Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Múltbanéző: az Eölbey-ház

Szombathelyen, a Nagytemplommal szemben áll "hazánk legszebb kispalotája".

Hefele Menyhért időrendben utolsó szombathelyi alkotása, az eredetileg préposti székhelynek készült kis palota, az Eölbey-ház. Az épületet Eölbey János kanonok (1759-1820), Szily püspök unokaöccse építtette 1796-ban Anreith János Györggyel, aki Hefele halálát követően a székesegyház építkezését is vezette (síremléke a székesegyház déli részén található).

A ház Walder Gyula műegyetemi tanár véleménye szerint hazánk legszebb kispalotája. A toszkán fejezetű pilaszterekkel (falba építette pillérekkel) összefogott főhomlokzata, kis méretei mellett is monumentális hatású. Két oldalról magas, gazdagon képzett kerítésfal választja el a szomszédos házaktól, s ezen tovább folytatódik a homlokzati falpillérek ritmusa.

 

A palota 1945-ig a vasvár-szombathelyi székeskáptalan mindenkori nagyprépostja lakóhelyéül szolgált. 1955-ös felújítás után 1968-ig itt kapott helyet a városi zeneiskola. Majd 1969-es restaurálása után 1970-től a Forradalmi Múzeum otthona lett. A

"Vas megye munkásmozgalmának története a Tanácsköztársaságtól napjainkig" című állandó kiállítás mellett időszakos tárlatokat is rendeztek. A rendszerváltozás éveitől különböző egyházi célokat szolgál, itt működik a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász központja is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző

Tovább az oldalra