A megkerülhetetlen fekete macska és a piros madár

Színek forgataga és mindig mindenhol felbukkanó fekete macska. Szendiszűcs István magával ragadó kiállítása.

Minden macska fekete. Igen, hisz ha csak a sziluettjét látjuk - messziről vagy félhomályban -, akkor sötétben minden macska fekete, bármilyen színű is legyen valójában.

Szendiszűcs István színes táblaképeit - melyek alapjai régi ablakkeretek, de ugyanez igaz a vászonképekre is - erős, figyelemfelkeltő színek jellemzik, melyeket tökéletes puhít, lágyít a fekete.

A kiállítás egyik darabja
Zizi

A fekete macska. Szinte alig tudja levenni az ember a tekintetét a mindig mindenhol felbukkanó bársonytalpúról, bármely perspektíváról is beszéljünk.

A művész táblaképeit nézve két nézőpont tárul elénk tökéletesen. Az egyik az, amit a macska lát, a másik az, amit mi látunk, ha ezeken a táblaképeken be- vagy kitekintünk. De vajon valóban mi vagyunk ezek? Vagy mi magunk leszünk a piros madár, mely egy-egy alkotáson feltűnik és az ő szemszögéből látjuk ősi ellenségét, a macskát?

Szendiszűcs István kiállítás
Szendiszűcs István kiállítása - Kattintson a további képekért!
Zizi

Ezt mindenki döntse el maga, miután megtekintette a kiállítást, mely március 2-ig látható (ingyenesen) a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az egyetlen vörös macskát ábrázoló alkotáson pedig törhetjük a fejünket tovább: miért is a vörös a sok fekete között. És ha rájöttünk, vajon mi vagyunk-e a piros madár?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra