Kultúra napi díjeső Savaria mozijában

Szombathelyen a Himnusz befejezésének napján kapnak kitüntetést azok, akik sokat tesznek a város kulturális életéért. Tekintse meg az idei díjazottakat!

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, azon apropóból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban épp ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását, legalábbis kéziratának tanúsága szerint. Szombathelyen a Kultúra Napján hagyományosan kitüntetést kapnak azok, akik a város kulturális életében hosszú éveken át kimagasló teljesítmény nyújtanak. Idén sem volt ez másként…

A díjátadó, részletekkel

Az Agora – Savaria Filmszínház este hatra meghirdetett díjátadóját a város polgármestere, Ipkovich György köszöntője nyitotta. Elsőként Baktay Else, a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola idegen nyelvi lektora vehette át az „Arany Katedra Emlékplakett-et”. A Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát a legendás szombathelyi rock-csapat, a Lord alapító tagja, Erős Attila kapta.
Eztán Benkő László, az Omega billentyűse egy rövid Omega-egyveleggel rukkolt elő. Majd egy kisfilmet láthattunk a Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát kiérdemlő Káldy Lajos tanár, festőművészről.
A Mesebolt bábszínházról vezetőjét, Horváth Jánosné Nagy Katalint a város gyermektársadalma színházkultúrájáért végzett kiemelkedő több évtizedes tevékenységéért „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj” I. fokozatával tüntették ki. Meseboltosok részleteket is előadtak darabjaikból, amellyel vezetőjüket köszöntötték.

Végezetül a Kultúra támogatásáért díjat Punger Pál, a Punger Nyomda ügyvezetője kapta, az indoklás szerint: Szombathely város kulturális rendezvényeinek támogatásáért. A Metrosurfing zenekar is köszöntötte őt, a csapatban ugyanis Punger Pál fia dobol.
A díjátadót állófogadás követte az aulában.

Magyar Kultúra Napja Szombathely, 2008 (indoklások)

Arany Katedra Emlékplakett

A kitüntetést Baktay Else, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola idegen nyelvi lektora vehette át.
Kiemelkedő munkájával nagyban hozzájárult a megye, a város és a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző iskola nemzetközi kapcsolatainak bővítéséhez és a német nyelv megszerettetéséhez. 1985-től a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola tanára. Részt vett a kéttannyelvű idegenforgalmi képzés programjának kidolgozásában és 1988-tól napjainkig idegen nyelvi lektorként irányítja kollégái munkáját. Ő készítette el a kéttannyelvű iskolák számára a német célnyelvből a javasolt tanmenetet.A közel 20 év alatt nagy szerepe volt az országosan is kiemelkedő eredmények elérésében. Tanítványai az Országos Szamai Tanulmányi és a Regionális Német versenyeken rendszeresen kiemelkedően szerepelnek. A főiskolán a német szakos hallgatóknak fonetikát tanít és évente több német szakos hallgató mentora. Iskolai munkáján kívül rendszeresen segítette a megye és a város német nyelvterületen lévő testvérvárosaival, megyéivel való kapcsolatok kialakítását és továbbfejlesztését. Ő szervezte a német nyelvet tanító iskolák első országos találkozóját. Nagy szerepet játszott a németországi szakmai gyakorlatok megszervezésében, amelyet a német-magyar Államközi szerződés alapján bonyolít az iskola. Moderátorként tevékenykedett a Goethe Intézet megbízásából a tanártovábbképzéseken. Tagja a német szakmai nyelvvizsgabizottságnak. Alapítója és egyik meghatározó egyénisége a Tudor Tehetséggondozó Programnak, amelynek keretében halmozottan hátrányos helyzetű általános iskolások fejlesztése folyik .Az oberwarti testvériskolával több közös projektet dolgoztak ki. Az OKM által szervezett és a regionális német versenyek állandó zsűritagja illetve elnöke.

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatot idén ketten kapják
A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett”

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát Erős Attila, a Lord Együttes alapító tagja kapta.
Erős Attila a Lord Együttes alapító tagjaként a rockzene területén végzett kiemelkedő, több évtizedes tevékenységéért kapja a díjat.
(a Lord együttes jelenlegi formációjában zenélő tagok közül Ő az egyedüli, aki a zenekarba lépése -1979 – óta Szombathelyen él. Zenész billentyűs társával, Gidófalvy Attilával a LORD zenekar dalainak szerzője. Munkáját több száz Lord dal jelzi, közülük csak néhány hanghordozót sorolok fel:Big City Lights,Kislemez,Szemedben csillagok,Ragadozók,Be the Light,Válogatás,Lord 3,Az utca kövén,Lord 2002,Kifutok a világból. Erős Attila a LORD együttes szóló gitárosaként 2006-ban a magyar rockzene történetében elsőként Európa Díjas lett. A budapesti Wigwam Rock Klub közönség szavazásán 2007.március 24-én a Lord együttes a „2006.év koncertje”díjat vehette át. A 35 éves Lord tagjai:Pohl Mihály-ének, Erős Attila szólógitár,Gidófalvy Attila billentyűs hangszerek,Gyurik Lajos dobok, Apró Károly basszus gitár.

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát pedig Káldy Lajos tanár, festőművész érdemelte ki.
Káldy Lajos az iskolai rajzoktatás, valamint a képzőművészet területén végzett kiemelkedő, több évtizedes tevékenységéért vehette át a díjat.
Káldy Lajos 1922-ben a Vas megyei Csipkereken született. Rajzolással és festéssel csak a háború után, 1947-től kezdett el foglalkozni. Amatőr módon kezdte, szabadiskolában sajátította el a mesterség fogásait. Mestereinek vallja Jaksa Istvánt,Burány Nándort, akitől a tiszta szín örömét tanulta és Radnóti Kovács Árpádot, aki pedig festői előadás módjával gyakorolt rá hatást. A Pécsi Tanárképzőn diplomázott rajz szakon, ahol Horváth Jánostól és Kelle Sándortól tanult. Művészi pályafutása során mintegy 40 önálló kiállítása volt. Saját bevallása szerint legkedvesebb műfaja az akvarell. A hazai táj festője lett. Festményeiről a természet iránti mély tisztelet sugárzik. A Káldy Lajos által bemutatott tájak, falusi eneteriőrök csendes fénnyel ragyognak. Az utolsó 10 évben néprajzunk pusztuló kincsei, a borospincék képezik alkotásainak jó részét. Színei melegek:zöldek,szürkék, sárgák és barnák. Harmónia, szelídség sugároz műveiből.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj” I. fokozat
A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett”

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj” I. fokozatát Szombathely város gyermektársadalma színházkultúrájáért végzett kiemelkedő több évtizedes tevékenységéért Horváth Jánosné Nagy Katalin kapta.
1966-ban a Veszprémi Petőfi Színházban segédszínész, majd a Szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola népművelés-könytáros szakán végzett.1966-73-ig a Vasvári Művelődési Házban dolgozott népművelőként.1973-95-ig a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ munkatársa, 1980-tól a művészeti osztály vezetőjeként dolgozott. 1990-ben a kezdeményezésével alakul meg az intézményben dolgozó kollégákból – egy amatőr báb együttes, mely alapját képezte a később megindult bábszínész képzésnek, amit az intézményben szerveztek meg.1994-ben itt szerez hivatásos bábszínész képesítést.1995-től a hivatásos bábszínházként működő Mesebolt Bábszínház igazgatója. A színház a gyermekeknek szóló előadásaival mindmáig meghatározó szerepet tölt be a színházi nevelésben, segítve az oktatási intézmények oktató-nevelő munkáját, a színházat értő és szerető nemzedékek felnevelését. Rendszeresen szerepel műsorkínálatukban felnőtteknek szóló előadások is. Irányításával egységes, összetartó, újítani akaró,a színházért élő kollektíva alakult ki, akikkel szívesen dolgoznak együtt az ország legjobb színházi-bábszínházi rendezői, zeneszerzői, dramatugjai. A Mesebolt Bábszínház e rövid idő alatt országosan ismert és elismert bábszínház lett,amely évente 200-250 előadást tart idehaza és más megyékben is. Látogatóik száma eléri a 40-42 000 főt. Ma már rendszeres szereplői a Savarai Történelmi Karnevál gyermekprogramjainak, ahol előadásokat és játszóházi programokkal várják a gyermekeket és a családokat. Színészként is több előadásban szerepelt sikerrel, de rendezőként is sikerre vitt jónéhány előadást.

A Kultúra támogatásáért díj
A Kultúra támogatásáért díj adományozható annak a személynek, aki a város kulturális életének fejlődése, egyes kulturális rendezvények, események megrendezése, a kultúra területén tevékenykedő személyek, művészek munkájának segítése érdekében kiemelkedő tevékenységével, áldozatvállalásával közmegbecsülésre tett szert.

A Kultúra támogatásáért díjat Punger Pál, a Punger Nyomda ügyvezetője Szombathely város kulturális rendezvényeinek támogatásáért kapta.

Punger Pál önéletrajza

Születtem 1944. 05. 19-én Budapesten

Általános iskolák 1950-1958
Budakeszi
Nagykanizsa

Középiskola 1958-1962
Thúrí György Közgazdasági Technikum Nagykanizsa

Műszerész szakma megszerzése 1963-1965
Nagykanizsai Földgázüzem Vállalat
Dunántúli Kóolajipari Gépgyár

Zeneiskola 1954-1965
Zongora
Fuvola
Klarinét
Bőgő
(a fúvós hangszerek végzettsége továbbképző, majd felvettek a Pécsi Zeneművészeti Intézetbe, de nem éltem vele)

Előadói Működési Engedély vizsga 1966

Munkahelyek:
Önálló kisiparos, Nagykanizsai Földgázüzem Vállalat, Zala Megyei Vendéglátó vállalat, Fonyód-Balatonfenyves Földszöv, Vas Megyei Vendéglátó Vállalat, Hungaria Étterem és Vendéglátó Vállalat,
Nemzetközi Koncertigazgatóság kiküldetésében Német ország, Dánia, Norvégia, MHSz, Elektra vállalat, Original Burgenland Sextett,
Egyéni cég, Punger Nyomda Kft., rokkant nyugdíjas.

Kötődésem a kultúrához
Középiskolában évenként több színielőadást szerveztünk tanárainkkal, társainkkal. Természetesen, a színészi feladatokat is mi, diákok láttuk el.
Középiskolásként, valamint zeneiskolásként tagja voltam a Nagykanizsai Szimfónikusoknak. Az 1960-as években ritkaság számba ment, hogy a szimfónikus zenekarral többször szerepeltünk „Jugoszláviában“.
Előadói művészi engedélyt is azért szereztem meg, hogy a munkám a hobbim lehessen. Többek között játszottam szimfónikus-, dixieland-, beat-, jazz-, valamint szórakoztató zenekarokban.
Kezdetektől fogva tagja voltam a Zenész Szakszervezetnek, ahol aktívan részt vettem a zenészek továbbképzésének szervezésében, a munkahelyek ellenőrzésében. Mukavédelmi felügyelője is voltam a szakszervezetnek.
Huzamosabb külföldi tartózkodás alatt érdekes volt megismerkedni a német, dán, valamint norvég kultúrával, zenével.
Norvégiában több „Ki mit tud?“ zsűri tagja voltam.
Mivel szombathelyinek érzem és vallom magam, ezért igyekszem támogatni szombathelyi költők versesköteteinek kiadását, kultúrális műsorok szervezésében aktívan részt veszek.
4 éven keresztül szívesen vettem részt az Idegenforgalmi Bizottság munkájában, remélem eredményesen.

Jelenleg – amennyiben tudom – támogatom a színházalapítást, Mivel a Weöres színház felügyelő bizottságának is tagja vagyok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra