Hogyan menjünk Szombathelyen kerékpárral, ha nincs tároló? - Bevásárlóközpontok, nagyobb üzletek (3.)

Persze, fontosak a bicikliutak és az elhatározás, de nem árt, ha parkolni is tudunk.

Az utóbbi időben már többször foglalkoztunk már azzal a közlekedési koncepcióval, melyek lényege, hogy a szombathelyi városlakókat megpróbálják „áttéríteni” az autózásról valamilyen alternatív közlekedési mód - például a kerékpározás – felé.

Az elmúlt két hétben már körbejártuk az állami- és önkormányzati Hogyan menjünk kerékpárral, ha nincs tároló? (1.) Körkép Szombathelyről July 31. 07:19 , valamint a szolgáltatást nyújtó épületeket Hogyan menjünk Szombathelyen kerékpárral, ha nincs tároló? Körkép Szombathelyről (2.) August 06. 07:05 , hogy megtudjuk, mennyire vannak felkészülve a kerékpárosok fogadására.

Sorozatunk utolsó részében pedig azt nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak a kerékpártárolásra a bevásárlások során.

A bevásárlóközpontok

Hely az épp lenne, tároló viszont nincs túl sok a Körmendi úton található Zone Bevásárlóközpontnál , ahol ha valaki – valamilyen véletlen folytán – nem találna a kerékpárjának megfelelő parkolási lehetőséget, lezárhatja őket az épületet tartó oszlopokhoz.

Ha van szabad oszlop, szerencsénk van.
Nyugat.hu

Szintén nem kapunk túl sok helyet a tárolásra a város egyik túlsó pontjában, a Homa Centernél sem. Itt talán csak annyiban jobb a helyzet, hogy azok a tárolók nemigen szoktak megtelni, így itt nagyobb eséllyel tudjuk biztonságban a kerékpárunkat.

Sok tároló nincs, de hely azért akad a Homa Centernél.
Nyugat.hu

A Dolgozók útján található Árkádia bevásárlóközpontnál már több tárolóval találkozhatunk, ha épp arra van dolgunk, és nagy eséllyel le is tudjuk majd tenni őket a teendőink elvégzésének idejére.

Az Árkádiánál talán nem lesz gond a tárolással.
Nyugat.hu

Egy hely viszont van a városban, ahol kapkodni kell a jó helyekért. A Savaria Plaza előtt tárolót szép számmal lehet találni, helyet azonban ennél már sokkal nehezebben. Így, akinek épp nincs szerencséje, és nem tudja hol letenni a kerékpárját, maradnak a különböző alternatív megoldások, például az oszlopok vagy fák.

Ha nincs hely a plázánál, maradnak az alternatív megoldások.
Nyugat.hu

Kerékpáros paradicsomok

Korábban már említettük, hogy a Fő tér mindenképp egy „tárolónagyhatalom” , ahol szinte mindenhol találni parkolót a kerékpárnak.

A Praktikernél mindenhol találni tárolót.
Nyugat.hu

Ilyen lehetőség máshol is akad, például a város másik végén található Family Center – Praktiker – Tesco hármasnál, melyeknél egyesével és külön-külön is találni biciklitárolókat, ami főleg azért jó, mert ha az egyik üzlet előtt nem találunk helyet, onnan nem messze már szinte biztosan találhatunk alternatívát.

A Domusnál már nehezebb helyet találni.
Nyugat.hu

Hasonló a helyzet a Szombathelyi Domusnál is, ahol gyakorlatilag minden van az élelmiszerboltoktól a konditeremig, így aztán van is forgalom bőven. Az ide érkezők pedig készséggel használják is a rendelkezésre álló kerékpártárolókat, amelyek gyakran zsúfolásig tele is vannak.

A boltoknál mindig van

Tapasztalataink szerint ilyenkor nyáron többször pattanunk kerékpárra azért, hogy például élelmiszerboltba menjünk, ha pedig odaértünk, jó, ha találunk tárolásra alkalmas helyet a biciklinknek.

Hely akad a Pennynél is.
Nyugat.hu

Az általunk felkeresett boltok – az Aldi , a Lidl , a Penny , az Interspar , és a korábban már említett Tesco – mindegyikénél találunk tárolásra alkalmas helyet, néhol többet, néhol pedig kevesebbet.

Meglepetést okozott a nagyobb boltok közül a Metro nagykereskedés , ahol - hasonlóan a többi üzlethez - szintén találni kerékpártárolókat, nem kis mennyiségben, amit jól ki is használnak a vásárlók és a dolgozók is.

Nagy a kerékpáros forgalom a Metrónál is.
Nyugat.hu

Összességében tehát kijelenthető, hogy ha akarunk kerékpárral közlekedni, Szombathelyen megtaláljuk a módját arra, hogy amíg fontos ügyeinket intézzük, biztonságban tudhassuk a kerékpárunkat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos