A Kőszegi utca

Mintha napjainkban készült volna ez a felvétel a ma "bankok utcájának" becézett Kőszegi utcáról.

Mintha napjainkban készült volna ez a felvétel a ma "bankok utcájának" becézett Kőszegi utcáról. Ám ezen a képen az 1986-os felújítási munkák láthatók. A Fő térről induló, Kőszeg felé kivezető utcát egykor Föl utcának hívták. Nyomvonala még a  középkori városszerkezetből maradt meg.

A XVIII. század végéig a város határát jelentette, itt állt a középkori eredetű Kőszegi utcai kapu, amelyet 1792-ben részben már lebontottak, a maradékát pedig 1820 körül a megye szüntette meg.

A Kőszegi utca és a Mártírok tere sarkán épült fel az új Savaria Mozi. Az előkészítő munkák 1969 májusában kezdődtek el. A tervező kollektíva élén Mátis Lajos és Nagy Imre állott, a belsőépítészeti tervező Sellyei Gábor volt. Előbbi ezért a munkájáért 1974-ben Ybl-díjat kapott.

Az 556 férőhelyes, 1050 négyzetméteres beépített területű új mozit három évig építették. Külső falburkolatát Zsolnay-féle pirogránitlapok fedik. Az építés költsége (ma már hihetetlen adat!) 24 millió forintra rúgott. Az új intézményt 1973. augusztus 19-én a Csajkovszkij című panorámafilm vetítésével nyitották meg. Az esztendő végére minden bizonnyal elkészülő multiplexet is magában foglaló plaza megnyitása utáni sorsa egyenlőre nyitott kérdés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző