Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zulu-szenzáció: Londonból Szombathelyre!

Évek óta külföldön aratja sikereit, de június elsején, vagyis péntek éjszaka - láss csodát - a Szombathelyi Képtárban nyomja arcunkba a basszust. Az ex-körmendi lemezjátszó-zsonglőrt munkatársunk Londonban cserkészte be egy interjúra.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Évek óta külföldön aratja sikereit, de június elsején, vagyis péntek éjszaka - láss csodát - a Szombathelyi Képtárban nyomja arcunkba a basszust. Az ex-körmendi lemezjátszó-zsonglőrt munkatársunk Londonban cserkészte be egy interjúra.

Zulu igazi fazon: amikor tombolt a rockmánia, ő akkor is kizárólag hip-hopot, Afrika Bambaata-t, elektrot játszott nem kevesek megrökönyödésére. Sosem felejtem el sok évvel ezelőtti szenzációs bulijait. Azóta persze a trend beérte, ő most a műfaj Mekkájában, Londonban él, s a legnagyobbakkal dolgozik együtt.

Hol is van a hip-hop gyökere?
"A 80-as évek közepétől kezdtem el zenéket gyűjteni - mondja kérdésemre Zulu, aki már nagyon készül a pénteki hazaérkezésre. - Tinédzserként inkább az elektrofunk, meg a hip-hop érdekelt, mivel a hangzásuk meg a dallamviláguk más volt, mint az akkori euro- illetve magyar zenei felhozatalnak. Az eredetiség, a ritmusvilág, meg a nagyon egyszerű, ‘kövér’, telt hangzás volt, ami megragadott.

Az évek során persze próbáltam megérteni a hip-hop zenét és el kezdtem keresni a műfaj gyökereit. Először nem értettem, hogy miért a DJ áll a háttérben és nem maga a zenekar. Röviden: az egész hip-hop, meg természetesen a többi rokon-stílus, így a jungle drum'n' bass, a breakbeat, és a garage is, abból indult el, amit a 70-es évek elején New York South-Bronx-i negyedéből egy jamaicai emigráns Kool DJ Herc kezdeményezett fantasztikus módon" - mesél Zulu a hip-hop gyökereiről, majd így folytatja: "Ő kezdte el a zenék mixeléset olyan formában, hogy a számban a dobszóló-, illetve ‘breakdown’-részeket két egyforma lemezmásolattal végtelenítette. Grandmaster Flash ezt továbbfejlesztette és ő már a lemez előre-hátra való húzogatásából - ez lenne ugye a scratch - ritmikus, új nótat varázsolt az eredetihez képest.

A rapperek nem rendelkeztek hangszeres zenei tudással, ‘csak’ szövegelniük kellett ritmikusan, ahogy a DJ játszotta a funky breaket a lemezjátszóval... S létrejött a csoda"

Érdeklődés van, a színvonal kérdéses
Hogyan kerültél te a színtérre? - kérdezem Zulutól, amire ő így válaszol: "Később, a 80-as évek elején a samplerek megjelenésével megnyílt a lehetőség egy teljesen új zenei hangzásvilág előtt. Engem ez ragadott meg nagyon, és így jutottam el a jazzig és a funkig. Az elmúlt évek során sok értékes és ritka lemezt sikerült gyűjtenem, így DJ-szettjeim általában a 30 éves hip-hop-történelmet ölelik fel, a különböző motívumokkal a soul-tól, a Blaxpoltation soundtrack-eken keresztül a heavy weight funkon át jutok el napjaink szuburbanisztikus hangzásáig."

Van-e változás, ébredés a hazai hip-hop-zenében? - vetem fel a témát, mire barátunk egyből reagál: "Tény, hogy változás van, megszaporodtak a különböző rendezvények. A 90-es évek elejétől hip-hop-DMC-ket rendeznek, komoly budapesti breakdance-bulikról értesülök, a Fila Rap Jam-ekről mindenki tud, a Millenium Battle 1-2 pécsi programjáról és a balatoni, budapesti Summer Jamekről úgyszintén, na meg persze a Zulu Jam-eket csinálunk Körmenden, meg mindenfelé az országban. Különösen örvendetes, hogy egyre több a hip-hop orientált együttes."

Szóval Zulu szerint az érdeklődés megnőtt a hip-hop iránt, bár amikor a minőséget - főleg a magyar szcéna helyzetét firtatom - ironikusan így válaszol: "Tudod, a színvonal az más kérdés. De mindig gondoljunk arra, hogy nincsen rózsa tövis nélkül".

Rögtön megveheted a másolatot is
Zulu nem lustálkodik. Most is lemezfelvételekre és produceri munkákra készül. "Hamarosan a piacra kerül egy dupla lemez a hamburgi illetőségű Hong Kong Recordings kiadásában, amit DJ Koolman-el, a Funf Sterne Delux  rap csapat oszlopos tagjával készítek. Ez egy specialisan DJ-knek tervezett lemez, csak bakeliten jelenik majd meg. Több mint 70 klasszikus breakbeatet tartalmaz az eredeti előadóktól. Díszdobozban kerül eladásra, méghozzá úgy, hogy mind a két lemezből 1-1 másolat lesz pluszban, így a szerencsés vásárló máris "trükközhet" két lemezjátszó segítségével.

Dolgozom egy remixen is. Annak a Hossam Ramzy, Angliában élő, egyiptomi származású kongásnak csinálok verziót, akitől nem kisebb hip-hop-világsztár, mint Jay Z kölcsönzött hangmintákat Big Pimpin című slágeréhez. A nyár folyamán készül egy német hip-hop-producer barátom albuma, amire felkerül majd egy dal tőlem is.

De ami a legjobb hír: saját albumon dolgozom, ami angol kiadásban fog megjelenni, terveim szerint ősszel. Szeretnék összehozni egy saját hip-hop-showt is, ahol break-táncosokkal meg rapperekkel készítenék egy színpadi produkciót. Közben Londonban betársultam egy Vynil Junkies társulathoz és a közeljövőben nyitunk egy lemezboltot a camdeni piaccal szemben, ahol majd mindenféle ritkaságot lehet kapni bakeliten."

Kiállítás, majd buli
A végére meg jöjjön a közérdekű: Zulu a Szombathelyi Képtárban június elsején, péntek este 10 órakor lép a lemezjátszók mögé, hogy hajnalig szkreccselje a talpalávalót. Belépés az Irokéz Kollekció aznap este nyolckor nyíló tárlata látogatóinak ingyenes. (A kiállítás helyszíne Szombathely, Thököly utca 36., padlástér, megnyitó este 8 órakor. A kiállítás anyagáról a nyuhat.hu is részletesen beszámol)  

Prieger Zsolt

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés