Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Félmilliárd forinttal tartozik a tavalyi évre a kukaholding a Szomhullnak, újabb ígéretet kaptak

Ez még a tavalyi tartozás, az ideivel együtt lassan egymilliárd lesz a hulladékszállítás ki nem fizetett díja.

A keddi szombathelyi közgyűlést követő csütörtöki sajtótájékoztatója végén Lendvai Ferenc, a Fidesz-frakció vezetője megjegyezte, hogy hamarosan 500 millió forintot fizet ki az állami hulladékgazdálkodó, a köznyelvben csak kukaholdingnak nevezett NHKV Zrt.

Utánanéztünk a kijelentésnek, és kiderült, egyelőre csak ígéret van erre. Az önkormányzat, mint a Szomhull tulajdonosa felszólította kukaholdingot arra, hogy fizesse ki a tavalyi évre elmaradt összegeket.

Hónapokat, olykor fél évet is kell várni az elvégzett munka ellenértékére
Bonyhádi Zoltán

A Szomhullnak összesen egymilliárd forint feletti összeg Nemény András: Egymilliárdos hiánya lesz a városnak, mert a kukaholding nem fizeti ki a hulladékszállítást 2019. April 17. 11:48 járna a tavalyi hulladékszállítás ellenértékeként. Sokszor leírtuk már, de megismételjük, a lakosság által befizetett hulladékszállítási díjak jó ideje az NHKV-hez érkeznek be, az állami cég pedig ebből fizet a munkát ténylegesen elvégzőknek. De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd, az állam önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak.

Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 , jelenleg már a harmadik vezetése van a két éves vállalatnak. De mivel a munkát Szombathelyen a Szomhull alvállalkozójaként elvégző SZOVÁ-nak ki kell fizetnie az üzemanyagot és a munkadíjakat, ezért részben a SZOVA, részben az önkormányzat nyújtott átmeneti támogatást Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét 2018. December 05. 08:07 a Szomhullnak.

A most beígért félmilliárd a tavalyi évben elmaradt kifizetések pótlását jelenti, de ez is csak akkor lesz biztos, ha megérkezik a pénz. Viszont az idei évből eddig eltelt négy hónapban elvégzett munka ellenértéke nincs benne ebben az 500 millióban, azért külön meg kell majd küzdeni. És közben egyre nő a tartozás, ahogyan telik az idő.

Ezt a konstrukciót a rezsicsökkentés címén hozta létre a kormány, az ügyet itt foglaltuk össze 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 részletesen.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra