A Savaria tér és a Legáth-ház

Rauscher Miksa a századelon épített a Király utca végére két szemben álló sarok-bérházat.

Rauscher Miksa a századelon épített a Király utca végére két szemben álló sarok-bérházat. A Gothard-bérház - késobb Herczeg, majd Palace Szálloda - 1904-ben még eklektikus modorban, de szecessziós részletekkel, ezzel szemben az 1910-ben elkészült Legáth-ház már tisztán szecessziós homlokzatképzéssel készült. Ez utóbbi - ma is látható - bérház földszintje eredetileg nem volt árkádos.
A 60-as évek végén merült fel az igény a kialakításra a zsúfolódó gyalogos forgalom miatt. A Gothard-ház története szomorúbb, hiszen áldozatul esett a 1945. március 4-i nagy bombázásnak. (Akkor épp a Palace nevet viselo szálloda muködött benne.) A ház helyén 1955-ben kialakították a Savaria teret, ahol a város emlékkúttal örökítette meg a római város alapítását. A szobor megalkotása Marton László szobrászmuvész nevéhez fuzodik.

A Savaria tér és a Legáth-ház régen A Savaria tér és a Legáth-ház ma

V.M.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző