Pannónia ház

A Fő tér és az Aréna utca sarkán lévő épület az egykori Sabaria szálló. Helyén a középkorban a minorita atyák által fenntartott ispotály állott.

A Fő tér és az Aréna utca sarkán lévő épület az egykori Sabaria szálló. Helyén a középkorban a minorita atyák által fenntartott ispotály állott. Az ispotály megszűnése után a telket hozzákapcsolták a Batthyányak szőkeföldi birtokához. A család a XVIII. században az ispotály helyére földszintes, barokk stílusú vendéglőt építtettek a földesúri borok kimérésére. A XIX. század második felében eklektikus stílusban emelettel toldották meg az épületet, a földszint átalakítása nélkül. 1885-ben pedig egy Hainczmann nevű bérlő építtetett hozzá új szárnyat. Ezzel egy időben készültek a földszintes gazdasági épületek is. Az új szárny munkálatainál találták meg azt az elefántcsontból készült Bacchus-szobrot, amelyet most a Nemzeti Múzeumban őriznek. Az épületben ma a Pannónia étterem várja a kulináris élvezetek híveit, a gyorséttermek kedvelőit pedig a Mc Donald’s.

V.M.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző