Hiszed, ha látod? A világ legjobb madárfotósának képei Szombathelyen

A Kámoni Arborétum idei legjelentősebb kiállítása tárult szerda délután a szombathelyi természetbarátok szeme elé: negyven nem akármilyen fotó Máté Bencétől.

Máté Bence nem csak hazánk, de a világ egyik legjobb madárfotósa. 27 éves kora ellenére díjakat díjakra halmoz, 2010-ben első magyarként nyerte meg a természetfotózás legnagyobbikát,

Az év természetfotósa 2010

díjat.

Saját stílusa roppant egyedivé teszi fotóit, hiszen Máté Bence nem csak közelinek láttatja a vadon élő állatokat (leginkább madarakat), hanem szó szerint beköltözik közéjük, onnan fotózza őket (Robert Capa után szabadon: ő bizony elég közel van).

Máté Bence kiállítása a Kámoni Arborétumban
A fantasztikus képekből álló kiállítás augusztus 31-ig látható
Bonyhádi Zoltán

Szendi Zsuzsa, a látogatóközpont vezetője a szerdai megnyitón Máté Bence méltatása mellett kitért arra is, hogy sikerült a film vetítési jogait megszerezni, így aki végignézte a negyven fantasztikus képből álló kiállítást, az a Láthatatlan madárfotós című három részes filmmel abba is betekintést nyerhet, hogy hogy készültek a meghökkentő felvételek.

A Láthatatlan madárfotós előzetese

Liták László, az Alföldi Erdőkért Egyesület titkára, majd Heltai Csaba, a National Geographic magazin magyar kiadásának művészeti vezetője beszélt Bencéről és a képekről. Tőle megtudhattuk, hogy sokáig a National Geographic ösztöndíjasaként fotózott. Húsz évesen már a második anyaga jelent meg az újságban. Később 33 ország NatGeo magazinja (vagyis az összes) adta ki Bence csodálatos fotóit, ami elmondása szerint nem kis dolog - szerintünk sem.

Gyerekkora óta olyan különleges kapcsolatban van a természettel - leginkább a madarakkal - amit más természetfotósnál én még nem láttam. Ez is segíti abban, hogy ilyen képeket készíthessen. Képes napokat, hónapokat várni arra a pillanatra, amit előtte elképzelt.

- mondta el a megnyitón Heltai.

Máté Bence kiállítása a Kámoni Arborétumban
Heltai Csaba, a National Geographic magazin művészeti vezetője nyitotta meg a kiállítást
Bonyhádi Zoltán

A kiállítás sok fotós büszke életműve lehetne, ez azonban még mindig csak egy szép karrier kezdete.

A tárlat három részből áll: a magyar madárvilág, az egzotikus természet, valamint a legdrámaibb, "mindenki egyszer valaki vacsorája lesz" témájú akcióképek. A kiállítás megtekintését feltétlenül ajánljuk nem csak a fotózás szerelmeseinek, hanem minden természetbarátnak.

Ha viszont már az arborétumban járnak, felejtsék el a várost egy kicsit és tegyenek egy sétát Nyári séta a Kámoni Arborétumban 2012. August 01. 11:24 !

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nyári séta a Kámoni Arborétumban

Most nem a rhododendronok, csupán a sok zöld miatt csábultunk el.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra