400 forint fölé kúszhat egy kiló kenyér ára

Az sem jár jobban, aki karantén alatt megtanult kenyeret sütni, hiszen az alapanyagok is jelentősen drágultak.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem áll meg 400 forintnál a kenyér ára – írja a Portfolio.hu. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, átlagártáblázata szerint a fehér kenyér kilója már eddig is a négyszáz forintos határon mozgott, most azonban további drágulások várhatóak.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az Indexnek elmondta, hogy a KSH-adatai szerint jelentősen megdrágultak az alapanyagok, továbbá még búzaár-emelkedés is várható.

A képen lévő kenyér tényleg szuper áron volt 2018-ban. Idén azonban már mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkben, ha egy kiló kenyeret szeretnénk venni.
Telefonos fotó

Az előző évhez képest az étolaj fogyasztói ára 32,6, a margariné 15,4 százalékkal emelkedett. Az importált áruk esetében a drágulást a forint gyengülése is befolyásolja. Kedden egy euróért kb. 366 forintot kellett fizetni, de az elmúlt időszakban megdrágult az élesztő, a só, a cukor a dió és a mák is. A malomipar már jövő januárban jelentős áremelésre kényszerülhet.

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint generációs problémával is szembe kell nézniük, hiszen a mai fiatalok nem szívesen dolgoznak hétvégén. A vállalkozások nemcsak a keverő és dagasztógépek beszerzésével próbálják orvosolni a helyzetet, hanem a fagyasztott és a kelesztéskésleltetéses technológiák bevezetésével is.

Lapunk a közelmúltban foglalkozott Mégsem olyan sima a Ferrosüt és a Lipóti Pékség fúziója? 2021. August 26. 16:05 a szombathelyi Ferrosüt helyzetével.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság