Múltbanéző: az Eölbey-ház

Szombathelyen, a Nagytemplommal szemben áll "hazánk legszebb kispalotája".

Hefele Menyhért időrendben utolsó szombathelyi alkotása, az eredetileg préposti székhelynek készült kis palota, az Eölbey-ház. Az épületet Eölbey János kanonok (1759-1820), Szily püspök unokaöccse építtette 1796-ban Anreith János Györggyel, aki Hefele halálát követően a székesegyház építkezését is vezette (síremléke a székesegyház déli részén található).

A ház Walder Gyula műegyetemi tanár véleménye szerint hazánk legszebb kispalotája. A toszkán fejezetű pilaszterekkel (falba építette pillérekkel) összefogott főhomlokzata, kis méretei mellett is monumentális hatású. Két oldalról magas, gazdagon képzett kerítésfal választja el a szomszédos házaktól, s ezen tovább folytatódik a homlokzati falpillérek ritmusa.

 

A palota 1945-ig a vasvár-szombathelyi székeskáptalan mindenkori nagyprépostja lakóhelyéül szolgált. 1955-ös felújítás után 1968-ig itt kapott helyet a városi zeneiskola. Majd 1969-es restaurálása után 1970-től a Forradalmi Múzeum otthona lett. A

"Vas megye munkásmozgalmának története a Tanácsköztársaságtól napjainkig" című állandó kiállítás mellett időszakos tárlatokat is rendeztek. A rendszerváltozás éveitől különböző egyházi célokat szolgál, itt működik a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász központja is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző