színház művészeivel. Bemutatkozik még a madridi Antonio Marguez táncegyüttes. Neil Simon Pletyka című vígjátékával a Madách Kamara is vendégszerepel. A bérlet utolsó előadása titok, még egyeztetés alatt.

Ami a bérletekből kimaradt: februárban (21-én) ellátogat hozzánk a Laár Pour L'art Társulat (MMIK) legújabb darabjával, A brutális katicabogárral. Február 24-én szombat 15 órakor a nemzetközi hírű English Teaching Theatre "What`s Going On?" című produkcióját láthatjuk majd (MMIK), 27-én pedig a Pécsi Nemzeti Színház horvát nyelvű előadásával mutatkozik majd be. (MMIK).

Ps.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés