Berzsenyi tér - régi Városháza

Az 1857. évi térképeken - a mai Berzsenyi tér helyén - a Megye tér olvasható, de ez az elnevezés nem volt hivatalos.

Az 1857. évi térképeken - a mai Berzsenyi tér helyén - a Megye tér olvasható, de ez az elnevezés nem volt hivatalos. A térnek ugyanis 1866-ig nem is volt hivatalos neve. Ekkor nevezik el Horváth Boldizsár, a város képviselője javaslatára Széchenyi Istvánról. Amikor 1896-ban e téren állítják fel Kiss György ma is látható Berzsenyi-szobrát, a név még mindig Széchenyi marad. Csak 1928-ban változtatják át a ma is használatos Berzsenyi térre.   

Ami az épület történetét illeti, a város sokáig keresett megfelelő helyet a Városháza számára, míg végül 1846-ban sikerült megszerezni a Püspöki Palotával szemben lévő Kitzlingstein-házat, azt, amely annak idején megakadályozta Szilyt és Hefelét abban, hogy azon a helyen építsék fel a székesegyházat.

Harminc évvel később a Városháza építői már sikerrel jártak. A terveket Hauszmann Alajos műegyetemi építészprofesszor készítette, aki 1880-ban emiatt került Szombathelyre. Az építkezés helye már adott volt, Hauszmannak az épület barokk környezetbe való beillesztését kellett megoldania.

Ez jól sikerült, a ház homlokvonalát is helyesen állapította meg, de az egyemeletes épület kissé alacsonynak bizonyult a kétemeletes barokk paloták között. A Városházával egybeépített színháznál hamarosan műszaki gondok jelentkeztek, és ezért 1907-ben bezárták. A tér egyensúlya a két világháború közötti időszakban állt helyre, amikor a Városházára - a megnövekedtet apparátus miatt - emeletet építettek, neobarokk stílusban.

Az épület szomorú végét az 1945. március 4-i bombatámadás jelentette. Helyén több mint húsz év elteltével, 1967-ben készült el a Magyar Szocialista Munkáspárt szocialista realista stílust tükröző székháza. Tervezője Károlyi Antal. Az épület földszintjén bevásárlóközpontot alakítottak ki, kapcsolódva a Forgó-köz üzleteihez. A székház déli, belső térre benyúló szárnyának egy részében pedig a Vas Népe, a megyei napilap szerkesztősége, és különböző szervezetek kaptak helyet.

 A rendszerváltás éveitől kezdve új funkciót kapott a ház: ma a Berzsenyi Dániel Főiskola "D" épülete. Nemrégiben pedig a térre néző épületrész homlokzatát teljesen átalakították, tetőteret is építettek rá, ahol a főiskolához kapcsolódó Európai Tanulmányok Intézete kapott helyet.

V.M.

Vonatkozó cikkeink:
Egy pártszékház átalakulása
E nélkül azért jobb volt!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző