A '60-as, '70-es évek Ronaldója volt - Eusébio emlékére

A napokban elhunyt Eusébio az volt az 1960-as, ’70-es évek fociszurkolóinak, mint manapság a szintén portugál Ronaldo. Mindketten a világ labdarúgásának meghatározó egyéniségei.

Az 1960-as években és az 1970-es évek elején a napokban elhunyt Eusébio Európa labdarúgásának a trónján érezhette magát, ahogy kortársának, Pelének Dél-Amerika trónja jutott. Mindketten a világ labdarúgásának meghatározó játékosai voltak. Ma már előbbi elhunyt, utóbbi még élő legenda.

Akcióban ellenünk az angliai vb-n
Nyugat.hu

Az 1966-os angliai labdarúgó világbajnokságot már élőben közvetíthette a Magyar Televízió is, s gyermekként magam is ott szorongtam a képernyő előtt az éppen erre az alkalomra részletre vásárolt tévékészülék előtt. A sors úgy hozta, hogy a magyar csapatot éppen a két nagy világsztár, Pelé és Eusébio csapatával, azaz a brazil és a portugál válogatottal is összesorsolták. A brazilok legyőzése minden idők egyik legnagyobb sikere volt a magyar labdarúgás történetében, bár – szerencsére – nem játszott ellenünk a legendás Pelé.

Boldogan elnyert európai kupával
Nyugat.hu

A portugálok viszont – éppen Eusébio vezényletével – 3:1-re osztottak ki bennünket. Azzal az Eusébióval soraikban, akit legfeljebb a nyugati végeken az osztrák televízióban lehetett látni, főként közösségi tévénézés keretében, válogatott és BEK-meccseken. Akkora név volt akkoriban a világ labdarúgásában, mint manapság Messi, Ribéry vagy a szintén portugál Cristiano Ronaldo. Azaz az utóbbi méltó utódja lett nagy elődjének.

Mellettem az utódom: Cristiano Ronaldóval
Nyugat.hu

Annak idején divatos játék volt a gyerekek körében a gombfoci. Arcképes játékosokat gyártottak, s óriási volt a kereslet a brazil vagy a portugál gombfocicsapat iránt, természetesen elsősorban Pelé és Eusébió arcképe miatt. De bármennyire hihetetlen, vitték, mint a cukrot a magyar futballcsapatokat is, elsősorban a Fradi, az Újpesti Dózsa, a Bp. Honvéd és a Vasas játékosai iránt volt kereslet. Nem véletlenül, hiszen az aranycsapathoz méltó kiválóságok játszottak itthon, többek között Tichy, Göröcs, Bene, Fenyvesi, Mészöly, Sándor Csikar, hogy csak néhányat említsek a nagyágyúk közül.

S, nem akármi volt, hogy egy szocialista ország félprofi magyar csapatában szereplő magyar játékos, Albert Flórián ugyanúgy kiérdemelte az aranylabdát, mint a Benfica profi világsztárja, Eusébió, akit ugyanúgy Fekete Párducnak becéztek, mint a magyar aranycsapat kapusát, Grosics Gyulát.

Ha összeállítanák minden idők legjobb labdarúgó válogatottját, egy csapatnyi bizonyára kevés lenne belőle, de Eusébiónak ott kellene lennie a számításba jöhető focilegendák között. Bár a mai fiatalok legfeljebb filmkockákon vagy elsárgult fényképeken láthatták játszani, minden bizonnyal még generációk fogják emlegetni. Ha másért nem, mint utódjaival, például Ronaldóval történő összehasonlításként.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény