Hova menj idén fesztiválozni?

Oké, szóval benne vagyunk a nyárban, le is zajlott már néhány jelentősebb fesztivál a környező országokban, mi azért mégis javasolnánk párat, párat meg nem. Sajnos a magyar ugar rendezvényei ismét inkább a középszer kategóriáját gyarapítják, de egyrészt vannak kivételek, másrészt érdemes alkalomadtán a határt is átlépni.

Azt hiszem, szót fecsérelni is alig érdemes már arra, mennyire nem kászálódott ki mindmáig a puhapöcs kategóriából a magyar fesztiválszakma (már ha van ilyen): míg apró klubbulikat levezénylő szervezőcsapatok jobbnál-jobb neveket hoznak el akár a deficitet is kockáztatva, addig a legnagyobb magyar monstre fesztiválok még mindig langymeleg vagy a múlt ködébe veszett nevekkel rukkolnak elő. Aktuális sztárok? Felejtsük el - pénz beszél, az igényesebbje meg ugat. Vagy keres mást, jobbat.

VOLT és Sound: ha másért nem, hát berúgni

Mert nézzük csak, kikre számíthatunk a legközelebbi magyarországi szuperfeszten: a július 1-2-3-4-re dátumozott VOLT Fesztivál naprakészség ügyében csak olyan előadókat tud felmutatni, mint az angolszász gitárzene élvonalába tartozó Franz Ferdinand és a hasonló vonalon mozgó Art Brut, a technovezér Laurent Garnier, aztán viszontlátásra - futottak még kategória a Delinquent Habits, az Earth Wind & Fire kuriózum-showja, illetve a Chase & Status dobbasszuspáros, de egyebet nem javasolhatunk jó szívvel. Szerencsére az elektronikus zene berkeiből akad még pár megtekintésre érdemes produkció a Kraak & Smaaktól a Ladytronig, de ők sem a ma gyermekei - ennél azonban sokkal nagyobb gond, hogy azt a Limp Bizkitet tették meg 2009-es húzónévnek, amit legfeljebb csak kamaszkori elhajlásként hallgattak sokan, aztán gyorsan leszoktak róla.

A Franz Ferdinándért megéri

A VOLTra tehát zenei nevelődés helyett nagy ivászatokkal egybekötött közösségi életet élni megy az ember, na de mi a helyzet az egy héttel később életre kelő kistestvérrel, a Balaton Sounddal? Itt legalább pár fokkal rózsásabb a helyzet: a Zamárdiban harmadízben megrendezett megabulin legalább hallhatjuk élőben a remek norvég Röyksopp duót, a legendaszámba menő Underworldöt és Mobyt, a francia bohémhouse-t játszó, fellépésük alatt gyakran félmeztelenre vetkőző és egy üveg vodkát elfogyasztó Noze-t (e sorok írójának külön bejáratú ajánlásával), de a még erősebb-szélsőségesebb partizenék is helyet kapnak, hála az Extraweltnek, a Wighnomy Brothersnek, valamint annak, hogy idén várhatóan tényleg megjelenik (tavaly egy papírlapon közölték, hogy nem szállt fel a géppel) a nagy egyetemes zenetörténelemben a minimáltechno főhőst megszemélyesítő Richie Hawtin. Persze itt is játszik szinte valamennyi magyar zenekar, akik közül szigorú megtekintésre javasoljuk a triphopot sajátos köntösbe bújtató Realistic Crew-t, és nagy ívben való elkerülésre a Goulasch Exoticát (őket inkább nem is linkelnénk).

A magyarok, akiket már Angliába is hívtak

A Sziget, amiről már nem is tudunk mit gondolni

Illetve csak annyit, hogy régen nem azokról a zenékről szól, amik érdemben képesek előrelendíteni az egyszeri ember ízlését. Ezért most egyedül azokat sorolnánk fel, akik legalább egy gyűszűnyi értéket belecsempésznek a nagy pálinkagőzös dzsumbujba augusztus 12-17 között: Tricky, Squarepusher, Primal Scream, Bloc Party, Lily Allen, Birdy Nam Nam, Klaxons, Faith No More, Coldcut, Orquesta Buena Vista Social Club. (Mellettük természetesen akadnak még bőven alulértékelt, messzi sátrakba bújtatott tehetségek, úgyhogy tessék bátran nyúlni a komment funkcióhoz.)

lemezjátszóbűvészet Birdy Nam Nam módra

Alternatívák itthon: DumDum és Campus

Ha a lónyálsörnél és az elcsépelt zenei palettánál tartalmasabbra vágyunk, ellenben mondjuk nincs sok pénzünk átlépni az országhatárt, akkor megfelelő választás lehet a Győr melletti Püspökerdőn június 25-27 között megrendezendő Dum Dum Fesztivál. A dj-grafikus-buliszervező mindenes Sikztah minden eddiginél vadabb álmokat vált valóra azzal, hol olyan nagy neveket sikerült intéznie, mint a londoni Audio Bullys, az Underworld lelkének számító Darren Emerson, a már Magyarországon is roppantul trendi franciaelektró prominens figurája, DJ Feadz, a csontig csupaszított okostechnót képviselő Huntemann és Florian Meindl, valamint Ed Rush, aki sokak mellett azzá tette a drum & basst, ami.

