Jordán Tamás Jancsival készít madárijesztő-robotot

A szombathelyi Weöres Sándor Színház a jövő héten játssza Szakmák színháza című darabját, melyben bemutatja azt az öt szakmunkát, amely iránt a legkevésbé érdeklődnek a pályaválasztó általános iskolások az utóbbi időben. De a darab nem csak a témája miatt rejt magában újdonságot. Külön érdekessége, hogy a színészek egy időben két térben mozognak: a valós térben és egy vásznon.

Kevés becsülete van a szakmunkának

A magyar gazdaság egyik nagy problémája a szakember utánpótlás: ahhoz, hogy a gazdaság jól működjön, képzett szakmunkásokra van szükség. Ám az utóbbi időben jócskán csökkent a kétkezi munka iránti érdeklődés: a szülők legszívesebben gimnáziumba vagy szintén érettségit adó szakközépiskolába íratják be gyerekeiket, mondta el Kovács Vince, a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szombathelyi színházban tartott sajtótájékoztatón.

Szakmák színháza sajtótájékoztató
Jordán Tamás és Kovács Vince a sajtótájékoztatón
Mészáros Zsolt

Az elnök hozzátette: a hiányszakmák kialakulásában jelentős szerepet játszik az is, hogy ma a szakmunkának alig van becsülete. Ezen kívül pedig mindenki a diplomára hajt, és számos felsőoktatási intézmény veszi fel a hiányos tudású hallgatókat. Ráadásul idén körülbelül 200 ezren vonulnak nyugdíjba, és várhatóan 80-90 ezer körül alakul az új munkavállalók száma: nekik csupán az egynegyedüket teszik ki a szakmunkások.

Kovács Vince szerint a szülőkben is tudatosítani kell, hogy szakmunkásnak lenni nem szégyen. A vasi iparkamara minden lehetséges eszközzel próbálja felkelteni a tanulók érdeklődését a szakmunka iránt: innen jött az ötlet, hogy ebben a színházzal is együttműködjön.

Szakmák színháza sajtótájékoztató
A közönség a vásznon láthatja a szakmák fortélyait
Mészáros Zsolt

Jordán Tamás színházigazgató szerint ugyanis a színháznak az előadásokon túl még sok feladata van, nyitottnak kell lennie a különféle társadalmi problémákra. A Szakmák színháza című darab, melyet január 25-től 29-ig játszik a társulat, a térségünk hiányszakmáit mutatja be, melyek a következők: lakatos, asztalos, műszerész, szabó, valamint a kórházi ápoló és gondozó.

Modern Csipkerózsika-történet

A színészek megpróbáltak utánajárni, hogyan képzik ezeket a szakembereket, és kétheti forgatás után, mintegy 12 órányi anyagból készült el az előadás alapja. A darab csavarja az, hogy a színészek nem csupán a színpadon játszanak, hanem ezzel egyidejűleg a vásznon is, tehát átjárhatóságot teremtenek a két tér között.

Szakmák színháza sajtótájékoztató
A darabban a színpad és a filmvászon között átjárhatóság van
Mészáros Zsolt

A filmes betétekkel komponált mesében Merlin varázsló (Jordán Tamás) felajánlja ifjú barátjának, Jancsinak (Balogh János), hogy készítsenek el együtt egy madárijesztőt, ami tulajdonképpen egy robot. A robot elkészítése közben a fentebb említett szakmákkal ismerkedik meg a 13 éves Jancsi.

A mese olyan, mint egy modern Csipkerózsika-történet: a Dóra névre keresztelt bábu megbetegszik, és csak Jancsi csókja segíthet rajta. Amikor a fiú végül megcsókolja a robotot, az hús-vér kislánnyá változik át.

Szakmák színháza sajtótájékoztató
Merlin varázsló és Jancsi
Mészáros Zsolt

Az előadást jövő héten a megye negyven általános iskolájából 1400 tanuló láthatja majd, akiknek a szüleit is várják a szervezők. Vélhetően a darab átlépi a megye határait is, és országos ismertségre tesz szert, segítve ezzel a pályaválasztó általános iskolások döntését, és népszerűsítve a szakmunkát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra