Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Múltbanéző: a Gyöngyös áruház

1967-ben készül fotónk. A középső házak helyén hamarosan felépül Gyöngyös, az átkos kapitalizmus mintájára létrejött áruház...

Az 1967. március 5-én készült fotó az akkori Köztársaság tér 21-22. szám alatti épületeket örökítette meg - közvetlenül a lebontás előtt. Helyére nagy, négyszintes bevásárló központot álmodtak, ami végül Otthon Áruház néven 1967-69 között épült fel Szauer Tibor építész tervei alapján. (Az új építmény a fotográfián látható földszintes és a szomszédos épület helyére került.)

Vas megye első önkiszolgáló kereskedelmi egységeként 1969 októberében nyitotta meg kapuit a Gyöngyös Áruház. Az eseménynek óriási visszhangja volt, a felháborodást az önkiszolgálásból fakadó szabad rablás lehetősége keltette. Alsó szintjén élelmiszer, az emeleteken a ruházattól a műszaki cikkekig mindenféle árucikk megtalálható volt.

Nem sokkal a megnyitás után átadtak egy csak gyalogosok számára kiépült üzletutcát, ami az épület tágas árkádja alól kiindulva a Köztársaság teret kötötte össze a Mártírok terével. (Az Uránia udvarnak nevezett, ma üzletekkel teljesen beépített tömbbelső az 1911-1932 között a szomszédságában - a mai Belső Uráni udvarban - működött moziról kapta nevét.)

Az áruház később Gyöngyös Áruház, majd Skála Gyöngyös Áruház néven működött tovább. Fénykorában több mint 80 eladó szolgálta ki a hatalmas vásárlóközönséget. Az 1980-as az áruház kapujában és az átjáróban melegedhetett a buszra váró utazóközönség, hiszen itt, az épület közelében volt a buszközlekedés egyik fő belvárosi csomópontja.
Azóta eltelt néhány év, s bizony nem csak a kiszolgálók és a vevők száma csökkent, de az épület homlokzatát borító - esztétikusnak egyáltalán nem nevezhető - apró sötétpiros mozaik darabjai is egyre fogyatkoztak. Így az épület - mely most több kisebb-nagyobb üzlet otthonaként működik - homlokzatát nemrégiben felújították, a forgalmas átjáróval ma is az eredeti elképzelések szerint, a centrum egyik fő kereskedelmi központjaként üzemel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző

Tovább az oldalra