A DumDumot tehát melegen ajánljuk, és reméljük, meleg is lesz a hétvégén. 3000-es napijegyért és a mindössze dupla ennyibe kerülő háromnaposért ez egy bőven nagylelkű ajánlat. Imhol a fesztivál spotja, ha valaki még nem találkozott volna vele:

Dum Dum a győri Püspökerdőnél

Aki utazna egy nagyobbacskát egy hasonló erdei partiért, annak ajánljuk figyelmébe a Debrecen melletti Campus Fesztivált, amit anno a Vekeri-tavi fesztként emlegettek, és voltaképpen ma is az, csak a neve változott neki. Ahogy pedig ez a név is mutatja, a felsőoktatás ifjú titánjai vannak megcélozva, a szokásos magyar vonalon túl pedig a saját műfajukban kevésbé erős, vagy éppen újdonságnak már régen nem számító külföldi nevekre tellett csupán, így a The Rasmusra, a Chumbawambára (akik máig egyetlen szerencsétlen slágerből élnek, pedig már régen a süllyesztőben volt a helyük), a London Electricityre és az EZ Rollersre. A Madcon, mint norvég Black Eyed Peas klón, még érdekes lehet:

Madcon: Beggin

Alternatívák külföldön: Garden Festival, EXIT, FM4 Frequency Fest

A Vas megyei teknósok és hauzosok által előszeretettel látogatott és magas minőséget képviselő Urban Art Forms már lefutott, ahogy a pozsonyi Wilsonic is, ám bőven van még hova nyúlni a cilinderben, ha valaki idegen országban kívánna adózni a zene oltárán.

Itt van mindjárt a július 3-tól 12-ig tartó Garden Festival a horvátországi Zadar melletti Petrcanében, amiről nyugton állíthatjuk, hogy messze az egyik legfenségesebb közép-kelet európai csinnadrattának ígérkezik az Úr 2009. esztendejében. Szinte nincs mellényúlás, ez az oly sokszor hiányolt naprakészség netovábbja: lesz itt Henrik Schwarz és Prins Thomas, Nostalgia 77 és Gilles Peterson, Soil & Pimp Sessions és Norman Jay, és igazából nem érdemes mindenkit felsorolni, mert a szervezők egyetlen darab B-kategóriás zenészt sem hajtottak fel. Az árak persze ennek megfelelően kemények: egy hétvégére 23 ezer forintot, teljes hétre 40 rongyot kell letenni - és ehhez jönnek még a plusz exkluzív éjszakai hajósbulik.

Ilyen hangulatra lehet számítani a Garden Feszten

Folytassuk a sort az Újvidéken tető alá hozott EXITtel, aminek programja bár nem a világlátott, ritkaságokra utazó zenebuziknak szól, a táj meseszépsége mindent visz (a péterváradi várerőd a Duna fölött tornyosul). Szóval fellép itt július 9 és 12 között Roots Manuva, a Kraftwerk, az Arctic Monkeys, Grandmaster Flash, a Prodigy és a Korn, négy napra kábé 25 ezer forintot kóstál a belépő.

Ez a Kraftwerk, de ők jönnek ám a VOLTra is!

Folytassuk a számos szombathelyi szívnek kedves bécsi FM4 Rádióval, ami mindig is mellőzte a bugyuta slágereket, sokak szemét nyitotta fel, és idén nagyszabású fesztiválba vágja a fejszéjét: augusztus 20 és 22 között a festői St Pöltenben az ő meghívásukra jelen lesz például a Radiohead, a Kasabian, az Eagles Of Death Metal, Marc Almond, a High Contrast, a Boys Noize és a 2ManyDJs. Mindezt 30 ezer forintból ki tudjuk hozni, bővebb infók errefelé - egy biztos, bennük csalódni nehéz, így minden bizonnyal olyan fesztivált is gründolnak, hogy az megfeleljen a velük szembeni magas elvárásoknak.

...és egy Boys Noze metálelektró remixszel búcsúzunk
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra