Félmilliárd forinttal tartozik a tavalyi évre a kukaholding a Szomhullnak, újabb ígéretet kaptak

Ez még a tavalyi tartozás, az ideivel együtt lassan egymilliárd lesz a hulladékszállítás ki nem fizetett díja.

A keddi szombathelyi közgyűlést követő csütörtöki sajtótájékoztatója végén Lendvai Ferenc, a Fidesz-frakció vezetője megjegyezte, hogy hamarosan 500 millió forintot fizet ki az állami hulladékgazdálkodó, a köznyelvben csak kukaholdingnak nevezett NHKV Zrt.

Utánanéztünk a kijelentésnek, és kiderült, egyelőre csak ígéret van erre. Az önkormányzat, mint a Szomhull tulajdonosa felszólította kukaholdingot arra, hogy fizesse ki a tavalyi évre elmaradt összegeket.

Hónapokat, olykor fél évet is kell várni az elvégzett munka ellenértékére
Bonyhádi Zoltán

A Szomhullnak összesen egymilliárd forint feletti összeg Nemény András: Egymilliárdos hiánya lesz a városnak, mert a kukaholding nem fizeti ki a hulladékszállítást 2019. April 17. 11:48 járna a tavalyi hulladékszállítás ellenértékeként. Sokszor leírtuk már, de megismételjük, a lakosság által befizetett hulladékszállítási díjak jó ideje az NHKV-hez érkeznek be, az állami cég pedig ebből fizet a munkát ténylegesen elvégzőknek. De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd, az állam önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak.

Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 , jelenleg már a harmadik vezetése van a két éves vállalatnak. De mivel a munkát Szombathelyen a Szomhull alvállalkozójaként elvégző SZOVÁ-nak ki kell fizetnie az üzemanyagot és a munkadíjakat, ezért részben a SZOVA, részben az önkormányzat nyújtott átmeneti támogatást Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét 2018. December 05. 08:07 a Szomhullnak.

A most beígért félmilliárd a tavalyi évben elmaradt kifizetések pótlását jelenti, de ez is csak akkor lesz biztos, ha megérkezik a pénz. Viszont az idei évből eddig eltelt négy hónapban elvégzett munka ellenértéke nincs benne ebben az 500 millióban, azért külön meg kell majd küzdeni. És közben egyre nő a tartozás, ahogyan telik az idő.

Ezt a konstrukciót a rezsicsökkentés címén hozta létre a kormány, az ügyet itt foglaltuk össze 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 részletesen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet