Minden, amit tudni akartál a Delta főcímzenéjéről, de eddig nem merted megkérdezni

Annyit azért elárulunk, hogy nem a Magyar Televízió stúdiójában készült, ellenben kalandos úton került Magyarországra a még ma is földöntúlinak ható zene.

Kevés olyan műsor van, aminek annyira ikonikus főcíme volt, mint a Deltának. Az ismeretterjesztő műsor első részét 1964 január 31-én sugározták, és sokáig ez volt az egyetlen olyan program, ami megmutathatta a nézőinek a nyugati világot.

A zenéje pedig egyszerre volt földöntúli zajok gyűjteménye és helyenként üdítő, de bizonyos elemeiben mégis nyomasztó szimfónia. A dal címe Song of the Second Moon, vagyis a Második Hold Dala, amit a Philips Natlabjában (Natuurkundig Laboratorium azaz, fizikai laboratórium) állítottak elő és vettek fel.

Ez volt az egyik legelső olyan dal, ami elektronikus szintézissel készült, a két alkotó pedig Tom Dissevelt és Dick "Kid Baltan" Raaijmakers voltak. A két holland úriember úttörője volt az elektronikus zenének, nekik köszönhető a space, mint zenei kategória, de a speciális hangeffektusokkal tarkított számaikkal a electrosonic is miattuk létezik.

A dalaikat hol saját nevük alatt, hol a The Electrosonics név alatt publikálták, a Philips égisze alatt, hiszen mindketten a holland cég alkalmazásában álltak. A Delta főcímdala Kid Baltan szerzeménye és 1957-ben adták ki, ekkor még Song from the Second Moon (Dal a második Holdról) volt a címe.

Az általuk felhasznált hangokat és effektusokat szintetizátorok nélkül állították elő, abból az egyszerű megfontolásból, hogy azok még nem is léteztek akkor. Minden, amit hallunk, azt gépekből, különböző berendezésekből csikarták ki, rögzítették, és oda-vissza lejátszva használták. Hogy könnyebb legyen elképzelni, itt egy korabeli videó, hogyan dolgoztak ők ketten a Philips Natlabjában:

Erre a dalra bukkant rá Belohorszky Károly, a Magyar Rádió technikai rendezője egy bakeliten, amit még Csehszlovákiából hozott be. Akkoriban ritkaság volt az elektronikus zene, de a Delta főcímébe tökéletesen passzolt.

Röviden az alkotókról:

Tom Dissevelt holland zeneszerző és zenész, az elektronikus zene és a jazz összekapcsolásának úttörője. 1921-ben született Leidenben, és 1989-ben hunyt el. Karrierje során számos területen tevékenykedett, mint például basszusgitáros, hangszerelő és komponista. Az elektronikus zene területén elért sikerei mellett jelentős szerepet játszott a Skymasters zenekarban is. Munkássága az elektronikus zene korai fejlődését és népszerűsítését segítette elő. A holland és a világ zenei színterének fontos alakja.

Dick Raaijmakers, holland zeneszerző, színházi alkotó és teoretikus volt. 1930-ban született Maastrichtben, és 2013-ban hunyt el Hágában. Őt az elektronikus és a szalagzene úttörőjének tartják. Munkássága mellett fontos szerepet játszott az elektronikus zene oktatásában is, tanárként dolgozott a Hágai Királyi Konzervatóriumban és az Antwerpeni Királyi Képzőművészeti Akadémián is. Az általa létrehozott művek és tanulmányok jelentősen hozzájárultak az elektronikus zene fejlődéséhez és népszerűsítéséhez Hollandiában és világszerte. A Kid Baltan művésznevet saját keresztnevének és a munkahelyének megfordításával kreálta, Dick (Kid) Natlab (Baltan).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra