A régi Savaria Mozi épülete

város vezetői és polgárai sokáig vitatkoztak azon, hogy a Malom utca és a Király utca sarkán lévő Schwarz-Ungár telken épüljön-e fel a mozi?

A város vezetői és polgárai sokáig vitatkoztak azon, hogy a Malom utca és a Király utca sarkán lévő Schwarz-Ungár telken épüljön-e fel a mozi? Végül is Erdős László tervei alapján elkészült a Sabaria Mozgó. A filmszerető nézőközönség 1928. október 3-án vehette birtokába ezt a közel 800 ülőhellyel, 10 páhollyal rendelkező mozgóképszínházat. Azonban az épület csupasz, barátságtalan külseje miatt nem vált igazán népszerűvé körükben.

regimozi1.jpg (7620 bytes)Ráadásul egy évvel az üzembe helyezés után már fel kellett újítani, mivel újabb szigetelésre volt szükség, a fűtés és a tűzvédelem kérdése sem volt megoldott, a tetőszerkezet pedig beomlással fenyegetett. 1929. december 28-án - a Niessner Aladár által tervezett és irányított átalakítás után - már az új, megszépült, modernül felújított mozi nyitotta kapuit. Az épületet a háborúban közvetlen kár nem éri, de a légitámadások így is légnyomásos károsodást idéznek benne elő. Egyébként a háborús évek alatt is csaknem mindennap forogott a filmtekercs.
A már 1931-től újra szükségessé vált javítgatásoknak se vége, se hossza és a 60-as évek végén egyre többet emlegetik az épülettel kapcsolatosan az életveszély szót. Az időközben Savaria Mozivá alakult filmszínház utolsó előadása 1973. augusztus 17-én volt, majd visszavonhatatlanul megjelentek a buldózerek, az épületet lebontották. Helyére lakóházat építettek, melynek földszintjén sokáig autószalon kapott helyet. Ezt a nagy teret az utóbbi években több kicsi üzlethelyiségre szabdalták.

V.M.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző