Múltbanéző: az Ady-tér

A mostani buszpályaudvar helyén még az 1950-es években is sivár állat- és terményvásártér volt, az északi oldalán gesztenyefasorral.

A terület korábban a püspöki kerthez tartozott, s jelenlegi formájában 1960 után alakult ki. A tér közepén épült fel 1965-ben a távolsági autóbuszállomás (régebbi fotónk is az építkezés közben készült). A forgalmi és szociális helyiségeket tartalmazó épület egyik végét a nagyobb belmagasságú váró- és pénztárcsarnok zárja le. A perontető kíséri a sávépületet, ami a hajdani Romkert cukrászda, jelenlegi diszkó bejáratához csatlakozik. Az autóbusz pályaudvar Fröschl Károly építész tervei szerint készült el. A Romkert cukrászda függönyfalas tömbje Horváth Jenő tervezése. Az autóbuszállomás épületeinek szakaszos felújítása az utóbbi években készült el.

A tér és a székesegyház között 1966-ban tárták fel a Borostyánkő út teljes útkereszteződését - a mai Romkertet. Itt helyezkedett el a római kori vámház és a váltóház. Itt voltak az égetett agyagedényeket és mécseseket gyártó műhelyek és boltok, melyek a Romkert Cukrászda alatt húzódnak tovább. Az innen előkerült épületek alapjait, valamint a fontosabb leleteket hajdan a Romkert cukrászda alatti múzeum mutatta be. A közelmúltban újra nyitották a tárlatot, ahol A savariai fazekasság története című állandó kiállítás látható.Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző