Újra jön Bloom és vele beköszönt a Nap!

A Virág Lipót tiszteletére rendezett kulturális seregszemle idén is a hős regénybéli bolyongásának napján, június 16-án jelentkezik. Igaz, Bloom napja most épp hétfőre esik, ám a hagyományos programsorozat menetén ez mit sem változtat. Lássuk, mit is kínál az idei virágos összejövetel...

Lobogózás, pecsételés, mappaátadás...
A szombathelyi bolyongók köre hétfőn délelőtt tíz óra tájban gyülekezik a Dublin Kávézóban, utána 11. 00 órától a Fő téren a Blum-ház idei fellobogózására kerül sor. A zenés felhangról Szkárosi Endre - dr. Máriás - Tóth Tábor trió gondoskodik majd, 100 határozott lépés című műsorával. A csapat eztán, az útvonal lepecsételése után az Elender Székházba vonul, ahol déltájban a 22. számú Leopold Bloom mappa kiállításának megnyitója következik. Eztán szünet, egészen 15. 00 óráig, amikor is a Művészetek Házában Dáblin 5 - Jubilális juniális címmel alkalmazott grafikai kiállítás nyílik. A tárlatot ifj. Faragó Kálmán irodalmár ajánlja a közönségnek.

Könyvpremierek és színházi attrakciók
Délután négytől a Művészetek Házában két könyvpremierre is sor kerül. Elsőként James Joyce Ifjúkori önarcképét, a Szombathely város által támogatott könyvsorozat új darabját mutatja be a kötet fordítója és szerkesztője, Kappanyos András. Ezt követően Abajkovics Péter "QU" című kötetét Simon László, a Magyar Műhely szerkesztője ismerteti. A könyv gerincét a Leopold Bloom assembling folyóiratban közölt munkák alkotják, emellett képverseket valamint installációk és performanszok dokumentumait tartalmazza. Utána a teraszon fellép az Egy Kiss Erzsi Zene. Az együttes gerincét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakán végzett, vagy végzős hallgatók teszik ki. A másik fele színházzal, filmmel foglalkozik, vagy felkérésre zenét komponál.

A Bloomsday idei fő attrakciója minden bizonnyal az 1970-es évek végén emigrációra kényszerült művész, Najmányi László színdarabja, a Száműzött Joyce lesz, amelyet a szerző saját társulatával, a Les Fleurs du Mal-lal mutat majd be. Premier este héttől, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban! A nap zárásaként 22. 00 órától Leopold Bloommal találkozhatunk a Malom Sörözőben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra