A Püspöki Általános Iskola épülete

Az épületet a Püspöki Elemi Iskola befogadására, Kirchmayer Károly építőmester tervei szerint, 1871-ben Szabó Imre püspök emeltette.

Hollán Ernő utca 8.

Az épületet a Püspöki Elemi Iskola befogadására, Kirchmayer Károly építőmester tervei szerint, 1871-ben Szabó Imre püspök emeltette. Az építész szakmai kapcsolatban volt Ludwig Schöne jó nevű bécsi építésszel, aki a megyében széles körű tervezői tevékenységet folytatott, így valószínű, hogy ennek az épületnek a tervezésében is közreműködött. Az építkezés során római és középkori falak, tárgyak kerültek felszínre.

Az egyemeletes, koraeklektikus épület ablakai és keretezése még romantikus felfogásra emlékeztet. Utca felőli homlokzatát háromszögű oromzattal lezárt középrizalit osztja. 1959-ben felújították, majd részben itt kapott helyet a Petőfi Sándor Általános Iskola, később a Vas megyei Pedagógiai Intézet. 1992-ben - az ismét egyházi tulajdonba került épületben - Püspöki Általános Iskola név alatt újra indult a tanítás.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző