Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Múltbanéző: a Gyöngyös áruház

1967-ben készül fotónk. A középső házak helyén hamarosan felépül Gyöngyös, az átkos kapitalizmus mintájára létrejött áruház...

Az 1967. március 5-én készült fotó az akkori Köztársaság tér 21-22. szám alatti épületeket örökítette meg - közvetlenül a lebontás előtt. Helyére nagy, négyszintes bevásárló központot álmodtak, ami végül Otthon Áruház néven 1967-69 között épült fel Szauer Tibor építész tervei alapján. (Az új építmény a fotográfián látható földszintes és a szomszédos épület helyére került.)

Vas megye első önkiszolgáló kereskedelmi egységeként 1969 októberében nyitotta meg kapuit a Gyöngyös Áruház. Az eseménynek óriási visszhangja volt, a felháborodást az önkiszolgálásból fakadó szabad rablás lehetősége keltette. Alsó szintjén élelmiszer, az emeleteken a ruházattól a műszaki cikkekig mindenféle árucikk megtalálható volt.

Nem sokkal a megnyitás után átadtak egy csak gyalogosok számára kiépült üzletutcát, ami az épület tágas árkádja alól kiindulva a Köztársaság teret kötötte össze a Mártírok terével. (Az Uránia udvarnak nevezett, ma üzletekkel teljesen beépített tömbbelső az 1911-1932 között a szomszédságában - a mai Belső Uráni udvarban - működött moziról kapta nevét.)

Az áruház később Gyöngyös Áruház, majd Skála Gyöngyös Áruház néven működött tovább. Fénykorában több mint 80 eladó szolgálta ki a hatalmas vásárlóközönséget. Az 1980-as az áruház kapujában és az átjáróban melegedhetett a buszra váró utazóközönség, hiszen itt, az épület közelében volt a buszközlekedés egyik fő belvárosi csomópontja.
Azóta eltelt néhány év, s bizony nem csak a kiszolgálók és a vevők száma csökkent, de az épület homlokzatát borító - esztétikusnak egyáltalán nem nevezhető - apró sötétpiros mozaik darabjai is egyre fogyatkoztak. Így az épület - mely most több kisebb-nagyobb üzlet otthonaként működik - homlokzatát nemrégiben felújították, a forgalmas átjáróval ma is az eredeti elképzelések szerint, a centrum egyik fő kereskedelmi központjaként üzemel.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Múltbanéző