48 éve ez a fesztivál robbantotta fel a világot: igen, a Woodstock

Augusztus 17-én éjszaka Jimi Hendrix játszott az addigra félmilliósra duzzadt tömegnek. Sár, szemét, tömeg és marihuána, hihetetlen fotókkal.

48 éve, 1969. augusztus 15-17 között az USA New York állam béli Bethel városának közelében ,White Lake-ben ben Max Yasgur farmján rendezték meg a legendás „Woodstock fesztivál”-t.

Woodstock Photos
Woodstock Photos

A „3 nap a béke és zene jegyében” címmel meghirdetett fesztiválra már elővételben közel kétszázezer ember váltott belépőt. Koncertszínhelyen addig soha nem látott tömegek miatt a környéken szükségállapotot hirdettek.

Woodstock Photos
Woodstock Photos

A Creedence Clearwater Revival mellett olyan világhírű előadók is eljöttek, mint Joan Baez, a Grateful Dead, Santana, a The Who, Joe Cocker, a Ten Years After és a Crosby, Stills, Nash and Young formáció.

A fesztivál csúcspontja augusztus 17-e éjszakája volt, amikor a gitár valaha élt legnagyobb virtuóza, Jimi Hendrix játszott az addigra félmilliósra duzzadt tömegnek.

Woodstock spontaneitása, egyszerű körülményei, jól kifejezték a '60-as évek generációjának életfelfogását. A felnőttek merev világával szemben támasztott ellenkultúra alternatívát mutatott az 1968-as diáklázadásokkal szemben is, mert a békés változást hirdette. A színpadon fellépők pedig komoly propagandát folytattak az Egyesült Államok külpolitikája, különösen a vietnami háború ellen. Woodstock ma már a rockzene történek egyik ikonokius eseménye, amelyről számos dal és egy film is megemlékezett - írja Fabebook-bejegyzésében Feiszt György is.

Woodstock Photos
Még több hippiért és korabeli képért katt ide
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra