Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Emléknap Szent Kvirinnek, Savaria vértanújának

1700 évvel ezelőtt Savarában a püspök nyakába kézimalom kövét akasztották, és a Perintbe dobták.

Míg Szent Quirinust (Kvirint) Északnyugat-Itáliában a késő ókortól napjainkig nagy tisztelet övezi, addig Magyarországon az évszázadok során szinte teljesen megfeledkeztek róla. A vértanú felfedezése Szombathely első püspökének, Szily Jánosnak volt köszönhető, aki tudatosan újraélesztette kultuszát. 1779-ben Mária Terézia közbenjárásával a szent ereklyéit Szombathelyre szállíttatta, ezeket egészen 1930-ig a püspöki palota kápolnájában őrizték. Kultusza akkor újult meg ismét, amikor a szaléziánusok az 1930-as években Szombathelyen telepedtek le, és templomuk védőszentjéül Szent Kvirint választották.

Kvirin passiója a mostani Szent István parkból indult
A fennmaradt jegyzőkönyvek és leírások alapján a püspök vértanúságának helyszínei a mai Szombathely területén is jól beazonosíthatóak. A passió a mostani Szent István parkból indult, itt volt egykor az a szabadtéri színház, ahol Kvirint a helytartó ítélőszéke elé állították. Amantius, a helytartó megkísérelte pogány áldozatbemutatásra bírni a püspököt, azonban ő állhatatos maradt. Nyakába kézimalom-követ kötöttek, meghurcolták.

A püspököt végigvezették a provinciális fórumon, a császárkultusz főoltára mellett. Bár a főoltár helye ismeretlen, a fórumot a Perint és a színház közötti területre (a Kálvária és az Óperint utca környéke) teszik. A kivégzés helyét, ahonnan a püspököt a hídról a patakba dobták, a régészek az Óperint utcai híd közelében határozták meg.

A mártíromság ezerhétszázadik évfordulójára
A szombathelyi városatyák jó pár éve tervbe vették, hogy a püspök tiszteletét a városban feltámasztják. A vértanúságot szenvedett püspök ezerhétszázadik évfordulójára méltó módon kívántak emlékezni. A gyakorlati megvalósítás módjáról először még tavaly tárgyalt az idegenforgalmi bizottság. Az akkori elnök, a jelenlegi alpolgármester, Feiszt György szívügyének tartotta, hogy Szombathelyen legyen egy olyan emlékhely, amely méltó módon őrzi a vértanú püspök emlékét. Első lépésként idén a város idegenforgalmi bizottsága megjelentette Tóth Endre tanulmányát: "Szent Quirinus savariai vértanú" címmel, a Szombathelyi Séták sorozatban. A város időközben felvette a kapcsolatot Sisac (Horvátország) városával, ahol egykor szintén a római birodalom egy települése állt, és ahol annak idején Kvirin püspökként szolgált.

Az emlékhely kialakítása és az önkormányzati épület teljes felújítása 25 millióba került
A közgyűlés pedig tervbe vette, hogy a kivégzés körülbelüli helyszínére, az Óperint utcai híd mellett álló önkormányzati ház (patak felöli) oldalfalára egy emléktáblát helyeztet.

Kisebb vita alakult ki a közgyűlésben az ellenzék és a kormányzó erők között, amikor először felvetődött az ötlet. Hiszen az emléktábla miatt (is) fel kellett újítani az Óperint utca 1 száma alatti épületet. Jelenleg itt egy tankönyvbolt és a cigány kisebbségi önkormányzat muködik. A tervet végül elfogadta a közgyűlés, megkezdődtek a munkálatok, gyakorlatilag pár nap és a homlokzat teljesen kész lesz.

Az emléktábla, amit a Kőszegen élő szobrászművész, Tornay Endre András készített, tudtuk meg Feiszt György alpolgármestertől, kevesebb mint két millió forintba, az önkormányzati épület teljes felújítása pedig 25 milliót kóstált. A tervek szerint ebből nemcsak a belső tereket, hanem hátul az udvart és az ott álló műhelyeket is rendbe hozzák. Szent Kvirin emlékhelye az épület patak felöli oldalában lesz, ide kerül az emléktábla, és az előtte lévo területet is megszépítik.

Június hetedikén Szt. Quirinus emléknap lesz
Az emlékhely felavatására az első Szt. Quirinus emléknapon kerül majd sor, amelyet a vértanúság idopőntjához képest három nappal később, június 7-én rendeznek. (Az emléknap fővédnöke: Mádl Dalma asszony lesz.) A program délelőtt tízkor a Szalézi Szent Kvirin templomban ünnepi szentmisével veszi majd kezdetét. Eztán 14. 00 órától kerül majd sor a Szt. Qurinus emlékmű felavatására (Szombathely, Óperint u. 1., Avató beszédet mond Feiszt György alpolgármester. Közreműködik a Szombathelyi Horvát Templomi Énekkar, Szalay Julianna vezényletével).

Helyi kezdeményezésre idővel a Kvirin püspök nevét viselő Szalézi templom előtti térre a mártírhalált halt püspök szobrát is szeretnék majd felállítani. A szobor javára a püspök szombathelyi napján, június 7-én este hattól a Don Bosco Muvelodési Házban jótékonysági gálát is tartnak.

Szent Márton után tehát egy újabb szent neve kötődik - most már közismerten is - Szombathelyhez.

Szent Kvirin passiója
Kvirin (magyarul Kerény) vértanúságának idejére a történészek csak következtetni tudnak, 303-ra teszik. A római birodalomban ez idő tájt az a Diocletianus uralkodik, aki 303-ban kiadja első keresztényeket üldöző rendeletet. A történészek szerint Quirinus pere, amelynek jegyzőkönyvei a birodalom bukása után is megőrződtek, amolyan 4. századi kirakatper lehetett. Célja az észak-pannóniai keresztények megfélemlítése volt.

Szent Kvirin passiója az üldöztetésével kezdődik, Maximus helytartó parancsot ad a sisciai püspök elfogására. Kvirin menekül, elfogják és a helytartó elé állítják. Az első kihallgatáson felszólítják, hogy engedelmeskedjék a császár parancsainak. Ő ezt megtagadja, nem hajlandó tömjént dobni a tűzbe, a pogány isteneknek áldozni. A helytartó ezért börtönbe záratja, majd Pannonia Prima Savariában székelő helytartójához, Amantiushoz küldi, hogy ő ítélje halálra.

A passió szerint Quirinust először Savaria színházában (a Kálvária templomtól északra) állítják ítélőszék elé. Itt nagy tömeg előtt kezdődik meg a kihallgatás, a helytartó ismét megkíséreli áldozatbemutatásra bírni a püspököt. Kvirin állhatatos marad, nyakába kézimalom-követ kötnek, meghurcolják, majd a Savariasba (mai Perint-patak) dobják. A passió szerint holttestét a scarbantiai (soproni) kapu melletti bazilikában temették el.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kultúra